mix

Valve ve HTC ortaklığı ile gelen sanal gerçeklik seti: Vive

Vive ile teknoloji tutkunlarının uzun zamandır hayalini kurduğu devrim niteliğinde bir araç olacak sanal gerçeklik seti daha somut bir hal aldı.

Duke Dumont – I Got U şarkısını dinleyip, videosunun etkisinde kalanlar burada öyle değil mi? Ya da aramızda anime sevenler vardır elbet. Sword Art Online izleyenler için ise VR özellikle daha heyecan verici bir kelime olarak yankılanacaktır. Evet, son zamanlarda üzerine onlarca şey yazılıp çizilen, hayali kurulan ve beklenen bu videolardaki araç gerçek oluyor. Hem de Valve ve HTC gibi iki devin ortaklığında.

VR (virtual reality – sanal gerçeklik) dediğimiz konsept, teknolojinin son yıllarda üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalarını yürüttüğü, ve bir çok büyük şirketin bu konuda adını ilk veya en iyi olarak yazdırmak istediği bir yarış platformu. Oynadığımız neredeyse tüm oyunu bambaşka bir seviyeye taşıyacak olan VR setin çalışma prensibi, kullanıcıların kafa hareketlerini takip etmek için jirosensör, ivmeölçer ve lazer pozisyon sensörü kullanmasını içeriyor. Geçtiğimiz günlerdeki sızdırılan haberimizde de belirttiğimiz üzere, oyuncuları 3 boyutlu bir ortama geçirmek için geliştirilmesi. Bunu ise çeşitli donanımları kullanarak yapıyor. Bunlardan en bilineni ise Oculus Rift (ki ürünün bununla birlikte ortaya çıkacağı bekleniyordu). Devasa bir gözlük olan Oculus Rift sahip olduğu gömülü ekran sayesinde gözlerinizin önünde derinlik algısına sahip bir görüntü oluşturuyor. İnsan gözünün görüş açısını taklit eden cihaz başa takılarak kullanılıyor. Oculus Rift kullanırken başınızla ve ellerinizle gerçekleştirdiğiniz eylemler oyun içine yansıyor ve bu sayede gerçeklik hissiyatını kullanıcıya kazandırıyor.

Şu an bahsettiğimiz ise daha özgün olacak sinyalleri veren Vive. Valve’ın ve HTC’nin ayrı ayrı kendi alanlarındaki tartışılmaz başarılarını bir araya getirince gerek yazılımsal gerek donanımsal, rakipleri arasından sıyrılabilecek nitelikte kaliteli bir cihazın bizleri beklediği aşikar. HTC’den yapılan açıklamada Vive Developer Edition’da 1200 x 1080 piksel çözünürlüğünde, 90 fps hızında yenilenen iki ekran bulunduğu belirtildi. Şirket bu ekranların titremeyi ortadan kaldırdığının ve foto gerçekçi görüntü sunduğunun altı çizildi. HTC açıklamasında Vive’ın tüm oda ölçeğinde bir sanal gerçeklik deneyimi sunacağını da vurguladı. HTC Vive’ın en ilginç özellikleri arasında yer alan bir şey ise Steam VR baz istasyonu olarak anılan bir bileşenin varlığı. Bu istasyon sayesinde kullanıcılar bir kontrol cihazı kullanmadan sanal dünyada fiziksel olarak yürüyebilecek.

HTC CEO’su Peter Chou, sanal gerçekliğin dünyayla olan etkileşimi farklı bir boyuta taşıyacağını ve ana akım bir teknoloji haline geleceğini belirtti. Chou, kullanıcıların Vive ile gerçek zamanlı konserlere katılabileceğini, tarih öğrenimini kolaylaştırabileceğini ve anıları yeniden yaşayabileceğini dile getirdi. Oyunlar Vive’ın sanal gerçeklik deneyiminde en önemli yeri tutsa da; HBO, Lionsgate ve Google gibi iş ortakları da bu deneyime katkı sağlayacak.

Cihazımız, HTC Vive Developer Edition ismiyle bu yılın sonuna doğru satışa sunulacak. Şimdilik aşağıda onun için yapılmış harika ön tanıtım videosuna göz atabiliriz. Resmi siteye de buradan ulaşabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=eTITJSSRUso

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir