League of Legends

5Mid Meta: Artıları ve eksileriyle ormancı Graves

Sezon 6 ile değişen nişancılar arasında en aktif olarak kullanılan şampiyon olan Graves, ormancı pozisyonunda oldukça sık bir şekilde kullanılıyor. Sürdürülebilir hasarı, neredeyse iksir kullanmadan orman kamplarını temizleyebilmesi ve oyunun erken safhalarında dahi çıkardığı yüksek hasar, Graves’in popülerliğinin altında yatan nedenlerden.

Bu yazımızda Graves’in neden orman rolünde bu kadar çok başarı elde ettiğini, hangi şampiyonlar ile uyumlu olduğunu, hangi eşyaları seçmesi gerektiğini, kabiliyet ve rün dizilimlerini inceleyeceğiz.

Nereden çıktı bu ormancı-Graves?

Oyun değiştikçe ve geliştikçe buna paralel olarak meta da sürekli değişiyor. Yeni sezon ile gelen değişiklikler doğal olarak oyuncuları yeni şeyler denemeye iterken, bu denemeler arasında en başarılı olanı Graves’in orman ve üst koridorda oynanması oldu. Önce Çin Ligi LPL’de oynanan ve bundan bir ay önce %83 seçilme ya da yasaklanma oranına sahip olan şampiyon, bu süre boyunca diğer liglere de yayıldı ve özellikle de LCS’te en çok tercih edilen ormancılardan birisi oldu. Şampiyonun neden bu kadar başarılı olduğunu ise ihtiyaçlara ve Graves’in bu ihtiyaçlara ne şekilde cevap verdiğine bakarak rahatlıkla anlayabiliriz.

  • Ormancı eksikliği

Profesyonel sahnede ormancı, belki de takımın en önemli parçası. Her koridora yardım eden, takımın haritadaki kontrolünü sağlayan ve baskıyı uygulayan rol olan ormancı, özellikle de Sezon 5’te en parlak dönemlerini yaşadı. Sezon 6’da o meşhur ormancı-destek sinerjisinin önemi azalsa da, takımı yönetme ve takıma avantaj sağlama açısından ormancı hala önemli bir yere sahip. Durum böyle olunca yasaklama ekranlarında en çok yasaklanan şampiyonlar orman şampiyonları olmaya başladı. Orman eşyalarının değişmesi ve Elise dışında herhangi bir AP şampiyonuna fayda sağlamaması, ormancılar için şampiyon havuzunu daha da daralttı.

İşte tam bu noktada ormancı-Graves’in ortaya çıkışı ise arz-talep ilişkisine verilebilecek en güzel örneklerden birisi. Elise’in nerf yemesi, Reksai’nin eski gücünde olmaması ve offtank şampiyonların orman kamplarını kolay bir şekilde temizleyememesi, Graves’in popülerliğinin artmasındaki en önemli nedenlerden.

  • Ani hasar potansiyeli

Geçtiğimiz sezonun şampiyonlarına baktığımızda Elise dışında herhangi bir ormancının ani hasar çıkartamadığını görebiliriz. En popüler şampiyonlardan Reksai ve Gragas daha çok tank eşyaları tercih ederken sadece Elise hızlı bir kombo ile ani bir hasar çıkartabiliyordu. Öte yandan Graves, yeni yetenek kiti ile oyunun erken safhalarında dahi inanılmaz bir hasar çıkartma potansiyeline sahip.

6. seviyede hiçbir eşyası olmamasına rağmen sadece yeteneklerini tutturması ile bir saniyeden de kısa bir süre içerisinde neredeyse 500 fiziksel hasar çıkartabilen Graves, League of Legends şampiyonları arasında özel bir yere sahip. Q yeteneğini duvar ile hızlı bir şekilde kullanabilen şampiyonun normal saldırılarının hasarı da Sezon 6 değişikliklerinden sonra arttırılmıştı.

  • Hızlı orman temizleme

Bu konuda da Graves’in yetenek kiti devreye giriyor. Q yeteneğinin duvardan sekmesi ile ani hasar veren ve geriye doğru kaçarak şampiyonları temizleyebilen Graves, şu anki metada en hızlı orman temizleyen şampiyon. Bu noktada akla Elise’in ya da bir nebze de olsa Reksai’nin hızlı bir şekilde orman temizlediği gelebilir. Graves’i bu şampiyonlardan ayıran en büyük özelliği bu temizlemeyi iksir kullanmadan yapabiliyor olması.

Orman yaratıklarının geriye doğru kaçarak öldürülme mekaniğinin değişmesi ile etkinliği daha çok artan Graves, hem üst koridor hem de orman pozisyonu için öncelikli seçimlerden birisi olmaya devam edecektir.

Hangi eşyayı almalı?

Ormancı Graves için klasik bir eşya dizilimi bulunsa da, rakip takımın kompozisyonu bu seçimlerde büyük rol oynuyor. Ormancı eşyası olarak önce İz Sürücü Bıçağı, ardından Cengaver seçimi, artık Graves için olmazsa olmazlardan. Atiklik Çizmesi’nden sonra ise eşya dizilimi rakip takıma bağlı olarak yapılmakta. Klasik bir Graves-orman eşya dizilimi şu şekilde:

build

İz Sürücü Bıçağı bize ormanda görüş sağlarken, Malmortius’un Ağzı ise tanklaşmamıza yardımcı oluyor. Genel olarak rakip takımda en azından büyü hasarı veren bir şampiyon olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda Malmortius oldukça mantıklı bir seçim. Youmuu’nun Hayaletkılıcı ise bize hem zırh delme, hem de saldırı hızı sağlıyor.

Bu dizilimdeki favori eşya ise Sterak’ın Güvencesi. Malmortius ile Graves’i tank yapan iki eşyadan birisi olan Sterak, verdiği kalkanı sayesinde hem takım savaşlarında, hem de bire bir düellolarda en fazla iş yapan eşya. Dizilimin son eşyası ise yine kompozisyona bağlı olarak değişse de, en yaygın olarak seçilen eşya Cıva Yatağan. Özel aktifi sayesinde şampiyonun üzerindeki kitle kontrolleri silen Cıva Yatağan, ayrıyetten +75 saldırı gücü ve +%10 can çalma özelliği ile oyun sonunda efektif bir şekilde kullanılabiliyor.

Bununla beraber, şu anda kullanılmayan fakat takımın kompozisyonuna bağlı olarak seçilebilecek eşyalardan da bahsedelim. Bu eşyalardan ilki Bombardıman Topu. Geçtiğimiz yama aldığı nerf ile nişancılar arasındaki popülerliği de büyük ölçüde düşen eşya, takımın kuşatma mekaniği yüksek değilse seçilebilecek eşyalardan. Özel pasifi ile kulelere çok uzaktan vurmamızı sağlayan Bombardıman Topu, yine de çok mecbur kalınmadıkça tercih edilmemeli.

Bu eşyalardan ikincisi ile üçüncüsü ise Canbiçen ve Ebedi Kılıç. Şampiyonun çıkaracağı hasarı arttırmaya yönelik seçilen bu eşyalar, oyunun sonunda çok istisnai durumlarda seçilebilir. Fakat bu iki eşyadan birisinin seçilmesi durumunda normal dizilimden hangi eşyanın feda edileceği çok önemli. Hayaletkılıcı’nın sağladığı zırh delme, oyunun belirli bir bölümünden sonra çok kıymetli. Aynı şekilde Malmortius ve Sterak da şampiyonun hemen ölmemesi açısından olmazsa olmazlardan olarak gösteriliyor. Canbiçen ve Ebedi Kılıç’ın normal dizilimdeki eşyalardan en büyük artısı sağladıkları büyük saldırı gücü değerleri. Rakip takımda belirli bir tank bulunmadığı sürece seçilmesi önerilse de, tıpkı Bombardıman Topu’nda olduğu gibi bu iki eşya da profesyonel oyuncular tarafından önerilmiyor.

Hangi kompozisyon ile oynanmalı?

Graves şu anki metada oynanılan ormancılar arasında oldukça popüler ve ani hasar çıkartma potansiyeline sahip. Fakat bu hasarın çıkması için Graves’in yeteneklerini hareket etmeyen hedeflerde kullanması gerekiyor. Bu bağlamda, kitle kontrol özellikleri güçlü olan şampiyonlar ile Graves mükemmel bir sinerji oluşturuyor. Lissandra, Lux, Gnar ve Alistar, bu şampiyonların başında gelmekte. Özellikle Kore Ligi LCK’de oldukça popüler olan ve Graves için ideal olan takım kompozisyonu ise şu şekilde:

team comp

Trundle’ın Buzdan Sütun’u Graves’in Q yeteneğini hemen kullanabilmesi için “duvar” ihtiyacını haritanın herhangi bir yerinde karşılayabilirken, Lissandra hem ultisi ve de E yeteneği ile harika bir kitle kontrolü sunabiliyor. Kalista-Alistar ikilisi ise şu anda oyunda en çok kitle kontrole sahip olan alt koridor ikilisi. Bu şampiyonlar arasında Lissandra-Graves kombosunun sadece orman ve orta koridor pozisyonlarında değil, üst koridor-orman ve üst koridor-orta koridor pozisyonlarında da kullandığını belirtelim.

Rünler ve kabiliyetler

Graves’in ne olursa olsun bir nişancı olduğunu ve oyunun özellikle ortasında ve sonunda zırh ile büyü direncine ihtiyacı olduğunu hatırlatalım. Örnek bir ormancı Graves rün dizilimi şu şekilde:

  • Damga: 9 x saldırı gücü
  • Mühür: 9 x zırh
  • Nişan: 9 x büyü direnci
  • Cevher: 3 x saldırı hızı

Kabiliyetleri ise şu şekilde:

kabiliyet

Yıldırımların Efendisi’nin Hükmü’nün nerf alması ile beraber popülerliği artan Savaş Şevki, şampiyonun en çok faydalandığı Anahtar Kabiliyet. Hırs Ağacı’nda 18 puan bulunurken Maharet Ağacı’nda ise 12 puan bulunuyor.


6. Sezon ile tamamıyla değişen Graves, büyük değişikliklere maruz kalmadığı sürece ormanda en çok tercih edilen şampiyonlardan olmaya devam edecek gibi gözüküyor.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir