Eski Köye Yeni Adet serimizde, League of Legends alışkanlıklarımızdan kurtularak kombolara, sinerjilere, eğlenceli seçimlere yeni bir yaklaşım getireceğiz.
Rehberde oyunu daha eğlenceli kılacak ve sizi şaşırtabilecek seçimlere yöneleceğiz. Arkadaşlarınızla “Ya kanka gel alt koridorda farklı bir ikiliyi deneyelim.” ya da “Bu şampiyona farklı eşyalar alsam nasıl bir uyum yakalarım?” dediğiniz zamanlarda 5Mid’e girip bakabileceğiniz ve okurken sizi denemeye şevk edecek farklı oynama tarzlarını göstermeye çalışacağız.
Nişancı Braum – Destek Lucian
Bu ikili ile karşınızda oynayanların “Bunlar neyin peşinde?” dediğini duyacaksınız. Uygulaması biraz zaman alacak olsa da kesinlikle eğleneceğinize eminim. Aslında sinerjilerinden bir şey kaybetmediler. Braum’un vurduğunda veya yetenek tutturduğunda pasifinin devreye girdiğini biliyoruz. Bu pasifi tamamlama görevi yine Lucian’da olacak. Ancak koridorda sürekli hasarı, Saldırı gücü eşyaları almasıyla Braum tamamlarken, Anlık hasarı yetenek gücü eşyalarıyla Lucian tamamlayacak. Böylece koridorda ihtiyaç olan hasar çeşitliliğini sağlayabilecek. Tamamen eğlence amacı taşıyan ikili oyunun ilk kısımlarında biraz sıkıntı çekiyor. Braum’un menzilli bir şampiyon olmaması en büyük etkenlerden birisi, ancak iyi minyon biçen birisi aşırı sıkıntı çekmeyecektir. Braum’un kalkanı da koridordaki dürtülmelere bir nebze olsun çare buluyor. Genellikle Braum’da agresif bir koridor aşaması isteyenler Q yeteneğini; minyon odaklı oynamak isteyenler ise E yeteneğini geliştiriyorlar. Lucian’da W’nün sahip olduğu yetenek gücü oranı sebebiyle, önce W’yü sonra E’yi geliştirmek daha iyi olacaktır.
Sinerji biraz sürpriz olmaktan geçiyor
Rakipler hasarı Lucian’dan bekliyor ya da Braum’dan o kadar fazla bir hasar beklemiyorlar. Saldırı hızı ve hasar odaklı Braum eşya düzeni, pasifini daha hızlı doldurmasına olanak sağlıyor. Çalıştırmak için ise mesafeyi minyona veya Lucian’a W atarak kapatıyor. Çok seri bir şekilde kitle kontrol uygulama olanağına sahip ikili, birini kesip hızlı bir şekilde diğer şampiyona geçebiliyor. Takım savaşlarında, Braum’un tank olmaması ve hasar için içlerine girmesi gerektiğinden nispeten kolay ölebiliyor. Lucian’nın da ana hasarı W su olduğu için sürekli hasar çıkaramıyor. Bu ikilinin etkisi yan koridorlardaki 2v2 ve 2v3’lerde ortaya çıkıyor.
Braum Rün ve Eşya Dizilimi
Şampiyonların maksimum etki edebilmesi için rünler büyük önem teşkil ediyor. Braum’a Saldırıya Devam rünü veya Keskin Sağanak rünü en çok tercih edilenler arasında. Keskin sağanağın pasif yüklerini biriktirmesindeki özelliği Braum’u tam bir kitle kontrol canavarına çeviriyor. Ayrıca sağladığı olağanüstü saldırı hızıyla da, kritik eşya düzeni olan Braum’a bir nebze olsun anlık hasar katıyor. Alt rünler kitle kontrol uygulanan rakiplere gerçek hasar veren (belden aşağı), şampiyonları alt ettikçe kazanılan değişken hasar rünü (Gözyuvarı Koleksiyonu) ve rakip ile aradaki mesafeyi hızlı kapatabilmek için ise, rakibi alt ettikçe kazanılan koşu hızı (insafsız avcı) rünleri tercih ediliyor. Yan kabiliyet olarak da İsabet sayfasından Çeviklik ve Son Darbe tercih ediliyor.
Saldırıya Devam rünü, tüm kaynaklardan alınan hasarı arttırdığı için tercih edilebilir. Oynamak isteyen oyuncular ise alt kısımdan yine Çeviklik ve Son Darbe tercih edebilirler. İkincil kabiliyet olarak da Belden Aşağı ve Göz Yuvarı Koleksiyonu opsiyonel olabilir. Eşya düzeni olarak; çok yönlülüğü ile Mahvolmuş Kralın Kılıcı, Üçlü Kuvvet, Savaşçı Çizmeleri, Hayalet Dansçı veya Sterak’ın Güvencesi, Aklın Sonu ve Koruyucu Melek tercih ediliyor. Kritik kasıp teklemek isteyen arkadaşlar için ise; Ebedi Kılıç, Hayalet Dansçı, Fırtınabiçen, Savaşçı Çizmeleri, Statik Hançer ve Kanasusamış gibi klasik Saldırı taşıyıcısı düzeni iş görecektir.
Lucian Eşya ve Rün Dizilimi
Lucian’da ise durum biraz daha farklı. Tamamen büyü hasarı üzerine seçilecek rünler daha avantaj sağlayacaktır. Kara Hasat’ın anlık hasarı arttırması eğlenceyi de katlayacağını düşünüyoruz. E’si ilen çalıştırılan Ani Darbe rününün sağladığı büyü nüfuzu, W’yü de kullanınca hasarı arttıracaktır. Gözyuvarı koleksiyonundan kazanılan değişken hasar da tamamlayıcı rolü üstlenecektir. Son olarak, Aç Gözlü Avcı bize yaşama olanağı yaratacaktır. Atılan hasara göre verdiği yüzdelik iyileştirme, W’yü kullandığımızda çok işlevsel bir hale bürünecektir. Yan rünlerde ise Mutlak Odak ve Kızart rakibi koridor aşamasında dürtmek için ideal.
Eğer oyunun ilk safhalarında daha da güçlü olmak istiyorsanız, Sihirli Yıldız tam size göre bir rün. Erken oyundaki hasarı gerçekten çok fazla ve AP oranınıza göre de artış gösteriyor. Yanına, mananızın bitmemesi için Mana Akış Yüzüğü, Mutlak odak ve Kızart üçlüsü büyük can yakacaktır. Eşya düzeni ise Luden’in Feryadı, Rabaddon’un Şapkası, Hiçlik Değneği, Sihirbaz Pabuçları, Hextech Silah Kılıç ve Büyübüken veya Lich Boğan güzel sinerji yaratacaktır.
Elbette ki, Eşya dizilimi ve rün dizilimi tamamen sizin isteğinize bağlı. Kendi oynayış tarzınıza göre şekillendirebilir, farklı stillerde oynayabilirsiniz. Umarız keyifli beğenir ve keyifli vakit geçirirsiniz. Önümüzdeki hafta çarşamba günü, Eski Köye Yeni Adet serisinin bir sonraki bölümü ile karşınızda olacağız.