Legends of Runeterra artık telefonda da oynanabilir Legends of Runeterra

Legends of Runeterra: yeniler için başlangıç rehberi

Riot Games’in en son çıkan oyunu Legends of Runeterra temelde nasıl bir oyun, gelin hep beraber öğrenelim!

24 Ocak 2020 itibariyle Runeterra evreninde geçen bir kart oyunu olan Legends of Runeterra’nın açık beta süreci başladı. Kısa bir kapalı beta sürecinin ardından biz oyuncuların beğenisine sunulan oyun için hazırlanan başlangıç rehberine hoş geldiniz.

 Bölgeler

Oyunda kartlar, evrendeki yerlerine göre bölgelere ayrılmış durumda. Bir kart destesi oluştururken en fazla iki farklı bölgeden kart seçebiliyorsunuz. Bölgeler ise şöyle:

Demacia: Garen, Lux, Lucian gibi şampiyonları bünyesinde bulunduran Demacia destesi güçlü ve dayanıklı birimlerden oluşuyor fakat rakibi şaşırtmak için pek bir hamlesi yok.

Freljord: Braum, Tryndamere gibi şampiyonlara sahip Freljord destesi yavaş yavaş kazanan bir deste. Kartları Demacia destesine göre daha dayanıklı ama daha güçsüz.

Noxus: Adeta bir berserker destesi. Direk hasar vermeye yönelik bir bölge.

Ionia: Karşılıklı mücadelede zayıf kalan Ionia destesi, büyülerle rakibi şaşırtmaya yönelik bir oyun tarzına sahip.

Piltover ve Zaun: Hızlı kart çekip elindeki kartları boşa çıkarmak üzerine bir deste. Elindeki kartları feda ederek yeni kartlar çekebiliyor veya hasar vurabiliyor.

Gölge Adalar(Shadow Isles): Ölümle içli dışlı bir deste. Eğer bu bölgenin kartlarından oluşan bir deste ile oynayacaksanız kendi karakterlerinizi de yeri geldiğinde öldürmeniz ve öldürtmeniz gerekebiliyor.

  Tur mekaniği

Her turun başında iki oyuncu da bir kart çeker. Oyunculardan birisi saldıran, diğeri savunan konumundadır ve bu durum her turda tam tersine döner. Öncelik saldırandadır. İsterse hali hazırda yere koyduğu kartlar ile saldırabilir veya yeni bir kart oynayabilir. Eğer kart oynarsa sıra rakibe geçer. Bir tur toplamda üç aşamadan oluşur. Saldırı öncesi kart oynama aşaması, saldırı aşaması ve saldırı sonrası kart oynama aşaması.

  Can ve mana

Oyunun bir kazananı olmak zorunda. Bu kazanan da kendi minik Nexus’unuzu koruyum rakibin minik Nexus’unu yıkmakla olunuyor. Oyun başında 20 cana sahip olan Nexus’u, şampiyonlarınızla veya büyülerinizle saldırarak sıfır veya daha altında bin can seviyesine getirerek oyunun kazananı olabilirsiniz. Cheers.

Mana sistemi ise çoğu oyundaki ile benzer bir sistem kullanıyor. Oyunun başında bir mananız var, her tur başı mananız bir artarak yenileniyor. Toplam on manaya kadar çıkabiliyoruz oyunda. Ayrıca normal mananın yanında bir de spell mana dediğimiz bir şey var. En fazla 3 yüke kadar birikebilen bu spell manalar önceki turdan kullanmadığınız manalar ile dolduruluyor ve sadece büyü kartlarını oynamak için kullanılabiliyor.

  Kart türleri

Şampiyon kartları: Vadiden tanıdığımız şampiyonlardır kendileri. Braum, Elise, Lucian vb. Diğer kartların aksine bu kartlar belli bir koşulu yerine getirdiğinizde seviye atlayarak daha da güçleniyor. Mesela Darius’un seviye atlaması için rakip Nexus 10 canda veya daha altında olmak zorunda.

Takipçi(Follower) kartları: Vadiden tanıdık olmayan diğer dövüşçü kartlar. Her birinin kendi özelliği ve farklı kartlarla uyumluluğu var. Şampiyonların aksine bu kartlar seviye atlayamıyor.

Büyü kartları: Adı üstünde, rakibi şaşırtmak ve oyunun gidişatını değiştirmek için oynayabileceğiniz bu büyü kartları üç türe ayrılıyor.

Burst: Bu tarz büyü kartlarını oyunun her aşamasında kullanabilirsiniz ve rakibin buna karşılık vermek için herhangi bir şansı olmaz.

Fast: Bu tür kartlar da oyunun istenilen aşamasında kullanılabilir. Burst kartlardan farkı ise rakibe, karşılık vermesi için bir fırsat verir.

Slow: Slow kartlar savaş aşamasında kullanılamaz. Ya savaş öncesinde ya da savaş sonrası aşamada kullanılabililer. Ayrıca tıpkı Fast kartlarda olduğu gibi rakibe karşılık vermek için bir şans verir.

  Saldırı ve Savunma

Yazı da bahsettiğimiz gibi oyunu kazanmak için rakibin Nexus’unun canını sıfırlamanız gerekiyor. Bunu da temel olarak saldırı sırası sizdeyken ortaya koyduğunuz kartlarla saldırarak yapıyorsunuz. Her kartın bir güç ve can barı var. Güç barı ne kadar hasar vuracağınızı belirliyor ve üzerinde oynanmadıkça değişmiyor. Can ise toplamda ne kadar hasar alabileceğini gösteriyor ve karşı tarafın gücüyle doğru orantılı olarak düşüyor.

Eğer rakip, sizin kartınızın önüne bir kart koymazsa direk Nexus’a saldırıyorsunuz ve kartınızın gücü kadar hasar vuruyorsunuz. Eğer bir kart koyduysa bu iki karakter aynı mantıkta birbirlerine saldırıyor. Tur bitip saldırı şansı ona geçtiğinde de Nexus’unuzu savunmak size düşüyor.

  Özellikler

Legends of Runeterra kartlarının bazıları bir özelliğe sahip olarak gelir. Bu özellik ya pasif, yani düzenli olarak karakter ile kalır ya da bir tetikleme sonucu ortaya çıkar. Özellikler şu şekilde:

   Pasif Özellikler:

Elusive: Saldırı sırasında normal bir birim bu özelliğe sahip kartları engelleyemiyor. Karşısına koyacağınız kartın da Elusive özelliğine sahip olması gerekiyor.

  Challenger: Normalde bir saldırı sırasında kimin kimle karşılaşacağına savunmacı karar verir. Yani hangi karakteri hangi kart ile karşılayacağını belirleme şansı savunmacıdadır. Challenger üniteler ise saldırı sırasında karşısına hangi ünitenin çıkacağına karar verebilir. Oynanmış karakterlerden birisini kendi ile yüzleşmeye zorlayabilir.

  Ephemeral: Bu kartlar tek kullanımlıktır. Bir tur boyunca yaşayan bir karakter gelir ve turun sonunda kaybolur.

  Regerenation: Bu özelliğe sahip karakterler bir saldırı ya da savunma sırasında ölmezlerse kaybettikleri canı tur sonunda geri kazanırlar.

  Barrier: Bu özellik, karakterin alacağı ilk hasarı yok saymasını sağlar.

  Tough: Alınan hasarın birini yok sayan bir özelliktir. Eğer size 3 vuran bir karakter ile karşılaşırsanız 2 hasar alırsınız.

  Fearsome: Fearsome özelliğine sahip rakiplerin saldırılarına karşı koymak için karşısına 3 veya daha fazla gücü olan bir kart koymalısınız. Diğer karakterler savunmada Fearsome ünitelerin karşısına çıkamazlar.

  Cant Block: Genellikle manasına göre daha yüksek güçte olan bu kartlar savunmada kullanılamazlar.

Life Steal:  Lise Steal üniteleri vurdukları hasar kadar kendi Nexus’larını iyileştirirler.

  Quick Attack: Bu özelliğe sahip üniteler saldırı sırasında rakibe önce vuruyor. Yani eğer rakibini öldürebilecek kadar güçlüyse dönüş hasarını almıyor.

  Overwhelm: Oyunda eğer bir karakterin saldırısını önlerseniz o karakter Nexus’a hasar veremez. Ne kadar güçlü olduğunun bir önemi de yoktur. Saldırı gücü 9 olan bir kartın karşısına 1 canlı bir karakter de koysanız Nexus hasar almaz. Overwhelm ünitelerse sahip oldukları saldırı gücü rakibinin canından ne kadar yüksekse Nexus’a o kadar vurur. Mesela 4 Saldırı gücü olan Overwhelm bir ünitenin karşısına 2 canlı bir karakter koyarsanız Nexus’unuz 2 hasar alır.

   Tetikleme ile çalışan özellikler:

Attack: Karakter herhangi bir saldırı yaptığında özellik devreye girer.

Nexus Attack: Karakter Nexus’a vurabilirse özellik devreye girer.

Last Breath: Karakter öldüğünde özellik devreye girer.

Play: Karakter oyuna sürüldüğünde özellik devreye girer.

Start of Round: Oyunda kaldıkları sürece tur başına özellik devreye girer.

Allegiance: Oynanan kart ile destenizin en üstündeki kart aynı bölgedense özellik devreye girer.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir