League of Legends League of Legends Haberleri

MSI Turnuvası’nda yarı final sonuçları

Dünyanın en iyi takımlarının bir araya geldiği ve iki gündür League of Legends severlere harika maçlar izlettiği Mid-Season Invitational’da (Sezon Ortası Özel Turnuva) yarı final heyecanı başladı. Oynanan maçlar sonucunda SK Telecom T1 ve Edward Gaming finale yükseldi.

[Mid-Season Invitational 1. gün sonuçları!]

[Mid-Season Invitational 2. gün sonuçları!]

[Mid-Season Invitational Final Maçı!]

Geçtiğimiz iki gün oynanan grup aşamasından sonra turnuvanın 6 katılımcısından ilk dört sırada bulunan takımlar yarı finale yükseldi. İlk iki günde oynadığı 5 maçı da kazanan SK Telecom T1, grup aşamasını lider bitirirken, yalnızca SKT’ye mağlup olan Edward Gaming ikinci, Ahq e-Sports Club üçüncü ve Fnatic de dördüncü oldu. Yarı final eşleşmelerinde ise 1. ve 4. takımlar ile 2. ve 3. takımlar karşı karşıya geldi.

Turnuva geneline baktığımızda SKT özelinde Asya takımlarının iki günü de domine ettiğini söyleyebiliriz. Nitekim MSI’ın en keyif veren maçlarında Kore şampiyonu SKT’nin imzası varken, Çin şampiyonu EDG de grup aşamasında farkını hissettirdi. Tayvan lideri Ahq nispeten değişken bir performans gösterse de, yerini korumayı bildi ve yarı finale adını yazdırdı. Grup aşamasından yarı finale yükselen son takım ise iki galibiyet alabilen Fnatic oldu. Asya takımları haricinde gruptan çıkabilen tek takım olan Avrupa LCS şampiyonu Fnatic’in bu aşamada zayıf halka olduğunu söylemek mümkün ancak League of Legends’da neler olacağını tahmin etmek oldukça zor. Nitekim tahminlerin tam tersi bir performans gösteren Fnatic, elenmesine rağmen sergilediği müdadele ile herkesten alkış aldı.

Lafı çok da uzatmadan MSI Turnuvası’nda beş oyunluk serilerden oynanan yarı final maçlarına bakalım:

SK Telecom T1 3-2 Fnatic

Yarı finallerin ilk maçında grup aşamasında hiçbir oyun vermeyen SKT ile yarı finallere son sıradan katılan Fnatic karşılaştı. Herkes, yarı final ilk maçının SKT lehine 3-0 biteceğini düşünürken, Fnatic muhteşem performanslar sergiledi ve sonuç olarak 5 oyuna uzayan harika bir seri izledik.

1. oyunda favori olarak sahneye çıkan SKT’de Faker ilk beşlide oynarken, takım Fnatic’e pek de göz açtırmadan durumu 1-0‘a getirmeyi bildi. Oyunun 10. dakikasında elde ettiği üstünlüğü elinde tutmayı başaramayan SKT karşısında Fnatic, altın anlamında rakibinin gerisinde kalmazken ikinci ejderhayı SKT’ye kaptırmadı. 22. dakikaya kadar canını dişine takarak direnen Fnatic’in pilini bitiren ise Bang’in takım savaşında üçte üç yaparak gösterdiği inanılmaz performans oldu. Beş dakika sonrasındaki takım savaşından da canlı ayrılarak maçı koparan SKT’de farkı yaratan isimlere baktığımızda ise AD Carry rolündeki Bang ile ormanda Bengi’yi görüyoruz. 32. dakika itibariyle sonlanan ve oldukça keyifli geçen mücadelede takım savaşlarındaki ekstra performansların SKT’ye oyunu getirdiğini söyleyebiliriz.

2. oyun başlarken yine kadroda olan Faker’ın da görünmesiyle herkes SKT’nin maçı çok da uzatmadan bitireceğini düşünmeye başlamıştı bile. Ancak ilk oyundakinin tam tersi bir mücadeleye sahne olan ikinci oyun sonunda Fnatic durumu 1-1‘e getirdi. Oyunun başında birbiri üzerinde üstünlük kuramayan iki takım da galibiyet için oldukça istekliydi. İlk ejderhayı SKT’ye kaptıran Fnatic, rakibi tam da ikinici ejderhayı almak üzereyken girdiği takım savaşından üstün gelerek ejderhayı çaldı. Bu takım savaşından sonra oyunun iplerini eline alan Fnatic, kısa süre sonra gerçekleşen bir diğer takım savaşında da SKT’nin tüm oyuncularını öldürdü ve Baron’a ilerleyerek güçlendirmenin desteğiyle SKT üssüne doğru iyice baskı kurdu. Maçın başında inanılmaz bir performans sergileyen Huni’nin nispeten düşüş gösterdiği son dakikalarda Febiven ve Yellowstar Fnatic’i taşıdı. Oyunun bu noktasından itibaren altın üstünlüğünü ve harita kontrolünü ele geçiren Fnatic 33. dakikada girilen takım savaşından yine ayakta çıkan takım olarak galibiyetini garantiledi. SKT bir umut üçüncü ejderhaya koşsa da, bu hamle Fnatc’i durdurmaya yetmedi ve 37. dakikada orta koridordan inhibitörü alan Fnatic Nexus’a ilerledi ve ikinci oyunu kazanarak seriye dengeyi getirdi.

3. oyun 1-1’lik eşitliğin getirdiği heyecanla başlarken, 2. oyunda pek iyi bir performans sergileyemeyen Faker’ın yine as kadroda sahneye çıkması nispeten şaşırtıcı bir tercih olarak görüldü. Oldukça çekişmeli geçen bu oyunda Fnatic 20. dakikaya kadar oyunun kontrolünü elinde bulundursa da SKT harika bir geri dönüşle seride skoru 2-1 yaptı. 10. dakikadan itibaren maçta üstünlüğü ele geçirmeye başlayan Fnatic’te Febiven’in Faker’ı üst üste iki kez öldürmesi takıma iyice özgüven getirirken, altında geri kalmamaya çalışan SKT’nin çabalarına rağmen Avrupa şampiyonu ipleri elinden hiç bırakmadı. CS geride kalan Steelback, bu süreçte aldığı skorlarla maça tutunurken, 20. dakikada oyun kısa bir süre durakladı. Ardından ejderhaya yönelen SKT’yi dönüşte Fnatic takım savaşından avantajlı ayrılarak altın üstünlüğünü iyice arttırsa da, duraklamanın SKT’ye yaradığını kısa zaman içerisinde fark ettik. Bir anda iki koridorda kuleleri alan Kore şampiyonu oyunu nispeten dengeye getirdi. 28. dakikaya gelirken Fnatic, 2. ejderhasını almaya gitti ancak SKT araya girerek takım savaşından iki skor çıkarmayı başardı. Bununla birlikte barona yönelen takım güçlendirmeyle birlikte iyice ivme yakaladı ve iki kule daha alarak hem altın sayısında öne geçti, hem de oyunun kontrolünü de Fnatic’ten aldı. 35. dakika geçilirken adeta ders niteliğinde bir geri dönüş ve Bang’in yine muhteşem performansı ile SKT yine öne geçti.

4. oyunda yarı finalin ilk maçındaki heyecan iyice arttı. Maçı artık bitirmek isteyen SKT’de Faker tercihi devam etmesine rağmen, oyuna hızlı başlayan Fnatic bu iş daha bitmez diyerek skoru yeniden eşitledi ve maçı 2-2‘ye getirdi. Başarılı bir kompozisyon kuran Fnatic, 5. dakikadan itibaren Yellowstar ve Reignover’ın istisnai performansıyla ipleri eline aldı ve 10. dakika geçilirken 7-2’lik skor üstünlüğüyle SKT üzerinde ciddi bir baskı kurdu. Maçtan kopmamak için elinden geleni yapan Kore takımı ikinci ejderhasını alırken, üçüncü ejderhanın doğmasından kısa süre önce iki Skor alan Steelback’in performansıyla Fnatic bu sefer ejderhayı SKT’ye bırakmadı ve oyun bazında farkı iyice açtı. 20. dakika geçilirken Baron güçlendirmesini de alan Fnatic’in bu raddede oyunu kopardığını söyleyebiliriz. Oyunun dördüncü ejderhasını alıp burada da sayıyı eşitleyen Fnatic, sonrasında çıkan takım savaşında SKT’nin dört oyuncusunu öldürerek üsse ilerledi ve inhibitörü düşürdü. Üst üste iki kez Baron’u almayı deneyen Fnatic’i başarılı bir şekilde durduran SKT, 30. dakika geçilirken girilen takım savaşında üç üyesini kaybetti ve Fnatic üçüncü denemesinde Baron güçlendirmesini aldı. Bunun hemen ardından 5. ejderhayı alan Fnatic üssü kuşatmaya başladı ve ikinci inhibitörün ardından çıkan savaşta Faker ders niteliğinde bir oyun oynarken, Fnatic’in galibiyeti yalnızca biraz daha uzamış oldu. 35. dakikada gerçekleşen takım savaşında SKT’yi silip süpüren Fnatic maçı 5. oyuna götürdü. Yellowstar ve Reignover ile birlikte Steelback’in de bu oyunda kusursuza yakın oynadığını ve farkı yaratan isimler olduklarını belirtelim.

5. oyun başlarken, dün gece fikstür belirlendiğinde SKT’nin rahatlıkla 3-0 kazanıp geçeceğini düşünen herkes şaşkınlık içerisindeydi. Fnatic’in muhteşem mücadelesi maçı 5. oyuna kadar uzatmasına rağmen, SKT’nin son oyundaki uzun oyuna yönelik kompozisyonu, taktik değişikliği ve disiplinli mücadelesi sonucu belirledi ve maçın galibi 3-2 ile SK Telecom T1 oldu. SKT’nin taktik değişikliğine giderek ormanda Reignover üzerinde baskı kurmak amacıyla Bengi’de Nunu tercihi oyunun başında olumlu sonuç verdi ve ilk dakikalar geçilirken  SKT, Fnatic’ten bir adım önde ilerlemeye başladı. İlk oyun haricinde ilk dakikaları başarılı bir şekilde geçen ve kendi oyununu SKT’ye dikte eden Fnatic’e bu sefer izin vermeyen Kore ekibi, ilk ejderhayı çıkar çıkmaz aldı. 13. dakika geçilirken Fnatic, kendi istediği dağınık çatışmalar neticesinde aldığı 4 skora karşı yine dağınık çatışmalarla rakibine de 4 skor verdi. Bu süreçte tüm değerlerde SKT üstünlüğü ve oyun genelinde de SKT kontrolü dikkat çekiyordu. Ancak 15. dakikada ejderha öncesi çıkan çatışmadan avantajlı ayrılan Fnatic, oyundaki ikinci ejderhayı alıp altın farkını kapatarak oyunu dengeye getirdi. SKT ise buna karşılık bir kule devirerek altında üstünlüğü yeniden ele geçirdi ve Fnatic farkında bile olmadan çıktıktan 30 saniye sonra Baron’u aldı. Afallamış rakibi karşısında disipliniyle ve rakip ormanda baskı kurma stratejisiyle oyunda ve haritada üstünlüğünü iyice hissettirdi. SKT’nin taktik değişikliğinde uyguladığı tank şampiyon tercihi takım savaşlarında Fnatic’e neredeyse hiç şans bırakmazken, Kore şampiyonu ikinci baronu, üçüncü ejderhasını aldı ve üsse doğru ilerlemeye başladı. Fnatic burada rakibini püskürtmeyi başarsa da, kurallı oyununu sürdüren SKT açıkçası her şeyi doğru yaptı ve son takım savaşında Bang’in dörtte dördüyle birlikte Fnatic’teki herkesi öldürerek Nexus’a doğru ilerledi ve finale adını yazdırdı.


Edward Gaming 3-0 Ahq e-Sports Club

Yarı finallerin ikinci maçında Çin şampiyonu Edward Gaming ile Tayvan şampiyonu Ahq e-Sports Club karşılaştı. Yine beklentilerin aksine bir mücadele izlediğimiz maçta EDG, rakibine tek bir oyun bile vermeden finale yükseldi. Yarı final maçlarına bakıldığında herkes SKT – Fnatic maçının çok uzamadan biteceğini ve EDG – Ahq maçının da çekişmeli geçeceğini düşünüyordu ancak tam tersi oldu. SKT karşısında inanılmaz bir direnç gösteren Fnatic, 5. maça uzayan seri sonunda gönüllerin şampiyonu olarak elenirken, kıyasıya bir mücadele beklenen EDG – Ahq maçı ise Çin takımı tarafında rahat geçti.

1. oyun, serinin kilidini çözen oyundu diyebiliriz. 45. dakikaya kadar uzayan bu oyunda EDG’ye ivme kazandıran ise takım savaşları oldu ve bu uzun oyun neticesinde EDG seride durumu 1-0‘a getirdi. Bu noktada Ahq’nun yaptığı en büyük hata, belki de taktik veya strateji, Kalista’yı banlamamak oldu ve EDG’nin yıldızı Deft Kalista’yı alarak harikalar yarattı. Oyunun ilk bölümü gayet ortada geçerken, 10. dakika sonunda dağınık çatışmalar neticesinde iki takım da 4 skor almıştı ve EDG’nin yalnızca bin altın üstünlüğü bulunuyordu. Deft haricinde Pawn’ın da oldukça iyi bir performans gösterdiği ilk oyunun kilidi ise 25. dakikada çözüldü. Baron’u almaya giden EDG’ye baskın yapan Ahq, takım savaşında dört üyesini kaybederken Baron’u da EDG’ye bırakmak zorunda kaldı ve bundan sonraki çabaları, maçı kurtarmaya yetmedi. Sonrasında ejderhaya yönelen Çin takımı yine Ahq’nun savunmasıyla karşılaştı ve bu takım savaşını da iyi bir şekilde idare ederek oyunun kontrolünü tamamen eline aldı. Bu noktadan itibaren kontrolü bir daha elinden bırakmayan EDG, maçın istediği doğrultuda oynanmasını sağladı ve ikinci Baron önündeki mücadeleden galip ayrılmayı bildi. Bu çatışmadan Koro ve Pawn canlı çıkarken, Baron’a yönelen bu iki isim istediğini bulamadı ve canı oldukça az olan Koro, Baron tarafından öldürüldü. Yeniden doğan Ahq takımı bu sefer Baron’a yöneldi ancak EDG hızla bu saldırıyı püskürterek takım savaşında da dört Ahq oyuncusunu saf dışı bıraktı. 45. dakikaya girilirken Baron’un önünden geçip üsse yönelen EDG, kuleleri yıktıktan sonra Nexus’a ilerledi ve ilk oyuna son noktayı koydu.

2. oyunda hızlı başlayan isim ise Ahq olurken, Tayvan ekibi oyun başındaki ivmesini kaybetti ve seriye eşitlik getirme konusunda başarısız oldu. İkinci oyunu da kazanmayı bilen EDG durumu 2-0‘a getirdi. Ahq, oyunun hemen başında, orman oyuncularının orta koridora yaptığı baskın sayesinde rakibin orta koridorunda oynayan Pawn’ı öldürerek ilk kanı akıttı. Böylece oyun başında izleyeceği agresif oyun tarzının sinyallerini de veriyordu. Oyunun ortalarında dağınık mücadelelerden karşılıklı skorlar elde eden iki takım da birer ejder almayı başardı ancak 20. dakikaya gelene kadar bir takımın diğerinden üstün olduğunu söylemek mümkün değildi. 20. dakikaya geldiğimizde ise Ahq takım mücadelesinden galip çıkarak bir adım da olsa EDG’nin önüne geçti. Ancak Deft’im muazzam Sivir performası sayesinde EDG, 24. dakikada rakibiyle girdiği takım mücadelesinden galip ayrılmayı bildi ve bu noktadan itibaren oyun kontrolü de tamamen EDG’nin eline geçti. Son takım savaşının ardından dağılan Ahq oyuncuları EDG tarafından birer birer avlandı ve snowball etkisi iyice hissedilir oldu. Yine disiplininden ödün vermeyerek takım oyununu sürdürmeye devam eden EDG, Baron’u almak üzere harekete geçti. Bu sırada sayı avantajı EDG’de olmasına rağmen Ahq takımı belki de son umut diyerek atağa geçti ve Baron etrafında bir takım savaşı gerçekleşti. Bu savaşta sayı avantajını elinde tutan EDG, çok da zorlanmadan galip gelerek Baron güçlendirmesini ele geçirdi. Baron güçlendirmesinin verdiği özgüvenle Ahq’nun üssüne ilerleyen Çin ekibi, alt koridordan inhibitörü de aldı ve kendisini durduracak gücü kalmayan Ahq üssünde Nexus’u yok ederek ikinci oyunu da kazandı.

3. oyuna gelindiğinde EDG daha önceki 2 oyunu kazanmanın rahatlığıyla maça başladı. Oyun disiplinine bağlı kalmayı başaran takım, durumu 3-0‘a getirdi ve finale adını yazdıran isim oldu. Oyunun her safhasında takım olarak ilerleyen ve hamlelerini de bu doğrultuda gerçekleştiren EDG, oyunun 2.dakikasında rakip ormandan gelerek gerçekleştirdiği baskında rakip AD Carry olan AN’yi kolaylıkla aradan çıkardı ve ilk kanı alan taraf oldu. Dakikalar ilerledikçe EDG rakip üzerinde baskı kurmaya devam etti ve 8. dakikaya kadar üst kulvarda Ziv’i sürekli rahatsız ederek kule altı da dahil olmak üzere birkaç başarılı baskın düzenlediler. Bu sırada üzerindeki yoğun baskıya karşın Ahq, aradaki altın farkının açılmasını önledi ve erkenden oyundan kopmadı. Dakikalar 9’u gösterdiğinde ise Ahq ilk agresif hamlesini yaparak kule altında 5’e 2 bir dövüşten 2 skor çıkarmayı başardı. Ancak zaman ilerledikçe giderek açılan altın farkı yavaş yavaş kendini belli etmeye başladı. Bu durumun oluşmasında en büyük etken ise EDG’nin yıldızı Koro’nun neredeyse her takım dövüşünde ve baskında gösterdiği dudak uçuklatan performanstı. Üst kulvarda Ziv’i sürekli kontrol altında tutması ve fırsat bulduğunda ise bu baskıyı skora dönüştürmesi, takımını skor bazında her zaman bir adım önde tuttu. Her şeyden önemlisi EDG takım oyununu gerçekten çok iyi yapıyordu. Ek olarak rakibin ormanını da kontrol etmekte gerçekten başarılı bir grafik çizen EDG, rakibe hareket alanı bırakmadı. Artık 15. dakikayı geçerken altın farkı yaklaşık 7000 civarındaydı ve bu fark kontrolün EDG’de kalmasını sağladı. Bu noktadan sonra Ahq takım dövüşlerinde bütünlüğü sağlayamadı diyebiliriz. Ahq, 21. dakikada Baron için harekete geçen EDG’yi durdurmak amacıyla bir girişimde bulunsa da beklendiği gibi sonuç EDG lehine 2 skor ve bir Baron oldu. Dakikalar 25’i geçtiğinde artık EDG kule altında ve rakibin üssü içerisinde dahi son derece güçlüydü ve her fırsatta skor almaktan geri durmadılar. Altın farkının 15k’dan fazla olması hali hazırda oyunda etkinliği kaybetmiş Ahq için oyunun bitişini doğrular nitelikteydi. Bunun yanı sıra Koro ve Meiko’nun arasındaki uyum da oyunun bu kadar net sonlanmasında önemli bir faktördü. Takımın sürekli skor olarak önde olmasını sağlayan bu iki isim arasında özellikle Koro’nun üst düzey performansı ve takımın da kendisi etrafında bütünleşmesi galibiyeti getiren unsur oldu ve EDG finalde SKT’nin rakibi oldu.

SK Telecom T1 ile Edward Gaming arasındaki final mücadelesi, Türkiye saati ile Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece 01:00’da başlayacak. Biz de maçın hemen ardından burada olacağız.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir