League of Legends League of Legends Haberleri

Çeyrek Final Öncesi: Oyunfor.CREW vs. P3P Esports

Şampiyonluk Ligi 2017 Yaz Mevsimi’nde lig aşaması tamamlanırken mevsim finalleri heyecanı yarın itibariyle başlıyor.  Cumartesi günü ligi dördüncü bitiren Oyunfor.CREW ile beşinci bitiren P3P Esports karşı karşıya gelecek, Pazar günü ise AUR-DP eşleşmesini izleyeceğiz.

Ligin kalitesi her yıl artarken 2017 Yaz Mevsimi’nde çekişmenin de bir üst seviyeye taşındığını gördük. KMF şampiyonu BAUSuperMassive kadrosundaki en önemli oyuncuyu değiştirerek bir nevi sallansa da ligi ikinci bitirme başarısını gösterdi. Geçtiğimiz yıl kurulan ve kadrosunda çok ufak değişiklikler yaparak ciddi bir istikrar sağlayan 1907 Fenerbahçe Espor ise ligi birinci tamamladı. Bir ŞL klasiği olarak AURORA’nın ilk haftalarda tutuk bir görüntü çizdiğine, son haftalarda vitesi arttırarak ligin en formda ekibine dönüştüğünü de gördük. Mevsimin en büyük hayal kırıklığı ise şüphesiz Dark Passage.BKM Express’ti. Kurduğu iddialı kadroya rağmen zar zor altıncı sırayı alarak TBF bileti kapan DP, çeyrek finalde AUR’un rakibi oldu.

Bu yazımızda öncelikle takımların mevsimdeki performansını ele alacak, ardından çeyrek final öncesi şanslarını değerlendirecek, son olarak da dikkat edilmesi gereken ya da performansı serinin kaderini etkileyecek olan oyuncuyu inceleyeceğiz.

Havuzpartisi.CREW

Bu yılın en büyük (belki de en saçma) goygoylarından birisi Crew oyuncularının “bizim havuzumuz var, sürekli yüzüyoruz çalışmıyoruz” açıklamalarıydı. Yendikleri her karşılaşma sonucunda bunu dile getirmeleri muhabbetin komikliğini yitirmesine yol açsa da, bir nevi totem olarak kullandıkları bu havuz, ne yazık ki ekibin son haftalarda hiç işine yaramadı.

Baktığımızda 2017’nin Crew için oldukça başarılı bir şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz. 2017 KMF’de SUP ile finalde karşılaşan ekip, iyi bir mevsim geçirmesine rağmen finalde rakibine 3-1 yenilmişti. Elwind ve Madness gibi iddialı transferlerin yanı sıra Godbro’dan da büyük bir verim alan takım, 2017 Yaz Mevsimi’ne orta koridora Naehyun, desteğe Mocha’yı getirerek başladı. Naehyun’un Origen’deki kötü şöhreti ilk maçta kırılsa da, takım için asıl sürpriz Mocha’nın efektif ve yıldız performansıydı. Aslında bu sadece Crew için değil ligi izleyen herkese bir sürpriz niteliğindeydi. İsimsiz bir Koreli olarak görülen Mocha, mevsimin en iyi destek performanslarından birisini sergiledi ve birçok otorite kendisini ligin en iyi desteği olarak gösterdi.

Crew’un performansına baktığımızda koridorlarındaki oyuncuların oldukça iyi olduğunu, asıl problemin oyun ortasındaki kararlarda yattığını görüyoruz. Madness-Mocha ikilisi aldıkları seçimlerin de yardımıyla ligde çok az koridor kaybetti. Bunun yanına bir de Mojito’nun alt koridora getirdiği baskı, takımın buradaki avantajını sık sık kartopuna dönüştürmesini sağladı. Bu aslında FB’nin de benimsediği oyun tarzlarından birisi. Fakat Crew’un iyi bir erken oyun takımı olduğunu söylememiz mümkün değil. Erken oyun performansında ligin dördüncüsü olan Crew, oyun ortası/sonu performansında bir anda ligin ikincisi olarak öne çıkıyor.

Ligdeki çoğu takımın hasar konusundaki taşıyıcıları hasar yüzdelerine baktığımızda fazlasıyla belirgin. Altını eşide yakın bir oranda dağıtan nadir takımlardan birisi ise Oyunfor.CREW. Fakat bu yatırım her koridordan eşit bir şekilde geri dönmüyor. Yani örneğin takımdaki altının %23.5’unu alan Madness %23.2 hasar katkısı sağlarken, %22.1 altın alan Naehyun %29.8 hasar çıkarıyor. Bu istatistik aslında CRW’un oyun tarzı hakkında da çok fazla şey söylüyor. Taşıyıcı olarak orta koridor-nişancı rollerini öne çıkarsa da Naehyun’un etkisiz olduğu karşılaşmalar Crew için çok daha zor geçiyor. Hali hazırda Talon gibi suikastçı şampiyonlarla da Vadi’ye inen Naehyun, Orianna ve Taliyah performanslarıyla takımını gizliden gizliye taşıyor.

Crew’un en önemli özelliklerinden birisi ise çok iyi takım savaşı çıkarıyor oluşu. Bu noktada rakipleri P3P ile birçok orta özellik de barındırıyorlar. Destekleri Mocha, Bard ve Thresh gibi şampiyonlarla takım savaşlarında çok kritik hamlelere imza atıyor. CRW’un bu kadar başarılı ve etkili bir takım olarak gözükmesinin sebeplerinden birisi de Elwind’in kusursuz Işınlan kullanımları. Ligde Işınlan kullanımı konusunda belki de en iyi üst koridor olan tecrübeli isim, bu mevsim hasar konusunda öne çıkmasa da spesifik olarak Jarvan IV ile yaptığı oyunlarla takımın savaşlardaki tank ihtiyacını iyi bir şekilde karşıladı.

Peki CRW’un çeyrek finaldeki şansı nedir? Son hafta oynadığı beş maçtan sadece birini kazanan takımın aslında çeyrek finalde favori olmasını beklemezsiniz. Fakat CRW’un FB serisinin ikinci maçından itibaren kendileri itiraf etmese de bir nevi bilerek yenildiğini söylememiz mümkün. Dolayısıyla gerçek Crew’un bu olmadığını da kabul edelim. Fakat ekip belki de kendilerine en ters gelebilecek takım olan P3P ile eşleşti. Oyun tarzı birbirine benzeyen iki takımın karşılaşmasında, erken oyunda yapılacak hatalar CRW’a pahalıya mal olabilir. Ortada bir favorinin olmayışını, daha doğrusu bunun öngörülememesini de P3P’in erken oyunu güvenli oynaması ve zaman zaman CRW’dan daha etkili takım savaşları çıkarmasına bağlayabiliriz.

Dikkat edilmesi gereken oyuncu: Naehyun

Bu takımın yıldızı Madness ya da Elwind değil. CRW’un en büyük silahı kesinlikle Naehyun. Çıktığı ilk maçta SUP karşısında Orianna ile kullandığı dört kişilik ultiler izleyen herkesi mest etmişti. Bu noktada CRW’un Naehyun’a doğru şampiyonları seçmesi de serinin kaderini değiştirecek. Crossman’e nazaran çok daha iyi bir koridor oyuncusu olan Naehyun, ligin en çok asist yapan üçüncü orta koridoru. Yani kendi koridorunu kazanmasa dahi yan koridorlara yaptığı baskı, oyuncuyu çok daha değerli kılıyor. Orianna ve Taliyah ile toplam 17 maça çıkan Naehyun, bunların sadece beşini kaybetti. Aynı zamanda dakikada ortalama 611 hasar çıkaran yıldız orta koridor, bu istatistikte de ligde Godbro Sama ve Soz Purefect’in arkasından üçüncü sırada yer alıyor.

Bütün yumurtalarını tek bir sepete koyan takım: P3P Esports

2017 Yaz Mevsimi’nde Şampiyonluk Ligi’ne yükselen takımlardan olan P3P, Kış Mevsimi’ni Yükselme Ligi’nde şampiyon olarak tamamlamıştı. Herkes Çilekler’i YL kadrosunu korumasından ötürü romantik bir şekilde övse de P3P doğru olanı yaptı ve oldukça dengeli bir kadro kurarak mevsime başladı. Orta koridora Shoshin ve nişancı rolüne Amades’i transfer eden ekip, üst koridora Hioss ile devam ederken ormana Rawbin’i, desteğe ise Cognac’ı transfer etti.

Kadro istikrarı her zaman için başarının ana şartlarından birisi olmuştur. Shoshin ve Amades’in takımdan gönderilmesi ise P3P’in bir miktar eleştirilmesine neden oldu. Özellikle de YL’nin yıldızlarından Shoshin’in gönderilmesi üzüntüye yol açtı. Fakat Crossman ve Reje transferleri, üzerine Rawbin’in gönderilip Crystal’ın yedekten as takıma çekilmesi, ŞL’nin en iyi transfer hamlelerinden birisi oldu. Değişikliklerin ardından P3P, Reje’nin yıldız nişancı performansıyla “ligden düşer” profilini bırakıp “yarı finali zorlar” takımı haline geldi.

Crystal’ın mecburiyetten oynaması takıma aslında orman konusunda seçeneklerini değerlendirmesi için zaman tanıdı. Ekip de Galakticos’tan ayrılan ve geçtiğimiz mevsimin en iyi ormancısı olarak gösterilen K0u ile son hafta anlaştı. Kağıt üzerinde baktığımızda oldukça iyi bir şekilde işleyen sisteme adapte olması zor gözüken K0u, son haftaki performansıyla mevsim finalleri için takıma umut verdi.

Tüm yumurtaları bir sepete koymak hiçbir zaman iyi değildir. Bu tabir League of Legends’ta takımın “tek bir tarzda” oynadığı anlamına geliyor. P3P için ise bu tarz “Reje’yi koru” tarzı. Aslında sadece nişancının juggernaut olarak kullanıldığı kompozisyonlar genellikle tercih edilmez zira oynaması oldukça zordur. Hem tarz anlamında, hem de oyuncuların sinerjisi anlamında. Fakat P3P, Reje geldikten sonra sanki yıllardır bir arada oynayan takım görüntüsü çiziyor ve bunu gözü kapalı uyguluyor.

P3P’in bu kadar etkileyici oyunlar sergilemesinin nedenine birazdan değineceğim, fakat bu noktada eklemek istediğim çok önemli bir şey var: takımın birbirine olan güveni. Oyun içerisindeki kararları kimin aldığını bilmiyoruz fakat bu noktada Cognac’ın yönlendiren ses olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Uzun süredir savaş başlatan ve proaktif oynayan destek metasını ellerini avuşturarak bekleyen Cognac için parlama zamanı tam da şu an. Thresh ve Alistar ile harikalar yaratan oyuncu, takımının güvenini kazanmış bir şekilde liderlik yapıyor ve tüm P3P gözü kapalı bir şekilde Cognac’ı takip ediyor. Bu, diğer tüm etkileyici şeylerin yanında daha da kıymetli ve takdir edilesi bir şey.

Hioss’un da adeta bir yıldız gibi oynadığını ekleyelim. Her hafta en az iki üç defa üç ya da dört kişilik Gnar ultileri kullanan oyuncu, hiçbir zaman riske girmiyor ve kompozisyon ne gerektiyorsa o şampiyonu doğru bir şekilde oynuyor. Aslında daha önce SUP TNG ekibinde de izlediğimiz Crossman ise şu anda takımın ikinci desteği konumunda. Lulu, Karma ve Orianna ile 14 maça çıkan Crossman, iyi bir Orianna oyuncusu olduğunu gösterdi.

P3P’in en dikkat çeken özelliği rakiplerini ters ayakta yakaladığında hiç acımaması ve bunu kulelere dönüştürebilmesi. Yukarıda da belirttiğimiz üzere takım koridor aşamasında çok risk almıyor. Zaten genellikle Reje’ye tercih edilen “sonradan açılan” nişancılar da bu tarz oynamayı gerektiriyor. Oyuncuların da bu mentaliteyi benimsediği görülüyor. P3P’i bu kadar korkutucu yapan şeylerden birisi oynaması çok zor olan bir tarzı mükemmelleştirmiş olmaları. Nişancılarını ne pahasına olursa olsun korumayı başaran ekip, Reje’ye iyi ‘peel’ yapıyor ve oyuncunun taşıması için gereken ortamı sağlıyor.

P3P’in takım savaşı özelliği güçlü olsa da rotasyon ve gözü karalık konusunda da CRW’dan eksik bir yanı olmadığını söyleyelim. Söylediğimiz gibi takımın erken oyun oranı sadece Çilekler’den daha iyi. Öte yandan oyun ortası/oyun sonu konusunda ise ligin üçüncü sırasındalar. Bu dakikaları en iyi oynayan ikinci ve üçüncü takımın karşılaşması şüphesiz kanlı ve bol takım savaşlı geçecektir. (Tabii iki takımın da havuzu olduğunu söylemeden geçmeyelim!)

Dikkat edilmesi gereken oyuncu: Reje

Birçok otorite için mevsimin en iyi nişancısı Reje’ydi. Aslına bakarsanız doğru argümanlar ile bu iddia iyi bir şekilde desteklenebilir. Sonradan gelmiş olmasına rağmen her maç oyuncuya ciddi sorumluluk yüklenmesi ve Reje’nin de birkaç ufak hata dışında hiç fire vermemesi, onu bu pozisyon için güçlü adaylardan birisi haline getiriyor.

Daha önce LCS tecrübesi de bulunan Reje, Cognac ile harika bir uyum yakaladıktan sonra tek başına takımını taşımaya başladı. Kog’Maw, Tristana ve Caitlyn gibi hiper taşıyıcı dediğimiz seçimlerle yıldızlaşan oyuncu, Varus ve Ashe gibi daha işlevsel şampiyonlarla da etkili olabileceğini gösterdi. Reje’nin takımı için ne kadar önemli olduğunu skor katkısı istatistiği net bir şekilde gösteriyor. %71.7 oran ile nişancılar arasında en çok skor katkısı yapan oyuncu, aynı zamanda en çok hasar çıkaran nişancı konumunda. Reje’nin üzerine kurulan bir kompozisyon ile P3P’in kaybetmesi çok zor gözüküyor. Bu yüzden de CRW’un belirli şampiyonları kesinlikle yasaklaması gerekiyor (Kog’Maw).

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir