NA LCS 2017 Bahar Mevsimi 5. haftası, son gün oynanan FLY-TSM, IMT-EF, P1-C9 ve TL-CLG serileriyle son buldu.
FlyQuest karşısında zorlanmasına karşın güzel bir oyun ortaya koyarak seriyi kazanan Team Solo Mid, haftanın sonunda Cloud9’nın da yenilmesiyle liderlik tablosunda ilk sıraya oturan taraf oldu. Immortals ise Echo Fox’u rahat geçti. 2. günde TSM karşısında bozguna uğrayan Cloud9, bu sefer de Phoenix1 karşısında aynı duruma düştü. Counter Logic Gaming ise ilk oyunda geriye düşmesine rağmen seriyi Team Liquid’i geçmeyi başardı. Serilerin kısa özeti şu şekilde:
FlyQuest 1-2 Team SoloMid
Serinin ilk karşılaşmasının yasaklama seçim ekranında iki takım da meta yasaklamalarına ve seçimlerine giderken FLY cephesinden profesyonel sahnede görmeye hiç alışık olmadığımız Shaco tercihi geldi. Maçta ilk kan, dakika 5’te Maokai’ye tersten gelerek baskın atan Lee Sin’den geldi. Dakika 11’de ise ilk kule kanını TSM adına Syndra oynayan Bjergsen aldı. Erken oyunda Moon’un oynadığı Shaco pasif kalırken Svenskeren Lee Sin’le beraber son derece pro-aktif bir oyun çizdi. Nitekim Lee Sin’in skor alması ve aldırması, oyunun FLY ormanına doğru kaymasına neden oldu. FLY’ın Shaco tercihi o kadar etkisiz kaldı ki, Shaco’nun ilk baskını atması dakika 13’ü buldu ve bu baskında gri ekranı gören taraf oldu. Orta oyuna Lee Sin’in sağladığı rüzgarla giren TSM, dakika 25’te orta koridorda çıkan takım savaşında FLY’ın dört oyuncusunu katlederken karşılığında sadece bir oyuncusunu kaybetti. Dakika 27’de rakip mavi güçlendirmenin orada yaşanan takım savaşında Karma ve Maokai’yi aradan çıkartan hemen Nashor’a yöneldi. Nashor’u çalmaya çalışan Shaco’nun da katledilmesiyle TSM adına nispeten kolay bir Baron alındı. Baron güçlendirmesiyle beraber alt koridordan kuşatmaya giren TSM, 30. dakikada oyunu bitiren taraf oldu.
İkinci karşılaşma iki takım adına da baştan aşağı kıran kırana geçen bir mücadeleye sahne oldu. Bu sefer kırmızı tarafta olan FLY, Rengar yasaklamasını yapmadı ve bunun cezasını neredeyse ödüyordu. Seçim ekranında TSM, profesyonel arenada yıldızı yükselmeye başlayan Renekton’a yönelirken FLY orta koridoru Hai’nin ellerine Orianna verildi. FLY ormancısı Moon, oynadığı Graves’le erken oyuna daha etkin başlayan taraf oldu. Geç oyuna kadar Renekton’un tamamen saldırı eşyalarına yönelmesi, gri ekranı kolayca görmesine sebep oluyordu. Dakika 25’e kadar iki takım da temkinli oyuna yönelirken, takım savaşları kontrollü geçti. 26. dakikada FLY’ın Nashor girişimini durdurmak isteyen TSM, koordinesiz olarak bu eyleme girişince dört skor verdi ve Baron’u rakibine hediye etti. Dakika 28’de orta koridorda yaşanan savaşta Jhin Son Perdesi’yle rakiplerine kurşun atarken bir anda Rengar tarafından teklendi. Jhin’in ölümünden sonra iki takım da dağınık bir şekilde pozisyon alırken FLY bir anda Orianna kombosuyla takım savaşına girdi ve Orianna beşte beş yapmayı başardı. Bu katliamdan sonra oyunu bitirmek isteyen FLY, fazla zorlayınca hem oyunu bitiremedi hem de üç üyesini kaybetti. Bu dakikada sonra oyunun ivmesini ele geçiren TSM, rakibinin üst inhibitörünü düşürdü. 41. dakikada alt koridorda Ekko ve Renekton’la ayrık ittirmeye yönelen TSM, bir anda dört kişiyle orta koridordan gelen rakibini durduramadı ve Nexus’un düşmesine engel olamadı.
Serinin son karşılaşmasında FLY ekibi yine Rengar’ı yasaklamayı tercih etmedi. Rengar tercihini yapan Svenskeren, ikinci oyundan çok daha aktif bir performans sergileyerek FLY ekibine bunu ağır bir şekilde ödetti. Erken oyunda TSM ekibi takım olarak orta koridoru kamplamaya yöneldi. Dakika 18-19’a kadar oyun baş başa bir seyir izledi. Dakika 24’te orta koridorda başlayan takım savaşında, TSM Ryze ve Nautuilus’la kanattan harika bir şekilde rakibini sıkıştırdı ve FLY’ı dağınık bir pozisyona sürükledi. Bu takım savaşında dört FLY oyuncusu öldürüldü ve Baron alındı. Baron güçlendirmesi sırasında rakibini takım savaşına çekmeye çalışan TSM bu girişiminde başarılı olamadı ve güçlendirmeyi efektif olarak kullanılamadı. Dakika 30’da orta koridordan kuşatmaya girişen TSM, orta koridor inhibitörünü düşürmeyi başardı. Dakika 33’te ise Nashor bölgesinde muazzam bir koordinasyonla üç rakip üyesini katleden TSM, 34. dakikada oyunu bitirdi ve seriyi kazanan taraf oldu.
Immortals 2-0 Echo Fox
İlk oyunun yasaklama seçim ekranında, Immortals tamamen fiziksel hasara dayanan şampiyon tercihlerine yöneldi. Metada güçlü durumda olan Kha’Zix ve Malzahar ise açıkta kaldı ve Echo Fox tarafından ilk turda seçildi. Oyun boyunca iki takım adına da sıklıkla bireysel ve takımsal hatalar yaşandı. Öyle ki, daha dakika 1.30’da rakip kırmızıya baskına giden EF, birbirinden kopuk ve organizeden uzak bir planla bunu yapmaya çalışırken ilk kanı Rengar’a verdi.Orta aşamaya kadar iki takım da oyunu nispeten kendi haritasında kabul etti. Dakika 23’te EF’nin Baron girişimi Rengar’ın Baron’u çalmasıyla felaketle sonuçlandı. Baron güçlendirmesini bütün koridorlara dağıtmayı başaran IMT, bütün dış kuleleri düşürmeyi başardı. Dakika 27’de alt koridor inhibitörüne dayanan IMT, inhibitörü almak yerine rakiplerine odaklanınca dört skor veren taraf oldu. 34. dakikada IMT’nin Baron girişimine EF’den cevap gelmedi. 36. dakikada ise Kadim Ejder’i alan IMT, EF’nin dört üyesini katlettikten sonra 39. dakikada oyunu sonlandırdı.
İkinci maçta EF tarafından üst koridora Swain gelirken, ormana Reksai seçimi geldi. IMT ise ilk maçtaki fiziksel hasar ağırlıklı kompozisyonu ormana Elise’ı seçerek dengeli hale getirmeye çalıştı. Oyunun ilk kısımlarında tamamen Swain ve Reksai’yi oyundan düşürmeye çalışan IMT, bunda son derece başarılı oldu. Elise’ın yaptığı baskınlarda yüzde yüz sonuç alınırken, hem Maokai hem Elise güçlenen şampiyonlar oldu. Elise’ın ve Maokai’nin bu kadar güçlenmesi IMT’nin takım savaşlarında işine çok yaradı. Sadece 20. dakikada rakibini ters pozisyonda yakalayabilen EF, o pozisyon sonunda da fazla zorlayarak elindeki ufak avantajı da kaybetti. 21. dakikada Baron’u alan IMT, üst koridordan kuşatmaya girişerek iki rakip üyesini ve inhibitörü düşürdü. 27. dakikada alt koridor inhibitörünün de düşürülmesiyle beraber, üst koridordan gelen süper minyonlarıyla oyunu ve seriyi kazanan taraf IMT oldu.
Phoenix1 2-0 Cloud9
Serinin ilk oyununda P1, kitle kontrolden uzak Rumble, Rengar ve Janna’ya kilitlerken, C9 üst koridora Gragas’ı, orta koridora ise Ryze’ı aldı. Dakika 25’e kadar P1 ormancısı Meteos Rengar’la bütün koridorlar üzerinde baskı kurarken, Contractz bu baskınlara karşılık veremedi. Keza yine dakika 25-26’ya kadar C9 cephesi ne mikro oyunda ne de makro oyunda rakibine karşılık veremedi. 30. dakikada Nashor’u düşüren P1, kuleler üzerinde bir rotasyona yöneldi ve dış kuleleri düşürdü. Dakika 35’te ise zorlayarak orta koridor inhibitörünü de alan P1, fazla zorlamanın cezasını üç skor ve Kadim Ejder’i vererek ödedi. Bu dakikadan sonra oyuna dönmeye başlayan C9, 38. dakikada orta koridor çalısında beş kişilik kurduğu pusuyla üç rakip üyesini düşürdü. Üç skorun alınmasının ardından Nashor’u alan C9, rakip dış kuleleri teker teker düşürdü. 42. dakikada P1 ormanında dar alanda yaşanan savaşta rakibini Rumble ultisiyle ortadan ikiye bölen P1, daha organize olan ve üç skoru alan taraf oldu. C9’ın ayakta kalan üyeleri Ryze ve Kha’Zix, beş kişilik P1 oyuncularına karşı Nexus yarışına girdi. Nexus’u 43. dakikada düşüren P1, ilk oyunu alan taraf oldu.
İkinci karşılaşmada C9 cephesi Ray’ın ellerine Fİora’yı vererek ayrık ittirme kompozisyonuna yöneldi P1 ise, Fiora’nın karşısına Kled’i çıkardı. Contractz Rengar’ı alırken Meteos ise Olaf’ı seçti. Oyunun erken bölümünde iki takım da kontrollü oyundan ziyade, sürekli takım savaşına yöneldi. Dakika 23’e kadar oyunun dengesi bir o yana bir bu yana sürekli değişti. 23. dakikada rakip ormanda üç skor alan P1, Baron’a yönelerek Baron’u aldı. 26. dakikada orta koridordan kuşatmaya giren takım ikinci oyunu da alarak seriyi kazandı.
Team Liquid 1-2 Counter Logic Gaming
İlk maçın yasaklama seçim bölümünde sıra dışı tercihlerine alıştığımız CLG orta koridor oyuncusu Huhi’den Kassadin tercihi geldi. Oyunun erken safhasında iki takım da çete savaşlarından kaçmayarak birbirlerine üstünlük kurma mücadelesine girdi. Bu üstünlük mücadelesinin dengesi iki takım adına sürekli değişti. 24. dakikada iki üyesini kaybedip katliam yaptıktan az canlarla sonra Baron’a girişen TL, Kha’Zix’in Baron’u çalmasına engel olmadı. Elde ettiği Baron güçlendirmesini kullanamayan CLG, rakibinden tek kule dahi alamadı. 32. dakikada TL’in Baron girişimi bu sefer başarıyla sonuçlandı ve alt koridordan kuşatma sonrası CLG üyelerinin hepsi katledildi. 35. dakikada rakip Nexus’a dayanan TL, ilk oyundan galip ayrıldı.
Serinin ikinci maçında CLG ekibi alt koridora Jhin-Soraka ikilisini, TL ise Sivir-Nami ikilisini göndermeyi seçti. Erken oyunda alt koridor ve orta koridor üzerinde baskın stratejisi temelinde bir oyun yürüten CLG, bundan son derece verim sağladı. CLG, mikro oyunda aldığı skorları makro oyunda kule ve Ejder’e dönüştürürken TL sadece mikro oyunda aldığı skorlarla yetindi. 21. dakikada CLG, Baron bölgesinin görüşsüz olmasının cezasını kesti ve Nashor’u düşürdü. Bu dakikadan sonra güçlendirmeyle rakibinin bütün dış kulelerini düşüren ekip, 28. dakikadaki takım savaşında dört TL üyesini katlettikten sonra oyunu kazandı.
Üçüncü karşılaşmaya mikro oyunda iki takım da aktif başladı ve erken oyunda sürekli çete savaşları yaşandı. 19. dakikaya kadar iki takım da skora yönelik bir oyun oynarken, herhangi bir şekilde objektiflere yönelmediler. 20. dakikada Baron bölgesinde yaşanan takım savaşında daha uyumlu ve koordineli bir savaş çıkartan CLG, dört TL üyesini öldürdü. Hemen ardından 21. dakikada Nashor’u alan Counter Logic Gaming, rakip kulelerini birer birer düşürdü ve en sonunda alt koridor inhibitör kulesini de aldı. 27. dakikada CLG’nin orta koridor kuşatması CLG adına felaketle sonuçlanacak gibi ilerlerken rakibinin dağınık olmasını lehine çeviren ekip, sahip olduğu eşya avantajıyla da takım savaşını kazandı. 28. dakikada ise rakip Nexus’u yıkan CLG oyunu ve seriyi kazanan takım oldu.