Okan Demirel ve Ferit Karakaya mix VALORANT

BBL Esports Kurucuları, beIN SPORTS’a Konuk Oldu!

BBL Esports CEO’su ve kurucusu Okan İlker Demirel, takımın kurucu ortaklarından Ferit “wtcn” Karakaya ile birlikte beIN SPORTS‘un Gamer programına konuk oldu. BBL Esports‘un ofisinde gerçekleşen samimi sohbette; kulübün kuruluş süreci, kadın esporculara verilen değer ve diğer bir çok konu konuşuldu.

“Kuruluş Hikayemiz Köşe Koltuğunda Kahve İçerken Başladı”

Okan İlker Demirel: “Ferit esporun çok içerisindeydi, çok hakimdi ve çok biliyordu. Ama benim çok bildiğim bir şey değildi; benim için espor oyundan ibaretti. Ferit VALORANT’ın ilk beta sürümünü denemek için İrlanda’ya gittikten sonra geri döndüğünde “Abi espor takımı kuralım, çok iyi bir oyun geliyor, dünyayı kasıp kavuracak ve ben bu oyunun içerisinde bizim de takımımız olsun istiyorum.” dedi. Ferit’in eski evinde köşe koltuğunda oturuyorduk. Bizim kuruluş hikayemiz bir köşe koltuğunda kahve içerken oldu aslında.”Nasıl Bir Öngörü İle Yola Çıktı?

Ferit Karakaya:Benim hayatım biraz öngörülerle geçti aslında. İlk espor ve online oyunlara başladığımda da ailemden pek destek alamıyordum çoğu kişi gibi. Çünkü o zamanlar profesyonel oyunculuk kavramı Türkiye’de pek mevcut da değildi. Çok fazla turnuva yoktu, çok fazla organizasyon yoktu, oyun şirketleri daha Türkiye’de ofis açmamıştı. O zamanlar ilk filizlendiği zamanlarda ben işte o alandaydım. Ve en başından beri de olduğum için bir çok şeyi ilk başta görenlerdendim. Yurt dışında da baya takip ediyordum, Türkiye’de olmadan önce. Ülkemizin de FPS oyunlarına ne kadar ilgi gösterdiğini bildiğim için İrlanda’da bu tarz bir FPS oyunu gördükten sonra Okan abi ve Kemal ile bu heyecanımı paylaştım ve onların da müthiş desteği ile beraber BBL Esports‘u kurduk.

Okan İlker Demirel, Ferit Karakaya ve AsLanM4shadoW
Okan İlker Demirel, Ferit Karakaya ve AsLanM4shadoW

BBL Esports için tam bir şekilde uyum halinde olmalarının çok önemli bir etken olduğunu belirten Ferit Karakaya:Ben espor kökenliyim, öncesinde oyuncuyum, yayıncıyım. Okan abi iş yönetme konusunda çok başarılı, çok iyi olduğunu düşünüyorum, aynı zamanda CEO’luk konusunda. Organizasyon kökenli olduğu için zaten çok etkili olduğunu düşünüyorum. Ve aynı zamanda Kemal de eğlence masasının üstünde tepiniyor bolca.
Entertainment çok önemli çünkü esporda. Bunun hepsinin birleştiği nokta BBL Esports oldu ve çok güzel bir hikaye ortaya çıkmış oldu.

“Taraftar Olarak Diğer Takımların Çok Üzerindeyiz”

Okan Demirel:Biz iki yıllık bir espor kulübüyüz. Hatta kulüp dememiz yanlış çünkü biz bir espor şirketiyiz. Üç tane takımımız var. Bu üç takımın ikisi VALORANT tarafında, diğeri de başka bir alanda. Biz kurulduğumuz günden bu yana “Nerede ve nasıl en iyi olabiliriz?” sorusunu kurduk hep kafamızda ve o alanlarda bulunduk. Birinde dünya şampiyonasına gittik, diğerinde Avrupa’da partner olarak seçildik ve Türkiye değil Avrupa liginde devam ediyoruz. Ama en önemlisi muhtemelen taraftar grubudur. Çok iyi rakiplerimiz var. Biz rakiplerimizin bulunduğu alanlarda taraftar olarak çok çok üzerideyiz. Dünya üzerinde baktığımızda son EMEA şampiyonasında en çok izlenen 5 maçın 4’ü BBL Esports’a ait. Dolayısıyla bu taraftar kısmı iki yıl içerisinde bizi diğerlerinden ayıran ve başarılı yapan en önemli etken.

Ferit Karakaya:Taraftar olarak çok önem veriyorlar aslında. “Abi sponsor görelim sizden de” vs. çok fazla tweet ve mesaj görüyoruz. Ama bence önemli olan espor başarısı, direktif başarı bence çok daha önemli. Sponsor vs. illa ki gelecektir biz başarılı olduğumuz ve işimizi iyi yaptığımız sürece. Ben her zaman buna inanıyorum.

BBL Queens
BBL Queens

“2023 Hedeflerimizde BBL Queens’i Daha Fazla Göreceğiz”

Ferit Karakaya:Türkiye ve aslında dünyada da kadın esporculara verilen destek maalesef yeterli seviyede değildi. Ama son zamanlarda çok arttı, Türkiye’de de çok arttı. VALORANT ile beraber çok fazla olmaya başladı Riot’un da desteğiyle. Biz de tabii VALORANT espor kadın takımını ilk kuranlardan biriyiz. Ve şuanda da gayet başarılı bir şekilde devam ediyorlar. Yurt dışındaki turnuvalarda da önemli dereceler alıyorlar. Ve güzel bir şekilde ilerliyor.

İşin finansal kısmında ve diğer tarafın yoğunluğu yüzünden pek ön planda tutulmadığını belirten Okan Demirel: “Bence kadın oyuncular çok daha fazla ilgiyi hakediyorlar. Bizim 2023-2024 hedeflerimiz içerisinde BBL Queens’i çok daha fazla göreceğiz.

Muhakkak Rakip Olarak Gördüğünüz Takımlar Vardır, Bunlarla İlgili Detay Paylaşmanız Mümkün mü?

Ferit Karakaya:Benim küçüklükten beri fanı olduğum bir takımla şuan aynı ligde bir kulübüm var. Bu gerçekten heyecan duyduğum bir olay. Fnatic. 2012’de ilk League of Legends ulusal turnuvasında şampiyon olmuştuk biz HWA takımı ile beraber. Şampiyon olduktan sonra şov maçı yapmıştık Fnatic ile. O günden beri hala içimdedir böyle “Acaba ileride bir espor takımım olup Fnatic ile aynı ligde oynayabilecek miyiz?” vs. diye. O yüzden Fnatic, Team Liquid gibi takımlarla beraber bir ligde oynamak tabii bizi büyük heyecanlandırıyor. Onlarla beraber bir rekabet içinde olmak da inanılmaz güç veriyor bize.

Okan Demirel:İdari anlamda takip ettiğim bir takım vardı, tabii artık yok ama ben G2‘yu çok takdir ediyordum. Hakikaten izlemekten de çok keyif alıyordum ve gelişim olarak örnek aldığımız kulüplerden bir tanesiydi. Sportif rekabet anlamında benim için değişilmez; FUT Esports. Ezeli rekabet, edebi dostluk. Ben gerçekten çok keyif alıyorum FUT ile olan maçlarda. Eğer yenersek, ki yeniyoruz son dönemlerde. Çok uzun zaman oldu bu maçı da yapmayalı, yakın zamanda falan denk gelecez. Dolayısıyla bence sportif anlamda FUT.

Çok Büyük Bir Destekçiniz Var, Buradan Taraftarlara İletmek İstediğiniz Bir Mesaj Var mı?

Ferit Karakaya: “Artık Ferit istifa yazmayın. Gerçekten ben de istiyorum BBL Esports’un en iyi şekilde var olmasını. Şaka bir yana gerçekten onlar sayesinde buradayız. Çünkü çok büyük bir taraftar desteği var ve bu o kadar büyük ses getirdi ki yurt dışında. BBL Esports maçların izleyici peak’lerinde büyük ses getirdi ve yurtdışı bundan çok etkilendi.


BBL Esports yakın zamanda genel menajer Özgür “Root” Alagül ile yollarını ayırmış, asistan menajer olarak görev yapan Alp Eren Gül’ü VALORANT takım menajeri pozisyonuna getirmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir