mix

Perdenin Arkasındaki Kral: kkOma

Ses getiren her şey iki parçadan oluşur. Görünen ve görünmeyen. Bir filmdeki oyuncular ve set çalışanları gibi. Bir şarkının solisti ve ses teknisyeni gibi. Esporda bu ayrım sahne önü ve sahne arkası çalışanları olarak ayrılır. Sahne önünün parlayan yıldızları, oyuncular ve sahne arkasındaki gizli kahramanlar olarak nitelendirebileceğimiz analistler, koçlar ve daha niceleri. Bu yazımızın konusu sahnenin arkasından nasıl şampiyon olabileceğinizi gösteren koç Kim”kkOma” Jeong-gyun hakkında.

Ne, Nasıl Başladı?

Espor’un başkenti olarak nitelendirilen Kore’de doğup büyüyen Kim “kkOma” Jeong-gyun, kariyerine League of Legends ile başlamadı. LittleBoy ismiyle Starcraft’ta boy gösterirken pek başarılı olamayıp şansını o sıralar Kore’yı yıkıp geçen MOBA oyunu, League of Legends’ta denemek istedi.

StarTale takımında ormancı rolünde oynayarak vadiye adım atsa da pek kendisinin bu konuda başarılı olduğunu söyleyemeyiz. O da böyle düşünmüş olacak ki bir mevsim oynadıktan sonra takımdan ayrıldı ve SKT T1 S takımında koç olarak görev almaya başladı.

Bu olay olduğunda senenin 2012 olduğunu belirtelim. O zamanlarda koçların takımda önemli bir yer tutmasını bırakın gerekli olup olmadığı konusunda bile tartışmalar vardı. Çoğu Avrupa takımının koçları sadece göstermelikti ve seçim-yasaklama ekranından oyun içi planlamalara kadar her şeyi oyuncular yapıyordu. Böyle bir zamanda koç koltuğuna oturan kkOma, farkını hissettirmeyi başardı.

Kore’nin Umudu

2013 yılına geldiğimizde League of Legends şu ana kadar iki ayrı Dünya Şampiyonu’na sahipti. İlk şampiyon Fnatic ve ikinci şampiyon Taipei Assassins. 3. sezonun finali ise iki Asya takımı arasında geçecekti. SKT T1 ve daha sonradan Royal Never Give Up ismini alacak Royal Club.

Ligde harikalar yaratmış SoloQ yıldızları, kkOma’nın önderliğinde Kore’ye şampiyonluğu getirmişti. Bu başarıyı yaratan takımı da bir hatırlayalım. Üst koridorda Impact, ormanda Bengi, orta koridorda Faker, alt koridorda ise Piglet ve PoohManDu.

Bir Yıllık Ara

Getirilen şampiyonluk ve SKT’nin baskın performansı onları durdurulamaz bir tren gibi gösteriyordu. Her yerde ve her maçta favoriydiler. Hiç maç kaybetmeden bitirdikleri kış mevsimi de bu düşünceyi pekiştirdi. kkOma ise geliştirdiği koçluk metodu ile ilgileri üstüne toplamış, koçların alışık olmadığı bir biçimde popülerleşmişti. Her şey yolunda gözüküyordu. Tabii ki her güzel hikayenin sahip olduğu “Kahramanın Düşüşü” bölümüne dek.

O sıralar Samsung Ozone ismiyle sahada olan Samsung White, önce bahar mevsimi, sonra da yaz mevsimi çeyrek finallerinde SKT T1’ı darma duman etti. Bunun üstüne Bölgesel Finallerde Najin W Shield takımına kaybederek Dünya Şampiyonası’na gitme şansını da kaybetti. O senenin şampiyonu ise iki mevsim elemelerinde kendilerini yenmeyi başaran Samsung White oldu.

Üst üste gelen başarısızlıklar herkesi sarsacağı gibi kkOma’yı da sarstı. Kore’deki espor sisteminin ağır çalışma ortamının içinde olan kkOma, verdiği röprtajda şöyle söylemişti. “İnsanlar her şeye fazla odaklandığımı ve her detaya fazla dikkat ettiğimi söylüyor. Dediklerine göre biraz yavaşlamalıyım ama bu görüldüğü kadar basit değil. Profesyonel bir oyun organizasyonu olarak her sene tek ve nihai amacımız kazanmak.”

Bunu yapmak için gerekli olan şeyi herkes gibi kkOma’da biliyordu. Değişim. Bunun için Impact, Piglet ve PoohManDu takımdan ayrıldı. Yerlerine ise MaRin, Bang ve Wolf geldi.

Geri Dönüş

Değişim sadece bazı oyuncuları değiştirmek ve yerlerine yenilerini almak ile olmadı. En şaşırtıcı değişikliklerden birisi de Öldürülemez Şeytan Kral, yani Faker’ın yerine sezon boyunca Easyhoon’a daha fazla yer verilmesiydi. Öyle ki turnuva finallerinde üç maçta da Faker yerine Easyhoon oynayınca Faker, sahnede şakayla karışık bir sitem etti. Öldürülemez Şeytan Kral’ın kalbi kırılmıştı. Bu duruma karşı kkOma’nın tutumu şöyleydi:

“Takımın perspektifinden bakınca her şey Faker hakkında değil. Koçlar, takımı bir bütün olarak görmek zorunda. Başka bir seçeneğimiz yok.”

kkOma haklıydı. Dünya’nın en iyi takımının koçu olarak bir Dünya Şampiyonası kaçırmıştı ve diğerini bırakmak gibi bir düşüncesi yoktu. Önüne çıkan her bir takımı tek tek eledi. Finalde ise karşılarında geçtikleri mevsim başlarına bela olan bir takım vardı. KOO Tigers. kkOma ve geri kalan SKT T1 üyeleri enselerinde soğuk bir nefes hissediyor muydu bilemiyorum ama geçirdikleri bir yıllık başarısızlık serüveninden silkelenmiş olacaklar ki rakiplerini 3-1 eleyerek 2015 Dünya Şampiyonu oldular.

Hem de Ne Geri Dönüş

2016 yılının ilk mevsimi beklendiği gibi geçti. SKT T1 muhteşem bir seri geçirip MSI’ın yolunu tuttu. İkinci mevsim, yani yaz mevsiminde ise yarı finallerde beklenmedik bir şey oldu. KT Rolster’a karşı 2-0 önde olan SKT bir reverse sweep ile 3-2 yenilerek finallere veda etti.

Yine de bu bir son demek değildi. Dünya Şampiyonasına üç takım sokma hakkı olan Kore’nin ROX Tigers ve Samsung Galaxy ile birlikte üçüncü takımı oldu.

kkOma, kendisiyle yapılan röportajlarda bu mevsimin kendisi için zor geçtiğini, ilk defa tepeye çıktıktan sonra orada kalmanın yükünü hissettiğini söyledi. Diğer koçlar dahil herkes tarafından övgüyle karşılanan Kim “kkOma” Jeong-gyun, büyük baskı altındaydı ve bu baskıyla birlikte sınanacağı bir maç serisi yaklaşıyordu.

Şampiyonada grup aşamasını birinci bitirip çeyrek finalde Çin temsilcisi Royal Never Give Up’ı 3-1 yendikten sonra eski bir rakip ile karşılaştı SKT T1. ROX Tigers.

İlk maçı SKT’nin kazanmasına rağmen ROX Tigers o sene espor camiasını etkileyecek bir seçime gitti. Destek Miss Fortune. Yanında nişancı Ashe ile birlikte. Wolf’un Zyra’sına karşı yapılan bu seçim işe yaradı ve ROX Tigers’ın üst üste iki maç kazanmasını sağladı. kkOma üçüncü maça geçmeden önce Miss Fortune’un sıkıntı çıkardığını anlamıştı fakat oyuncular, özellikle Wolf aynı fikirde değildi. Onunla baş edebileceklerini düşünüyordu. Yanıldı.

Durum 2-1 SKT’nin aleyhine gelince kkOma, ilk maçta çıkardığı Bengi’yi oyuna çağırma kararı aldı. Dördüncü oyun ile birlikte gidişat değişmeye başladı. Bengi, ROX Tigers’ın ünlü ormancısı Peanut’ın imza şampiyonu Nidalee’yi seçmiş ve harikalar yaratmıştı. Nidalee seçiminin arkasındaki beyin ise Bengi’yi oyuna alan kkOma’ydı.

Rakipleri ROX Tigers’ı 3-2 eleyip finalde Samsung Galaxy ile karşılaşıp onları da 3-2 yendiler ve 2016 yılında üçüncü kez Dünya Şampiyonu oldular.

Bastırılmışın Geri Dönüşü

2017’de kkOma’yı yeni bir görev bekliyordu. Huni ve Peanut ile ilgilenmek. Takım arkadaşları kadar stabil bir performans izleyemeyen bu ikili eleştirilerin hedefi konumundaydı. Sadece oyun içinde de değil. Peanut’un sarhoşken açtığı yayını fark edip koşarak yanına giden kkOma bir yandan koçluk görevini yerine getirirken bir yanda da oyuncularına bebek bakıcılığı yapıyormuş gibi gözüküyordu.

Tüm bu yalpalamaların arasında Dünya Şampiyonasına gitmeyi başaran SKT yine de çok umut vaadedici bir portre çizmiyordu. Kazandığı maçları çoğunlukla Faker’a ve tecrübesine borçlulardı. Öyle ki yarı finalde Royal Never Give Up’a elenmemeleri neredeyse bir mucizeydi. Yine de finale kalmayı başardılar. Orada da kendilerini iki intikam hikayesi bekliyordu.

Finaldeki rakipleri geçtikleri sene Dünya Şampiyonluğuna son maç ile 3-2 veda eden Samsung Galaxy’ydi. Hırslılardı, kızgınlardı ve tüm şampiyona boyunca yeteneklerinin üstüne koya koya finale gelmişlerdi. Diğer yandan başka bir intikam hikayesi ise Faker ile Samsung Galaxy’nin ormancısı Ambition arasındaydı. Dünya’nın en iyi oyuncusu olarak gösterilen Faker ismini, Ambition’un orta koridor oynadığı zamanlarda onu yenerek kazandı. Şimdi ise karşısında intikam almak için dikiliyordu. Herkes beş maça uzayacak muhteşem bir seri bekliyordu. Öyle olmadı. Samsung Galaxy 3-0 kazandı ve o sırada sunucu muhtemelen gerçekliğini bilmeden bir söz söyledi. “SKT hanedanlığı sona erdi.”

Yalnız Adam

2017’deki yenilgiden sonra SKT ve kkOma duraklamaya başladı. Takımın her başarısızlığında olduğu gibi bunda da kkOma suçu kendinde buldu. Seçim-yasaklama ekranını yeterince iyi yönetemediğini, oyuncularını yeterince iyi yönlendiremediğini düşünüyordu. 2018’de SKT T1, kuruluşundan beri ikinci kez bir Dünya Şampiyonasına katılamamıştı. Bir şeyler yanlıştı ve bir şeyler yanlış olduğunda değişikliğe gidilirdi. Onlar da değişikliğe gittiler.

9 oyuncudan oluşan geniş bir kadro kurdular. Ana oyuncuları ise Khan, Clid, Teddy, Mata ve elbette Faker’dı. 2019’da fırtına gibi esen Griffin’i finallerde 3-0 yendiler. Gözler onların üzerindeydi yeniden ama bu yeterli değildi. Dünya Şampiyonası yarı finallerinde Avrupa temsilcisi G2’ya 3-1 yenilerek turnuvaya veda ettiler. Yıl içerisinde espor camiasının tanık olduğu tek veda bu olmayacaktı.

Hoşça kal kkOma

2019 yılında bir sürü efsane isim oldukları yerden ayrıldı. SKT’nin eski destek oyuncusu Wolf emekli oldu, 2014 Dünya Şampiyonu Mata oyunculuğu bırakıp koç koltuğuna geçti ve SKT T1’ın Faker ile birlikte en uzun süredir birlikte olduğu insan, perdenin arkasındaki kral kkOma SKT’den, daha doğrusu yeni adıyla T1’dan ayrıldı ve Çin’in yolunu tutarak Vici Gaming’te koç olarak çalışmaya başladı. Bir hikayenin daha sonuna gelindi ama belki de bu başka bir efsanenin başlangıcıdır.

Kim “kkOma” Jeong-gyun, League of Legends tarihinin en büyük isimlerinden birisi. Koçluk olgusu umursanmazken onu geliştirmiş ve modern espor koçluğunun temellerini atmış bir işkolik. Acaba T1 onsuz tarih yazmaya devam edebilecek mi? Acaba kkOma kendi tarihini yazabilecek mi? Soruların cevabı bende yok. Şimdilik.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir