Koreli transfer patlamasının ortaya çıkardığı en büyük ürün olabilir Rookie. Yetenek, sabır ve çabalamanın sonucunu almayı başaran bir oyuncu. Zorluklar karşısında yılmayan oyuncuların en büyük örneklerinden birisi.
Bu haftaki yazımızın konusu, kariyerini memleketinden uzakta yazmayı tercih etmiş orta koridor oyuncusu, Çin’in Koreli yıldızı Song “Rookie” Eui-jin.
Bülbül Sesli Syndra
Genellikle esporda profesyonel olmayı başarmış kişilerin farklı kariyer planları olduğunu duymayız. Hikayeleri genellikle benzerdir. Gençken oyunu oynamaya başlarlar, severler ve daha kendilerine bir yol çizemeden bir bakmışlar ki profesyonel arenadalar. Rookie ise böyle değildi. Kendisi, League of Legends kariyerine başlamadan önce, biraz daha farklı bir yolda ilerlemeyi düşünüyordu. Şarkıcılık.
Evet. Orta koridordaki canavarın, Öldürülemeyen Şeytan Kral’a kafa tutabilen oyuncunun, sanatsal bir yönü de var. Şarkılar söylüyor ve bundan zevk alıyordu. Kim bilir belki de oyun içinde rakiplerini hayattan bezdirirken evde neşe içinde Warriors söylüyordur. Yine de eninde sonunda hayatına League of Legends girdi ve tüm profesyonel oyuncular gibi Rookie’nin de birincil önceliği bu oyun oldu.
Espor arenasına ilk adımını, KT Rolster Arrows ile atmıştı. Henüz 16 yaşında yaşındayken dikkatleri üzerine çekmiş ve ileri de kendilerinden söz ettirecek Ssumday ve KaKAO gibi isimler ile birlikte oynama fırsatı bulmuştu.
Genç yaşına rağmen Rookie, Dünya’nın en rekabetçi espor komünitesine sahip Kore’de saygı duyulan bir isim haline gelmeyi başardı. Bunu hak etmesindeki en büyük etmenin, o dönemin ve tüm zamanların en popüler oyuncusuna karşı gösterdiği performanstı. Sonuçta Faker’ı birebirde alt etme başarısını gösteren oyuncu sayısı oldukça az.
Kendisinin Kore’deki en büyük başarısı ise 2014 Champions Yaz birinciliği oldu. Grup aşamasını zirvede bitirdikten sonra önce Najin White Shield’ı, ardından SKT T1 S’i eledi. Son olarak dönemin en iyi orta koridor oyuncularından DADE’yi kadrosunda bulunduran Samsung Blue’yu finalde yenerek ilk büyük zaferini elde etti. Fark ettiğiniz üzere Rookie, önüne gelen tüm orta koridorlara karşı oldukça başarılı performanslar ortaya koyuyordu.
Yine de bu üstün performans, KT Rolster Arrows’un ve Rookie’nin Worlds’e gitmesine yetmedi. Bölgesel elemelerde Najin White Shield’a kaybeden ekip, geçirdikleri muhteşem sezonun meyvesini yiyemedi.
Kore>Dünya
2014, espor camiasında Kore’nin esip gürlediği bir dönemdi. Evet, pek bir şey değişmemiş gibi gözükebilir ama hemen bu yanılgıya kapılmayın. O dönemde Kore’deki rekabet o kadar üst seviyedeydi ki diğer bölgeler yarışın içinde sayılmıyordu bile neredeyse. Kore’de kazanılan şampiyonluk, Dünya kupasından daha prestijli bir hale gelecek gibiydi.
Bunun en büyük ve tek nedeni, ülkeden çıkan üstün yetenekli oyunculardı tabii ki. Sadece bir bölgede olmaması gerektiği kadar fazla yıldız oyuncu vardı. Durum böyle olunca Dünya’nın geri kalanı da bu yıldızlardan bir parça istedi. Özellikle de yüksek maddi gücü olan bölgeler. Bu bölgelerin başında da Çin geliyordu.
Çin’in, Koreli oyuncu isteği, ileri yıllarda gerçekleşecek Koreli Transfer Patlaması(Korean Import Boom)’nın başlangıcı olacaktı. Ülkeye çok ciddi bir oyuncu akışı vardı. 2014 Dünya Şampiyonu olan Samsung White’ın tüm kadrosu Çin’e gitmişti. LCK’den LPL’e geçenler arasında KT Roslter Arrows’dan Rookie ve takım arkadaşı KaKAO da vardı.
Yetenekli takım arkadaşı ile birlikte Çin’in Invictus Gaming takımına transfer olan orta koridor oyuncusu, kendinden oldukça emindi. Yeteneğini, hali hazırda Dünya’nın en zorlu arenasında ispatlamıştı. Karşılaştığı tüm oyunculara karşı durmayı başarmıştı ki bu oyuncuların bazıları efsane kategorisinde bulunan isimlerdi. Kore’ye göre daha az rekabet bulunan Çin’de o kadar fazla zorlanmayacağını düşünüyordu. Hatta Çin’e transfer olmasının, kendisi için bedavadan bir Worlds bileti anlamına geldiğini söylemişti.
Yanında gelen ekstra ücretler de cabasıydı tabii ki. Çin’de verilen maaşlar, Kore’de verilen maaşların neredeyse iki katıydı. Bölge, ekonomik üstünlüğünü kullanmaktan çekinmiyordu.
Yüksek ücret kısmını bir kenara bırakırsak, Rookie düşüncelerinde pek haklı sayılmazdı. Profesyonel hayatının önündeki birkaç senesi, kendisi için oldukça zor ve sabır sınayıcı bir şekilde geçecekti. Kolay yolu seçtiğini düşünen oyuncumuz, kahramanlaşması için girmesi gereken gözyaşı koridoruna adım atmıştı.
Düzgün Yürüyememek
Çin’in en köklü espor organizasyonlarından birisi olan Invictus Gaming, büyük bir ekonomik güce fakat zayıf bir tarihe sahipti. Güçlü bir kadroya sahip ve bilinen bir organizasyon olmasına rağmen daha önce büyük bir başarı elde edememişti. Bu kaderi değiştirmek Rookie’nin ellerindeydi. Yine de kahramanımızın isteğinden olmasa da kendisi biraz ağırdan almak zorunda kaldı.
Yeni yıldızlarının performansı ile birlikte ligi domine etmesi beklenen Invictus Gaming, kendini beşinci sırada buldu. Playoff aşamasında da üçüncü olan takım, bekleneni veremedi.
Uluslararası arenada yarışmak için Rookie’nin 2015 Yaz mevsimini beklemesi gerekti. Ligi ve playoff aşamasını üçüncü sırada bitiren takım, bölgesel elemelerde ikinci olmayı başararak Worlds’e katılmak için yeterli puanı topladı.
Yine de 2015, bu hafta hikayesini incelediğimiz oyuncumuzun yılı değildi. Devler arenasına adımını atmayı başarsalar dahi ayaklarının kaymasına engel olamadılar. Invictus Gaming, kelimenin tam anlamıyla turnuvadan silinip süpürüldü ve şampiyonluk şanslarını daha grup aşamasındayken kaybetti.
Bu aşamadan sonra Invictus Gaming’i ve Rookie’yi bir tıkanıklık bekliyordu. Uzun bir süre boyunca ne yaparlarsa yapsınlar, ne denerlerse denesinler olmuyordu. Başaramıyorlardı.
2015 Worlds tecrübesinden sonra uzun bir başarısızlık serisi baş gösterdi. Takım birbiriyle uyumlu değildi. 2016’yı boş geçtiler. Görenler, kendilerinin havlu attıklarını bile düşünebilirdi belki de. Sonrasında ise takıma iki önemli isim daha kattılar. Nişancı JackeyLove ve Koreli üst koridor TheShy.
Bu iki ismin katılması ile birlikte, yokuş aşağı giden bir kariyerin toparlanmaya başladığını gördük. Invictus Gaming ve Rookie, her geçen gün daha da iyiye gidiyordu. Yine de kötü talih peşlerini bırakmadı.
Team WE ve Royal Never Give Up, kabusu olmuştu takımın. Ne zaman ser, beşinci maça uzasa hep 3-2 kaybediyorlardı sanki. Bölgesel finalleri ve 2018 Çin şampiyonluğunu da böyle kaybettiler. Rookie ne yaparsa yapsın olmuyordu. Çin’e geleli 4 sene geçmişti fakat denediği her şey geri tepiyordu. Bir başkası olsaydı belki de vazgeçerdi. O geçmedi.
Çabaların Sonucu
2018 Yaz Mevsimi playofflarında Royal Never Give Up karşısında mağlup ayrılsa da Worlds biletini kapmayı başarmıştı Invictus Gaming. Uzun yıllardır uluslararası arenadan uzak kalmasından mıdır bilinmez, bir şey Rookie’yi ateşledi ve bu ateşi takım arkadaşları da takip etti.
Grup aşamasını Fnatic’in arkasında, ikinci sırada tamamladılar. Çeyrek finaldeki rakipleri, Rookie’nin eski takımıydı. KT Rolster.
Worlds tarihinin en heyecanlı ve ikonik üs yarışlarından birisini barındıran bu seri 2-2’ye gelince Invictus Gaming tarafında etekler tutuşmaya başladı. Beşinci maça giden seriler hiçbir zaman onlar için iyi sonuçlanmamıştı. Hem güçlü rakipleri ile hem de önlerindeki mental engel ile savaşmaları gerekiyordu. Sonucu hepiniz biliyorsunuz. Beşinci maçın kazananı Invictus Gaming oldu.
Sonrası ise nispeten kolaydı. Yarı finalde karşılarına çıkan G2’yu ve finalde karşılarına çıkan Fnatic’i, rakiplerine hiç şans vermeden elediler. Bunun sonucunda da ilk kez Çin’den bir Dünya Şampiyonu çıktı. Rookie ve takım arkadaşları, başarmıştı. Üstelik sadece bu da değil. Hemen ardından gelen mevsim, Çin şampiyonluğunu da başarıları arasına yazdırdı. Yıldız, sonunda hak ettiği parlaklığa erişmişti.
Art arda gelen başarılar sonucunda biraz yalpalamak hoş görülebilecek bir şeydir. Takım da hem MSI’da düşük bir performans sergileyerek hem de lig aşamasını alt sıralarda bitirerek bu yalpalama kısmını gözümüze soktu. Yine de Bölgesel Elemeler’de birinci olarak yeniden Worlds’e gitme hakkı kazandı.
Burada da oldukça iyi bir performans sergileyip Kore’nin o dönem en güçlü takımı olarak görülen Griffin’i yarı finalde elemeyi başardı. Yarı finalde elendiği takım ise o sene şampiyon olacak FunPlus Phoenix idi.
Hepsinin Sonunda
Serimizde yer verdiğimiz tüm oyuncular, en iyi olmak için çabalayan insanlar. Hepsinin tek amacı, en büyük başarı olan Worlds Şampiyonluğu’nu kazanmak. İncelediğimiz bazı oyuncular bunu başardı, bazıları ise başaramadı. Rookie, ilk gruba giren oyunculardan fakat bunun için gittiği yol oldukça zor ve yorucuydu.
Kendisinin hikayesi, dişiyle ve tırnağıyla çabalayanları anlatıyor. Rookie, League of Legends’ın en iyi oyuncularından birisi. Faker’ın elde ettiği kadar büyük başarılar elde edemese de her zaman onun en dişli rakiplerinden birisi olacak. Karşı karşıya geldikleri zaman ise Faker’ın karşısında hiçbir zaman kolay bir zafer olmayacak.