Dota 2 Halo mix StarCraft

Cinsiyet eşitsizliği espor dünyasının da en büyük derdi

Modern dünyanın çözemediği en derin sorunlardan biri de cinsiyet eşitsizliği. Türkiye’nin de başını çektiği bu eşitsizlik ortamından, iş dünyasının her alanında olduğu gibi espor dünyası da fazlasıyla etkilenmişe benziyor. Vg247.com‘un, EsportsEarnings verilerine dayandırdığı haberine göre; dünyanın en çok kazanan erkek espor oyuncusunun kazancı, en çok kazanan 400 kadın espor oyuncusunun kazancının toplamının iki katından da fazla.

Dota 2 OG takımının kaptanlığını da yapan Johan “N0tail” Sundstein, en yüksek kariyer geliri sıralamasında birinciliği elinde bulunduruyor. 26 yaşındaki yıldız oyuncu, kariyeri boyunca 6.9 milyon dolar gibi astronomik bir gelir elde etti. Kadın esporcular arasındaki sıralamada ise birinciliği StarCraft II oyuncusu Sasha “Scarlett” Hostyn elinde bulunduruyor. Scarlett, kariyeri boyunca 333 bin dolar gibi görece düşük bir gelir elde etmiş durumda. Scarlett’i 122 bin dolarlık geliri ile Halo:Reach oyuncusu Katherine “Mystik” Gunn takip ediyor.

Kadın esporcular sıralamasında ilk 400de bulunan oyuncuların toplam elde ettiği gelir ise sadece 3 milyon dolar. Diğer bir deyişle, N0tail’in kazandığı miktarın yarısı dahi etmiyor !

Daha da ilginci toplam sıralamada ilk 500’de yalnızca tek kadın espor oyuncusu bulunmakta. 329. sırada yer alan Scarlett, söz konusu cinsiyet eşitsizliğine rağmen sıralamada yer bulmayı başarabilmiş. 

Görsel incelendiğinde espor sektörünün başını çeken oyunlardan olan Dota 2 ve LoL, kadınlara yönelik pek de hoşgörülü gözükmüyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) geçtiğimiz sene yayınladığı cinsiyet eşitsizliği raporuna göre, cinsiyet eşitliği önümüzdeki 200 yılda dahi tam olarak sağlanamayacak. Kim bilir belki espor dünyası bu sorunu çözmek için 200 yıl beklemez.

İlerleyen yıllarda sektörün hangi aktörleri kadın oyunculara yönelik hangi adımları atacak hep beraber göreceğiz.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

1 Comment

  • xx 15 Eylül 2019

    bu neyin boşu ya? kadınlar esporda başarılı olmadıkları için yoklar, iyi oynayan kız çıktı da “biz kız almıyoruz” diyen takım mı oldu :D başarılı olan istisnalar rahatça yer bulabiliyorlar kendilerine

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir