mix

e-Spor oyuncularına doping testi yapılacak

e-Spor’un gün geçtikçe gerçek bir spor dalı olarak kabul edilme süreci sancılı bir şekilde devam ederken, bu savı destekleyecek yeni bir gelişme yaşandı. Büyük turnuvalarıyla tanıdığımız ESL, oyunculara uyuşturucu/doping testi yapacağını duyuran ilk büyük e-Spor organizasyonu oldu.

ESL, önceki gün yaptığı duyuru ile yeni bir uyuşturucu politikasını devreye aldığını ve önümüzdeki ay başlayacak olan ESL One Cologne Turnuvası’nda ilk testleri gerçekleştirdiğini duyurdu. Bununla birlikte şirket, Ulusal Anti Doping Ajansı (NADA) ve Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) ile de birlikte çalışarak, spor uzmanlarının doping kullanımını gözlemesi ve önlemesi için önlemler alacak

ESL’nin bu politika değişimi ise, geçtiğimiz haftalarda profesyonel bir Counter-Strike oyuncusunun, takım olarak Mart ayında düzenlenen ESL One Katowice turnuvasında Aderall kullandığını iddia etmesiyle başladı. Video hızlıca internette yayılırken, e-spor oyuncularının ilaç kullanımının takibi konusunda da bir tartışma başladı.

Bahsi geçen ilaç Adreall ise, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan mustarip hastalara yardımcı olacak bir amfetamin. Reçetesiz kullanıldığında bağımlılık yapan bu ilaç, ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Bu yüzden de uyuşturucu kategorisinde sayılıyor.

İddiaların ortaya çıkmasıyla birlikte ilk adım da adı geçen ESL’den geldi. Şirket, NADA ve WADA ile sıkı bir çalışmaya girerek e-Spor organizasyonları için rehberler hazırlayarak doping kullanımını gözlemek ve oyuncuların “profesyonel arenadaki fiziksel ve duygusal baskıları” atlatabilmesi için desteklemek istiyor.

Önümüdeki ay düzenlenecek Cologne turnuvasına ek olarak, ESL aynı uygulamayı Intel Extreme Masters, ESL One ve ESL ESEA Pro League müsabakalarında da gerçekleştirecek.

Hızla büyümesini sürdüren e-Spor dünyasının en büyük organizatörlerinden olan ESL’nin attığı bu adım, profesyonel oyunculuğun da artık gerçek bir spor olma yolunda sağlam ilerleyişini sürdürdüğünün bir göstergesi niteliğinde. Her ne kadar bu ilerleyiş, olumlu bir gelişme neticesinde olmasa da, oyuncuların kendilerini artık gerçek birer sporcu olarak görmesi gerektiğini tekrar tekrar vurguluyor.

author
5Mid'de admin, başka yerlerde altyazar, genelde eşekherif.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir