Nesilden Nesile Espor League of Legends mix

Nesilden Nesile Espor

Nesilden nesile espor mu? Tam olarak ne demek ki bu?

Hemen açıklayalım. Rekabet ortamına uyum sağlayabilen oyunların çoğu espor sahnesine taşınmıştır. Buna CS:GO veya League of Legends örnek verilebilir. Hal böyle olunca, birçok kişinin profesyonel esporcu olmasına yol açtı bu durum. E peki sonrası? Açtı da ne oldu? Neye yaradı? Haydi inceleyelim!

Jenerasyon olarak bölüp farklı bölümler altında inceleyelim bu durumu ve League of Legends üzerinden ilerleyelim. Daha sektörün temellerinin atıldığı ilk zamanlara gidelim. HolyPhoenix’in ilk sezonuna mesela. Sıfırdan kurulan bu düzende, özellikle ilk başlar bir hayli zor geçti sektör adına. Kazanç skalası neredeyse sıfıra yakın, izleyici sayıları keza aynı, gaming houselar daha ortada yok. Sadece oyun oynamayı seven genç çocuklar ve o çocuklara iyi kötü ortam hazırlayan birkaç insan. Bir süre böyle ilerledi durum. Ciddi manada bir avuç insanın, sanki kendi arasında yaptığı birkaç maç bütünü, üst başlıkta da isim turnuva. Sonrasında hem oyunun popülerliği arttı, hem teknoloji gelişti hem de farklı değişiklikler oldu. Sadece kendi içinde kaynayan bu kazan, ufak da olsa bir sıçrama yaşadı ve daha farklı isimler dahil olmaya başladı, 2. jenerasyon oyuncuları. 

Padden ve Japone gibi yeni genç isimler sektöre dahil olmuş oldu.  HolyPhoenix, Zeitnot, Naru gibi isimlerin yanında biraz daha “genç” denilebilecek oyuncular artık bu sektörün geliştiğini veya büyüdüğünü gösterdi bizce. Yıllar boyu neredeyse hep aynı oyuncuların boy gösterdiği alanda artık yeni kanlar yetişmeye başladı. İlk halinden çok uzak olmasa da artık daha gelişmiş bir ekosistem vardı. İzleyici sayıları artmaya başlamış, insanların artık daha fazla bilgi sahibi olduğu ve yeni oyuncuların kendini göstermeye başladığı zamanlar. Bir diğer tabirle, gelişimin hızlanmaya başladığı evre. Sektör gelişirken şartlarda gelişmeye başladı. Zaten mevzu bahis yıllarda, League of Legends’in tekli oyuncu sayısı da artmaya başladı. Peki bir sonraki evre nedir? 3. jenerasyon oyuncular.

Artık sektör ilk iki evreye göre çok daha gelişmiş bir hale geldi bu dönemde. Gaming houselar artmaya başlamış, sektörün ilerleyişi daha da resmi, ciddi bir hale gelmiş ve hem turnuvalar hem de oyunun değeri artmaya başlamıştı. Tam da burada yeni jenerasyon oyuncular dahil oldu. Closer ve BrokenBlade gibi isimler. Bu jenerasyon, totale bakacak olursak altın nesil bizce. Yurt dışına, özellikle “Amerika” gibi yerlere transferler başlamış, Avrupa’ya transferler hızlanmıştı. Artık modernize hale gelen gaming houslerda, epsor ülkemizde de ciddi bir takipçi kitlesine sahip olmuş ve kitlesini genişletmeye başlamıştı. Artık eski topraklar neredeyse tamamen emekli olmuş, ortalık genç yeteneklere kalmış ve 2.jenerasyon oyuncular eski toprak olmuştu. Durum elbette normal, yıllar geçtikçe eskiler bırakır, yeniler parlamaya başlar.. 

Bir sonraki evre günümüze daha yakın, belki de hala bu dönemin içindeyiz, artık BrokenBlade gibi isimler, espor için, tecrübeli ve oldukça deneyimli isimler haline gelmiş oldu. Alt taraftan yetişen birçok isim kendini geliştirmek için çalışıyor, hayatını League of Legends yapıyor ve işini ciddiye alıyordu. Dediğimiz gibi hala da devam ediyor bu durum.

Sadede gelecek olursak bizce espor kümülatif ilerliyor. Geçmişte idol görülen insanlar izleniyor ve onlardan bir şeyler öğreniliyor. Teknoloji gelişip sektör değiştikçe, yeni gelenler kendine bir ortam hazırlıyor ve geçmişle gelecek arasında bir köprü oluyor. Aslında herkes sektör için birer karınca ve hepsi hem kendini hem de yuvasını düşünüyor. Bakalım bir sonraki jenerasyon bizlere espor için neler izletecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir