Dönüp dolaşıp yeniden oynayabileceğiniz 6 oyun Liste

Dönüp dolaşıp yeniden oynayabileceğiniz 6 oyun

Satın aldığınız oyunu suyunu çıkarana kadar oynayan ve yüksek zorluğu kendisine arkadaş edinmiş oyuncular için bu seferki listemiz, dönüp dolaşıp yeniden oynayabileceğiniz oyunlardan oluşuyor.

Hepimiz evdeyiz, hepimiz bilgisayarımız veya başka teknolojik aletlerimiz ile baş başayız. Bu durum sinirlerimizi bozarken biraz rahatlayıp hikayelere dalmak ister misiniz? O zaman sizi şu içeriğimize doğru alalım çünkü burada kan, vahşet ve bol bol gözyaşı var.

Bahsettiğimiz oyun türleri roguelike ve roguelite. Burada size oyun türleri 101 dersi vermeyeceğim fakat biraz açıklamak istiyorum. Hani oynadığınız her bölümün rastgele yaratıldığı ve öldüğünüzde sizi oyunun en başına atan oyunlar var ya. İşte onlar arasından seçtik bu haftanın kazananlarını. Oynadığınız bölüm her seferinde rastgele oluşturulduğu için kaç kez oynarsanız oynayın, aynı şeyi oynamıyorsunuz. Başlayalım mı?

1. The Binding of Isaac

İşte ilk oyunumuz. Her öldüğünüzde sinirden kafayı yediğiniz ama yeniden denemekten kendinizi alamadığınız ilk eserimiz.

Oyunun grafiklerine aldanmayın. Anlattığı hikaye oldukça rahatsız edici. Dini göndermeler ve bir çocuğun travmalarını bölüm aralarındaki kısa animasyonlardan öğreniyoruz. Oyun içerisinde de cinnet geçirerek oğlunu, yani Isaac’i, Tanrı’ya kurban etmek isteyen anneden kaçıyoruz. Bunu yaparken atladığımız bir delikten aşağı iniyoruz ve yolumuzu tutuyoruz. Arkamızdan da annemiz “Cehenneme kadar yolun var” diye bağırıyor. Ya da en azından bence bağırmalıydı.

Zindan sistemi olan oyunda Boss savaşı yapacağımız odayı bulmamız gerekiyor. Tek tek odaları gezerek sonunda aradığımız odayı bulduktan sonra karşımızdaki Boss’u devirerek bir sonraki seviyeye geçiyoruz. Zindanda dolaşırken de kendimize güçlendirmeler buluyoruz tabii ki fakat her roguelike oyunda olduğu gibi bunda da güçlendirmelerimiz, öldüğümüzde yok oluyor.

The Binding of Isaac’in Steam fiyatı 10 Türk Lirası. Yine de oyunun daha gelişmiş versiyonu olan Rebirth’ü almanızı tavsiye ederim. Onun fiyatı ise 34 Türk Lirası.

2. Dead Cells

Biraz insaflı olmam gerektiği konusunda bilgi geldi. Bu yüzden bu sefer öldüğünüzde elinizdeki her şeyi almayan bir oyun önereceğim. Yani roguelite bir oyun.

Bu listedeki en güzel görselliğe sahip oyunlardan birisi. Ayrıca en iyi ve oturmuş mekaniğe sahip oyunlardan olduğunu da ekleyelim. Dead Cells’in güçlü olduğu konu kesinlikle oynanış. Düzgün düşman seviyeleri ve oturmuş sistem, size çok kafa yormayan bir deneyim sunuyor. Kafa yormayan derken, kötü yapılmamış mekaniklerden bahsediyorum. Bu oyun da her roguelike veya roguelite gibi oldukça zor.

Ayrıca piksel grafiklerden hoşlanıyorsanız Dead Cells’in, ilginizi çekecek bir yönü daha var demektir. Oldukça iyi bir görsellik sunarken bunu çizgilerle değil, noktalarla yapıyor. Listedeki en güçlü oyundur. İndie yapımdır. Gerçi listedeki tüm oyunlar indie. Hiç büyük bütçeli bir roguelike yapıldı mı acaba?

Ha bu arada oyunun Steam fiyatı 40 Türk Lirası

3. Spelunky

Listedeki en şirin grafiklere sahip oyun. Yine de geliştirici ekip bize pek şirin davranmıyor. Dead Cells’te, öldüğünüzde her şeyinizi kaybetmediğiniz söylemiştim. Burada yeniden başladığınız her seferde en başa dönüp duruyorsunuz. Elinizde kalan tek şey mekaniklere olan alışkanlığınız ve kas hafızanız oluyor.

Bu oyunun ana teması olabildiğince aşağı inmek. Evet. Bu kadar. Madencisiniz sonuçta. Daha doğrusu bir arkeolog. Aşağı indikçe daha farklı canavarlar ile karşılaşıyoruz. Daha farklı toplanabilirler topluyoruz ve olabildiğince aşağı inmeye çalışıyoruz.

Tamı tamına 20 bölümden oluşan oyun, sizin gözünüzün yaşınıza bakmıyor. En ufak hatanız, en başa başlamanıza neden olabilir. Düşünsenize. Canınızı dişinize takarak oyunun sonuna kadar geldiniz ve bir anlık dalgınlığınız yüzünden ölüyorsunuz. Yeniden en baştasınız artık. Tüyler diken diken. Oyun kolları paramparça.

Kendsinin Steam fiyatı 24 Türk Lirası.

4. Moonlighter

Yeniden piksel grafikler, zindan sistemi ve tatlı bir görsellik karşımızda. Moonlighter, iki ayrı oyun mekaniğini buluşturan bir roguelite. Yani öldüğünüzde, ilerlemeniz kaybolmuyor. Daha doğrusu karakteriniz her denemenizde biraz daha güçleniyor. Güçlendirmeleriniz sizinle birlikte kalıyor.

Geceleri zindanlarda canavarlar ile karşılaşıp sabahları, zindandan elde ettiğiniz şeyleri dükkanınızda sattığınız bir oyun bu. Yaptığınız satışlardan elde ettiğiniz para ile güçleniyor ve zindanlarda daha da ilerleyebiliyorsunuz. Gerçi yetenekli ve sabırlıysanız pek güçlenmenize gerek kalmaz. Açıkçası bizim ailemizde yetenek, benden 3 nesil önce tükendiği için güçlenebildiğim kadar güçlenip bitirdim oyunu.

Toplam 5 zindan var. Sonuncu zindanı da tamamladığınız zaman oyunu bitirmiş oluyorsunuz. En azından sözde bitiyor. Oyunu istediğiniz kadar oynayabilirsiniz. Hatta zindanları unutup kendinizi bir dükkan sahibi olarak nitelendirmeniz de mümkün. Bana öyle olmuştu en azından. Bir ara pazar günleri dükkanı açmayıp müşteriler ile konuşmaya başladığımı fark ettim. “Abla bana gelişi o kadar zaten ama ya!”

Editörün seçimi olan oyunun Steam fiyatı 32 Türk Lirası. Bir ara Epic Games’te bedavaya dağıtılmıştı. Eğer alıp kenara attıysanız kesinlikle dönüp bir bakın derim.

5. Wizard of Legend

Sıradaki oyunumuz, yurt odalarında sıkılırken sürekli oynadığım iki oyundan birisi. Farklı yetenek setleri kullanabildiğim ve her seferinde birbirinden değişik zindanlarda gezindiğim Wizard of Legend. Diğeri de Stardew Valley’di. Karpuz falan yetiştiriyordum.

Bu sefer üzerine konuşacağımız oyun biraz daha farklı. Öldüğünüz zaman sizin paranızı falan almıyor. Yani kenarda olabildiğince para biriktirmenize izin veriyor oyun. Bu para ile birlikte yeni kıyafetler ve yetenekler alabilirsiniz fakat bu kıyafetler ve yetenekler sizi daha güçlü yapmıyor. Kendilerinin işlevleri sadece size daha farklı bir tecrübe sunmak. Her bir kıyafet ve yetenek, size bir özellik vadederken başka bir özelliğinizi sizden alıyor. Bu yüzden kendisini roguelike olarak mı yoksa roguelite olarak mı tanımlamamız gerek bilemiyorum. Yine de bir güçlendirme vermediği için roguelike demek daha mantıklı geliyor.

Oyun, hikaye anlatımı olarak çok büyük bir şey sunmuyor bize. Sunduğu tek şey oturaklı oyun mekanikleri ve her seferinde değiştirebileceğiniz oyun tarzı. Göz atmanızda fayda var.

Kendisinin Steam fiyatı 26 Türk Lirası.

6. Children of Morta

İşte listemizdeki en yeni oyun. 2019’da çıkan oyun o sene indie oyunlar arasındaki en başarılı yapımlardan birisi olarak nam saldı. Başarılı oyun mekaniği, sıkmayan yapısının yanında Children of Morta, yukarıda saydığımız oyunların hepsinden daha başarılı bir hikaye anlatımı sunuyor bizlere. Sıkılmadan saatlerce oynayabileceğiniz oyun bizlere yeniden ve yeniden oynanabilirlik vadediyor. Tıpkı diğer roguelike oyunlar gibi.

Bu oyundan pek fazla bahsetmemin nedeninin, kendisinin diğerlerinden daha kötü olması olduğunu sanmayın. Sadece hikayesinden bahsedip sürprizleri kaçırmak istemiyorum

Children of Morta’nın Steam fiyatı 40 Türk Lirası. İyi oyunlar.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir