web3 Web3 & Play2Earn

Web3.0 Ne Demek?

Yıllarca en güncel haberleri, en kaliteli şekilde, tarafsız ve bilgi dolu içerikler ile oyun severler ile paylaşan 5mid.com bugün itibarıyla yeni bir kategoride daha okuyucularıyla buluşacak.

Son yıllarda oldukça yaygınlaşan blockchain teknolojisi her gün yeni bir projenin çıkmasına neden oldu. Henüz birçok kişinin neredeyse hiç bilgi sahibi olmadığı web3’ü ilerleyen günlerde hep birlikte öğrenmeye çalışacağız. Türkiye ve Dünya’da web3 teknolojisiyle geliştirilen projeleri birlikte değerlendireceğiz.

Blockchain, crypto, web3, bitcoin vb kelimeler daha çok ekonomi ve finans sitelerinde haberlere konu olsa da aslında oyun sektörünü de bir hayli etkileyen ve ilerleyen yıllarda dünyamızda birçok noktada karşımıza çıkacak konu başlıkları olacak.

Web3 ne demek?

Web3, teknoloji meraklıların son yıllarda en çok kullandığı terimlerden biri olmaya başladı. Her ne kadar hakkında çok şey bilinmese de birçok kullanıcı tarafından, teknolojiyi tamamen değiştirecek, internete bağlanma, internet kullanma vb konularda çok büyük yeniliklere sebep olacak bir yapı olduğundan bahsediyor.
Web 3’ü anlamadan önce web 3 öncesi kullanılan web 1.0 ve web 2.0’ın ne olduklarını inceleyelim.

Temel anlamda Web 1.0, kullanıcılara internetten bir şeyler çağırmalarını ve onları okumalarını, kullanmalarını vb yapıları sağlayan bir teknolojiydi. Kullanıcılar internette gördükleri şeyleri okuyabiliyor fakat onlarla herhangi bir etkileşimde bulunamıyordu.
Web 2.0 ile birlikte bu sorun ortadan kalktı. İlk olarak 2004’te O’Reilly Media tarafından kullanılmaya başlayan web2.0 sözcüğü, internet kullanıcıların ortak bir paylaşım yaratabildikleri, iletişim sitelerini paylaşarak yarattığı bir sistemi tanımlıyordu.

Web 2.0 ile büyük şirketler, dev güçler haline geldi

Web2.0 ile birlikte internetteki içerik sayısında dev bir artış yaşandı. Bunlar büyük firmaların sunucularında barınmaya başladı. Bu içeriklerin merkeziyetçi bir yapıda toplanması hem bu firmalara çok büyük bir güç veriyor, hem de platformların çökmesi durumunda verilere dünyanın neresinde olursanız olun erişme imkanınız sıfırlanıyordu.

Web 2.0’da bu büyük firmalar, reklam satmak için içerikleri istedikleri gibi kontrol ediyor, küresel ölçekte büyük soru işaretlerine neden oluyordu.

Web3.0 ise bu data paylaşım sorununu, büyük firmaların datalarımız üzerinden para kazanma sorununu köklü bir şekilde çözdüğünü iddia ediyor. Anonimliğe web3.0’da saygı gösteriliyor ve merkezi olmayan bir internet ortamı hayal ediliyor.
Web3.0 içinde bulunan blockchain teknolojisi sayesinde, karşılıklı kurduğu bağlantılar ile her cihazdan verinin bir kısmını alarak topluyor, böylelikle merkeziyetçi bir sistemi ortadan kaldırıyor.

Her yeni teknoloji gibi web3.0’da da belirsizlikler ve endişeler var. Şuan potansiyelini kimse tahmin edemiyor olsa da metaverse, NFT, play2earn oyunlar vb yapılar dünyamıza girdikçe web3.0’da daha çok konuşulmaya ve hayatımıza daha fazla dokunmaya devam edecektir.

Özetle, teknik olarak web3.0 teknolojisi ile herkesin anonimliğe maksimum oranda yaklaşması mümkün gibi duruyor. Bu şekilde internet neredeyse 100% özgür bir şekilde kullanılabilir. Tabii devletlerin ve büyük güçlerin bu konudaki yorumunun ne olacağını hepimiz ilerleyen yıllarda göreceğiz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir