mix Oyun

Remastered ve Remake Ne Demek?

En basit tabirle eski oyunların gelişmiş hali olarak karşımıza çıkan remake ve remastered oyunlar ne demek?

Oyun dünyası geliştikçe ve teknolojiler ilerledikçe eskiden oynandığında birçok oyuncuda iz bırakan, fakat şu anki teknolojiye yetişemeyen oyunlar unutulmaya başlıyor. Eski oyunların hikâyesini tekrar yaşayabilmek ama aynı zamanda grafik (görsel) açıdan eski oyunları oynamak istemeyen oyuncular genellikle remake veya remastered oyunlara yöneliyor.

Remastered Ne Demek?

  • Remastered bir oyun, aynı grafiklerinin, ses kalitesinin ve performansının gibi birçok öğesinin geliştirilmiş halidir.

Remastered oyunlar, genelde hikâyesini çok sevdiğimiz ama dokularının, grafiklerinin eskiliğinden dolayı şimdiki dönemde oynamaya tahammül edemeyeceğimiz oyunları tekrar deneyim etme şansını bizlere sunuyor. Remastered oyunlar bizlere remakelerin aksine oynanabilir bir eser ortaya koyuyor. Remastered oyunları aynı oyunun üzerine gelen devasa bir güncelleme olarak da nitelendirebiliriz.

Cyrsis Remastered ve Skyrim: Special Edition; remastered oyunlara verilebilecek örneklerden sadece bazıları olarak isimlendirebiliriz.

Crysis ve ışıklandırmadaki gelişimi görebildiğimiz Remastered hâli.

Remake Ne Demek?

  • Remake bir oyun, eski bir oyunun grafiklerini, sesinin, geliştiricinin inisiyatifine göre mekaniklerinin ve birçok unsurunun tamamen değiştirilip yeniden oluşturulmuş hâlidir.

Remake’lerde aynı oyunun geliştirilmesinden ziyade sıfırdan yapıldığına şahit oluyoruz. Remake oyun yapımcıları, eski bir oyunun temel hikâyesini, yaratıklarını aynı kalmasını sağlayarak geliştirilmiş grafik, ses gibi eklemeler yaptıklarında karşımıza çıkıyor. Sadece geliştirmenin yetmeyeceği kadar eski olan oyunlar, bu sayede oyuncuların tarafından tekrar deneyimlenebilmek için sıfırdan tasarlanıyor. Remake oyunlar bazen bölümleri fazla değiştirmeden sadece grafikleri iyileştirmeye çalışırken bazen de aynı hikâyeyi farklı bir oyun deneyimiyle sunabiliyor. Baştan yapılan bu oyunların nasıl geliştirileceği biraz yapımcının inisiyatifine kalmış oluyor.

Ratchet and Clank, Black Mesa ve Final Fantasy 7 Remake; oyuncular tarafından oldukça beğenilen remake örnekleri arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Yılların efsanesi Half-Life ve hayran yapımı remake hâli olan Black Mesa.

Remastered ve Remake’in Farkı Nedir?

  • Remastered oyunlar aynı oyunun gelişmiş, iyileştirilmiş hâlini ifade ederken remake oyunlar baştan sona yenilenmiş, apayrı eserler olarak karşımıza çıkıyorlar.

Bu iki terim birbirine oldukça benzediği için çoğunlukla oyuncular tarafından karıştırılabiliyor. Oyun geliştiricilerinin bu karışıklığı önlemek için çok efor sarf ettiğini de söyleyemeyiz. Remastered ve remake oyunlar arasında kesin bir çizgi çizemesek de en basit hâliyle ilkini geliştirmiş, ikincisini de sıfırdan yapılmış oyunlar olarak tanımlayabiliriz.

Oyun dünyasından en güncel haberlere buradan göz atabilirsiniz.

administrator
Damla Tural, "Gökyüzü Savaşçıları Beyaz'ın Yükselişi" adlı eserin yazarıdır ve espor, anime ve oyun dünyasına olan ilgisiyle bilinir. Yazar, sıkça bu alanlardaki gelişmeleri takip eder ve bu konularda haber yazmaktan büyük keyif alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir