Günlerdir League of Legends severlerin dilinden düşürmediği Mid-Season Invitational (Sezon Ortası Özel Turnuva) sonunda başladı. 8 Mayıs sabahı itibariyle ilk gün sona ererken, temsilcimiz Beşiktaş ne yazık ki galibiyet elde edemedi.
[Mid-Season Invitational 2. gün sonuçları!]
[Mid-Season Invitational yarı final sonuçları!]
[Mid-Season Invitational Final Maçı!]
MSI Turnuvası’nın grup aşamasında oynanan maçların birer oyunluk serilerden oluştuğunu ve yarı final ile final maçlarının 5 oyun sonucunda neticeleneceğini de hatırlatarak turnuvanın açılış karşılaşmasıyla başlayalım:
Fnatic 1-0 Team Solomid
Turnuvanın açılış maçı olan FNC-TSM maçı, beklenilenin aksine çok farklı bitti. Turnuvaya favori olarak gelen TSM, Fnatic’e karşı hiçbir varlık gösteremedi ve takımın zayıf yönleri bir kez daha ortaya çıktı.
İlginç bir yasaklama ekranı izlediğimiz maçta Huni, Cassio-üst koridor seçerek bizleri şaşırttı. Dyrus’un Gnar seçimine karşı alınan bu şampiyon, koridorda rahatsız etme özellikleri ile Gnar’a zor zamanlar yaşatacak düşüncesi vardı. Gnar oldukça zor zamanlar geçirdi, evet, fakat bunun nedeni Huni’nin bireysel başarısı değil, ReignOver-Huni ikilisinin sezon başından beri süre gelen etkileyici sinerjisiydi.
Fnatic dersine iyi çalıştığını gösterdi ve sürekli olarak Dyrus’a odaklanarak onu oyundan düşürmeye oynadı. Kısmen bunun sayesinde maçı kazanırken, diğer bir etken Febiven’in etkileyici baskınlarıydı. Alt koridora sürekli olarak baskına giden Febiven, Steelback-Yellowstar ikilisinin avantaj elde etmesine ve koridorunu ezici bir üstünlükle kazanmasına neden oldu.
TSM genel olarak turnuvaya favori olarak girmenin gerginliğini yaşadı diyebiliriz. Bjergsen’in bireysel çabası, takımın geride kalmasını engelleyemedi ve Fnatic elde ettiği avantajı snowball’a çevirerek maçı kazanmayı bildi.
Beşiktaş 0-1 SK Telecom T1
MSI’a WildCard Turnuvası’nı kazanarak katılmaya hak kazanan temsilcimiz Beşiktaş, turnuvanın ilk maçını SKT T1 ile oynadı. Oyun başında agresif harita rotasyonları ile dikkat çeken takımımız, ilk kanı orta koridora 4 kişiyi yollayıp Faker’ı öldürerek elde etti. Ne yazık ki ilk hatasını bu baskından sonra yapan Beşiktaş, üst koridor oyuncusu Marin’in avantaj elde etmesine engel olamadı. Takımımızın yaptığı lane swap, ikinci büyük hatamız oldu zira lane swap’ı yaptıktan sonra bu rotasyondan hiçbir şekilde faydalanamadık. Alt koridorda Thaldrin, Lucian ile 1v1 kalırken Marin, Dumbledoge ve Nardeus ile koridorda kaldı. Marin, oyunun başında elde ettiği 40 minyon sayısı avantajını maç boyunca korudu ve bu avantajı snowball yapmayı çok iyi bir şekilde başardı.
Oyunda fark yaratan oyuncular ise tüm maç boyunca koridorda kalmayıp her koridora baskına giden Bengi-Wolf ikilisiydi. İkilinin baskın zamanlamaları ve counter-jungle oyunları, takımımızın ormanını ele geçirmelerini sağladı ve harita üzerinde görüş avantajını elde etmelerine neden oldu. Takım savaşlarında ise bana kalırsa oldukça iyi işler çıkarmamıza rağmen, altın ve seviye farkından dolayı takım savaşlarını kazanamadık.
Beşiktaş, kesinlikle doğru mentalite ile maça çıktı. SKT T1’in tecrübesi ve takım oyunlarıyla boy ölçüşecek bir takım olmadıklarının farkında olarak, öğrenebilecekleri her şeyi öğrenme amacıyla oynadılar. Agresif oyun tarzını SKT T1 karşısında deneme şansı buldular ve oyunun bir kısmında bunda başarılı oldular. Takımımızın yapamadığı, ya da turnuva boyunca geliştireceği diyelim, bir koridora odaklanırken diğer koridorlara olan odağını yitirmemek. Orta koridorda avantajı elde etmişken bu avantajı üst koridora ya da alt koridora da baskınlar sayesinde yansıtmamız gerekirdi.
Edward Gaming 1-0 AHQ e-Sports Club
Günün 3. karşılaşması Çin Ligi’ni domine edip MSI’a katılan EDG ile aynı şekilde Tayvan Ligi’ni domine ederek MSI’a katılmaya hak kazanan Ahq arasında oynandı. İlk başta söylememiz gereken şey, Ahq’nun yasaklama ekranını çok kötü oynadığı ve EDG gibi tecrübeli bir takıma inanılmaz fazla kitle kontrolü olan bir kompozisyon verdiği.
Kabul etmek gerekir ki Seju-Heca-Cass-Urgot-Alistar kompozisyonuna karşı yapılacak çok az şey vardı. Yine de Ahq’dan övgüyle bahsetmek gerektiğini düşünüyorum. Oyun tarzlarından hiç taviz vermediler, hatta çok nadir seçilen Karthus ile maça başladılar.
Ne var ki EDG takımı avantajını yakaladığı anda bu avantajı snowball yapmakta hiç zorlanmadı. Maç, biz izleyenler için özellikle keyif vericiydi zira Ahq, takım savaşından hiçbir şekilde kaçmayan, aksine takım savaşı arayan bir takım.
EDG, bu galibiyetle turnuvanın favorisi olduğunu açıkça belirtti.
Beşiktaş 0-1 Team Solomid
Günün 4. maçı takımımız Beşiktaş ile TSM arasındaydı. Temsilcimiz yine lane swap ile maça başlayarak üst koridora Sivir-Morgana ikilisini gönderdi. Ne yazık ki Beşiktaş bu sefer de lane swap’ı oynamayı başaramadı. Bu rotasyonun oyundaki en zorlu rotasyonlardan biri olmasıyla birlikte Beşiktaş’ın bu stratejisi TSM karşısında denemesi ve tecrübe kazanması ise oldukça önemliydi.
TSM takımı kaybettiği ilk maçtan sonra tüm koridorlarına güvenli şampiyonlarını seçti. Bu da kaza kurşununa gitmek istemediklerini ve aynı zamanda Beşiktaş’a saygı gösterdiklerinin bir belirtisiydi. Sivir-Ziggs ikilisini seçerek minyon temizlemeye büyük önem veren takım, bu önceliğin ödülünü 15. dakikadan sonra aldı. Koridor safhası bittikten sonra kuleleri almak için kuşatan TSM, kolayca bu objektifleri almayı başardı.
Beşiktaş bize göre bu maç SKT maçına oranla daha iyi ve ayakları daha sağlam basarak oynadı, fakat oyun başındaki lane swap’ı doğru oynayamamamız Thaldrin’i seviye olarak geriye düşürdü. Vladimir zaten oyun sonu power spike’ına ulaşan bir şampiyon ve gidişat sebebiyle bu eşyaları alması daha da gecikti. Nardeus-Dumbledoge ikilisi lane swap’ta ellerinden geldiği kadar Dyrus’u zone’lamaya çalıştı ve iyi iş çıkardılar. Ne yazık ki Reksai’nin etkili bir baskınını göremedik.
Maçlar devam ettikçe takımımızın oyun mentalitesi de gelişmekte ve sürekli takım savaşı aramayarak oyunu yavaşlatmakta. Küçük avantajları karşı takıma vermekte bu maç daha da dikkatlilerdi ve TSM yasaklama ekranında bu kadar güçlü bir kompozisyon seçmeseydi, oyun uzadığında takımımızın kazanma şansı daha da artacaktı. Yine de Beşiktaş uluslararası arenada o çok ihtiyacı olan tecrübeyi kazanmaya devam ediyor.
Fnatic 0-1 Ahq
Maçın başında Westdoor, büyük bir sürpriz yaparak orta koridora Fizz’i seçti. Öncelikle bilmeniz gereken şey, Fizz, Westdoor’un imza şampiyonu. Metada olmadığı için pek oynamıyor fakat metadayken Westdoor’un rakipleri tarafından yasaklanan ilk şampiyondu. Fizz’in koridorda Cassio’ya karşı ayakta durabilmesi için ya erken skor bulması gerekiyordu, ya da ormancısı tarafından oldukça fazla yardım alacaktı. Ahq ilk seçeneği değerlendirdi ve oyunun başında Steelback’i öldürerek ilk kanı aldı. Bundan sonrası ise Steelback için tam bir kabustu.
İlk kanı almakla beraber Urgot’un summoner büyülerini de harcatan Ahq, alt koridora odaklanarak bu avantajı snowball’a çevirdi. 3 defa üst üste ölen Steelback ise oyuna geri dönmeyi başaramadı. Ahq takımı, eski oyun tarzlarını bu maçta ortaya koyabildi. Erken skorlar ve Fizz, bu tarzın en büyük göstergesiydi. Maç boyunca bir defa bile ölmeyen An ve Ziv mükemmel bir maç çıkardı.
Fnatic kötü oynamadı, fakat Ahq’nun snowball’unu durduramadıkları için, maçın Ahq’ya gitmesine de seyirci kaldılar. Ahq’nun da zafer alması ile birlikte grup aşamasında çekişme de hissedilmeye başladı.
SK Telecom T1 1-0 Edward Gaming
Turnuvanın en merakla beklenen karşılaşmalarından olan SKT-EDG maçı, beklentileri karşılayan bir mücadeleye sahne oldu. Güçlü bir takım kompozisyonu ile maça çıkan SKT’ye karşılık EDG’nin şampiyon seçimleri kafa karıştırıcıydı. Kurdukları kompozisyon ile hasar verme özellikleri minimumda kalan EDG’de en şaşırtıcı seçim ise Deft’in Tristana seçimiydi.
Maç, kafa kafaya başlamasına rağmen, Rumble’ın ağır bir şekilde de olsa arayı açmasıyla SKT’nin lehine döndü. Rumble-Vlad ile double-ap kompozisyonu yapan SKT, EDG’den çok daha iyi harita görüşü geliştirdi ve harita üzerindeki rotasyonları oldukça iyiydi. Orta koridorda Faker’ın yerine oynayan Easyhoon ise Faker’dan aşağı kalır bir yanı olmadını, oynadığı Vlad ile bize gösterdi.
Bu maçı kazanan SKT, grup aşamasında oldukça avantajlı bir duruma geldi.
Ahq 1-0 Beşiktaş
Takımımızın 3. maçı olan Ahq-Beşiktaş karşılaşması, Beşiktaş’ın bugün oynadığı en iyi maçtı diyebiliriz. Energy’nin Diana seçimi kesinlikle iyi bir kumardı. Ne var ki üst koridora seçilen Cassio seçimi istenildiği gibi sonuç vermedi. Oyunun başında Thaldrin’i kamplayan Ahq takımı oyunun sonlarına kadar Cassio’yu etkisiz hale getirmeyi garantilemiş oldu.
Buna rağmen takımımız Thaldrin’e yapılan kampa çok iyi cevaplar verdi. Alt koridor ve orta koridor kulelerini alarak global altın elde eden Beşiktaş, takım savaşlarında gerektiği gibi oynayamadı. Sürekli olarak Ahq’nün ormanında yakalandı ve bu yakalanmalar sıklaştıkça, Ahq’nün aradaki farkı açması da kolaylaştı.
Beşiktaş, aslında bu maçta turnuvanın onlara ne kadar katkı sağladığını hepimize gösterdi. Jinx takım savaşlarına girmeden önce üstünlüğün de bizde olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ancak snowball olan Jinx’in hasarını engelleyemedik ve bu maçın sonucuyla günü 0-3 skoruyla kapattık.
SK Telecom T1 1-0 Team Solomid
Bir başka merakla beklenen karşılaşma olan SKT-TSM maçı ise, beklentileri alt üst etti. Herkesin heyecanla beklediği Bjergsen-Faker eşleşmesini gördüğümüz maçta Faker ve arkadaşları TSM’i kolaylıkla yenmeyi başardı, hatta oyunu domine ettiklerini bile söyleyebiliriz. Hiç kimse bu kadar tek taraflı bir maç beklemiyordu.
Üst koridorda mükemmel bir performans sergileyen Marin, Dyrus’a göz açtırmadı ve Gnar seçimiyle skor üstüne skor almayı başardı. SKT takımının üst koridora odaklanmasına ise TSM’in hiçbir cevabı yoktu. Sanki turnuvanın ve SKT ile karşılaşmanın stresini kaldıramamış gibi görünüyorlardı.
SK Telecom, bu maçı kazanarak turnuvanın ilk gününü lider olarak tamamladı.
Turnuvada ilk gün itibariyle puan durumu şu şekilde:
2. günün karşılaşmaları bu gece 23:30’da başlayacak. Yine maçlar oynandıkça paylaşmaya devam edeceğiz.