90lı yıllar anime Anime - Manga

1990’lı Yıllardan Hak Ettiği İlgiyi Görememiş 7 Anime Yapımı

Anime türünün batıdaki yükselişi 90’lı yılların sonlarına denk düşüyor. Akira, Dragon Ball ve My Neighbor Totoro gibi yapımlar türün dünya çapında yaygınlaşmasına neden olsa da anime ve manga kültürü çok daha köklü bir geleneğin parçaları.

Dolayısıyla 1990’lı yıllar aslında pek çok anime için altın yıllardı. Ancak her zaman olduğu gibi bu janrda da hak ettiği ilgiyi göremeyerek gözden kaçan pek çok yapım bulunuyor.

Kayıp Rıhtım editörleri tarafından hazırlanan bu içerikte 90’lı yıllara anime dolu bir yolculuğa çıkacağız.

 

Master Keaton

Master Keaton 1988 ve 1994 yılları arasında toplam 144 bölüm süren seinen türü bir manga serisiydi. Tüm zamanların en çok satan manga serilerinden birisi olmasına rağmen 39 bölümlük anime adaptasyonu Japonya dışında hak ettiği kadar tanınmıyor.

Taichi Hiraga-Keaton’un inanılmaz yetenekleri çoğunlukla kulaklarının arasında yer alıyor. Kendisi eski bir ajan, arkeolog, tarih öğretmeni ve her zaman aksiyon dolu gizemlerle karşılaşan bir sigorta müfettişi. Dizinin epizodik tarzı, yüzlerce bölümü bulan devasa hikâyelerle boğulmuş hissedenlere ilaç gibi gelecek bir yapıya sahip.

 

Vampire Princess Miyu

Vampir animeleri listelerinde kendisine sıklıkla yer bulsa da Vampire Princess Miyu bu tür dışındaki yapımları tüketenlerin genellikle es geçtiği bir yapım. 

1997 – 1998 yılları arasında devam eden anime dizisi, yarı vampir Miyu’nun bir yandan lise hayatı sürerken diğer yandan iblisleri karanlığa göndermek için verdiği mücadeleleri anlatıyor.

 

Ushiro No Shoumen Daare

Japonya dışında Who’s Left Behind olarak da bilinen bu anime, genç bir Japon kızın II. Dünya Savaşı’nın yarattığı ağır değişimlere karşı verdiği mücadelenin yürek burkan hikâyesini anlatıyor. Akıllara Isao Takahata’nın Grave of the Fireflies yapımını getiren anime, elbette Takahata’nın filmi kadar hüzünlü değil.

Birçok anime hayranı fantastik öğelerle zenginleştirilmiş bilimkurgu temalı fantaziden keyif alır. Ancak Ushiro No Shoumen Daare izleyicilere bundan çok daha farklı, daha gerçek bir şey sunuyor: Savaş döneminde ailesini kaybeden küçük bir kızın travmalarla yüzleşme hikâyesini.

 

New Dominion Tank Police

Öneri listemizin bir sonraki adımında ise siberpunk temalı bir komedi yapımı olan Dominion mangasıyla aynı evrende geçen bir devam macerası var. Bağımsız olarak da tüketilebilen bu yapım, 1993 yılında izleyicilerle buluşuyor ve ‘o zamanların’ uzak geleceği 2010’lu yıllarda geçiyor.

Anime, Tank Polisi olarak bilinen özel bir görev gücünün fütüristik süper güçlü tanklar yardımıyla şehirlerinin suçla dolu sokaklarını temizleme çabalarını anlatıyor.

Zaman zaman karanlık tonlara da adım atan yapım, yine de eğlence ve mizahı da elden bırakmamayı başarıyor.


The Dark Myth

Korku animeleri 1990’lı yıllarda olmazsa olmaz alt türlerden birisiydi. Gerek ‘zamanın ruhu’ gerekse o dönemin filtresiz anlayışı izleyicileri kimi vakitler dumura uğratacak tipte yapımlarla karşı karşıya getirebiliyordu.

Yeraltı dünyasında uyanmayı bekleyen Karanlıklar Tanrısı Susanoah-oh’un yeniden doğuşunu engellemeye çalışan Kikuchi Klanı’nın maceralarını anlatan yapım, cehennemin tehlikeli ruhlarına karşı verilen mücadeleyi takip ediyor.

Yawara!

Günümüzün en çarpıcı animeleri arasında yer alan Monster’ın yaratıcısı Naoki Urusawa’nın az bilinen eseri Yawara! ile listemize devam ediyoruz.

Yapım genç Yawara Inokuma’nın büyükbabasından Judo dersleri alması ve 1992 Barselona Olimpiyatları’nda altın madalya için yarışma mücadelesini konu alıyor.

90’lı yılların başında yayınlanan bu yapım, Japonya’da ses getirmiş olsa da Yawara! yabancı izleyicilerle buluşmak için 2000’li yılların ortasına dek beklemek zorunda kalacaktı.

Yawara! anlatı olarak basit bir hikâyeyi takip etse de kendine has tarzı, sevimli kahramanı, eğlenceli ve iyi işlenmiş hikâyesiyle öne çıkmayı başarıyor.

 

Chuuka Ichiban!

Yemek temalı animeler şimdilerde inanılmaz derecede popüler bir alt tür. Ancak 1997 tarihli Chuuka Ichiban! bu listelerde sıklıkla göz ardı edilen bir yapım.

Anime, her şeyin yemek pişirme etrafında döndüğü ve şeflerin aslında savaş lordları olduğu Çin Hanedanlığı’nın hayali bir versiyonunda geçiyor. Hikâye, Mao adında genç bir çocuğun Usta Şef annesinin gölgesinden kurtulmaya ve tüm Çin’in en iyi aşçısı olmaya çalışmasını anlatıyor. Yemek yapma yarışması temalı şovları ve animeleri seven herkes bu yapımda mutlaka aradığı damak tadını bir yerlerden bulacaktır.

 

Bu içeriğimizde sizlerle 1990’lı yıllarda yayınlanmış ve dünya çapında hak ettiği ilgiyi görememiş bazı anime yapımlarını paylaştık. Sizin de listeye eklemek istediğiniz öneriler var mı? Yorumlarda buluşalım!

Go Nagai Deprem Yardım Fonuna Cömert Bir Bağış Yaptı

Not: Görseller OpenAI tarafından piyasa sürülen, metinsel tanımlardan görüntü oluşturan bir yapay zeka programı Dall-E 3 tarafından üretilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir