2017 Kış Mevsimi’nin belki de Dark Passage’dan dahi büyük hayal kırıklığını Galatasaray Esports yaşadı. Büyük umutlarla lige katılan ekip, ne yazık ki koyduğu hedeflerin hiçbirine ulaşamadı. Özellikle kadro istikrarı oluşturma konusunda büyük bir problemler yaşanırken, orman pozisyonunda Broken Blade’i de dahil edersek beş farklı oyuncu görev aldı. Çıktığı 28 maçın sadece sekizini kazanabilen Galatasaray, son hafta oynadığı troll SUP serisini saymazsak sadece Galakticos karşısında 2-0’lık galibiyet alabildi.
2016 Yaz Mevsimi’nde Yükselme Ligi’nde mücadele eden Victorious Ace, Team Turquality’i eleyerek Şampiyonluk Ligi’ne yükselmeyi başarmıştı. Buradaki kadrosunu koruma yoluna giderek 2017 sezonu için sinerjiyi önemseyen takım, Galatasaray Esports olarak isim değişikliği yaşadıktan sonra nişancı rolüne KillerS’i getirmişti. Kadroya baktığımızda kağıt üzerinde gelişime açık ve genç oyunculardan kurulu olduğunu gördüğümüz GS, ne yazık ki beklediğini bulamadı.
İşler neden kötü gitti?
Galatasaray Esports’un performansından bahsederken söylenmesi gereken çok yanlış var. Fakat bunlardan önce takımın ne kadar kötü bir makro oyuncusu olduğundan bahsetmek gerekiyor. Takım sinerjisi GS’nin önceliği olmasına rağmen 2017 sezonunda ekibin Vadi’ye bu sinerjiyi yansıtamadığına şahit olduk. Genel anlamda kararsızlık ve oyun planı eksikliği gibi problemler yaşayan takımın koç da değiştirdiğini, özellikle ilk koç Daisyx ile korkunç şampiyon seçim yasaklamalar oynadığını belirtelim.
315 skor ile 2017 Kış Mevsimi’nin en az skor alan takımı olan GS, ölüm sayısı konusunda ligin orta sıralarında kendine yer buldu. Harcanan altın yüzdesi farkında ise -%10.1 ile yine ligin son sırasında yer aldı.
Galatasaray’ın ligden düşmesinin arkasındaki nedenlerden birisi ormancılarının eksikliğiydi. Sezon boyunca dört ormancı değişirken, yine de en iyi performansı Kanani’den aldı. Yine de ormancıların yetersizliği, takımın erken oyunu çok kötü oynamasına bir mazeret değil. Galatasaray hem erken oyun, hem de oyun sonu performansında ligin son sırasında yer alırken, 15. dakikada ortalama olarak rakibinden 1063 altın fark yedi. Bu, ortalama bir rakam olmasından ötürü durumun vehametini daha da ciddi bir şekilde ortaya koyuyor.
Galatasaray Esports’un birçok kez erken oyunda avantajlar yakalamasına rağmen çok daha aktif olması gereken oyun ortası ve oyun sonu sürecini pasif bir şekilde geçirdiğini mevsim süresince izledik. Oyuncuların genç olması elbette ekibin performansını bu yönden olumsuz bir şekilde etkiledi. Zira sorumluluk alacak yeteri kadar tecrübeli bir isim bulunmuyordu. Bu role bürünebilecek tek isim Kanani olsa da, ona yardımcı olacak kimsenin olmaması takıma büyük bir dezavantaj sağladı. Dahası, Kanani’nin bu yılki kötü oyunu da takımı çaresiz bıraktı.
Bu mevsim Galatasaray oyuncularının birçok kez pozisyon dışı tek başına yakalandığına da şahit olduk. Ana hasar kaynağı Broken Blade ve Abbedage’ın yeterli katkıyı sağlayamaması da problemlerdendi. Ekibin en az orman kadar büyük diğer bir problemi ise alt koridordu. KillerS ve Madagger’ın sinerjisi yok denecek kadar azdı. KillerS gibi nispeten pasif bir nişancının yanına tecrübesiz Madagger’ın eklenmesi, alt koridorun sürekli olarak geriye düşmesine neden oldu.
Bu sırada metanın da Galatasaray’a hiçbir şekilde yardımcı olmadığını da söylemeden geçmeyelim. Takımın yıldızı konumundaki Broken Blade, taşıyıcı üst koridor şampiyonları ile ünlenen bir isim. Bunun yerine oyuncunun tank şampiyonlara mahkum olması, üstüne bir de Abbedage’ın başarısız olduğu kontrol büyücülerinin orta koridorda popülerleşmesi Galatasaray’a zarar verdi.
Oyuncular
Broken Blade [star rating=”2″]
Galatasaray’ın “jokeri” konumundaki Broken Blade, mevsim öncesi en büyük yıldızlardan biri olarak gösteriliyordu. Şampiyonluk Ligi’nin en genç oyuncusu ne yazık ki kendinden beklenen performansı sergilemekte güçlük çekti. Yeteneğini Yükselme Ligi ve SoloQ karşılaşmalarında defalarca kanıtlayan oyuncu, mevsim boyunca en çok Nautilus, Shen ve Fiora oynadı. Shen ve Fiora ile galibiyet alamazken, Broken Blade’in en fazla başarıyı Nautilus ile yakaladığını görüyoruz.
Oyun tarzı olarak özellikle koridorunu agresif bir şekilde geçiren oyuncu, 2017 Kış Mevsimi’nde 2.9 KDA ortalaması tutturmayı başardı. Üst koridor oyuncuları arasında %63.5 skor katkısı ile ligde üçüncü sırada bulunurken, Broken Blade’in koridor aşamasını ortalama bir şekilde geçirdiğini söylememiz mümkün. 10. dakikada altın ve deneyim miktarı bakımından çok ufak bir avantaj yakalamayı da başarmasına rağmen minyon sayısında rakiplerinden geride kaldı.
Meta tank şampiyonları sevmemesine rağmen Broken Blade’in hasar konusunda oldukça iyi bir iş çıkardığını söylememiz mümkün. Dakikada ortalama 450 hasar çıkaran oyuncu, bu istatistikte ligin ikinci sırasında yer alıyor. Bu ayrıca GS’nin ne kadar üst koridora bağımlı bir takım olduğunu da gösteriyor.
Fiora, Riven ve Camille gibi agresif ve taşıyıcı bir tarzı olan oyuncunun ne yazık ki oyun bilgisini tank şampiyonlara aktaramadığını, farklı tarzlarda kötü performans sergilediğini de bu mevsim gördük. Broken Blade’in en büyük avantajı ise çok genç olması ve tecrübelendikten sonra oyununun bu bölümlerini de geliştirebilecek olması.
Kanani [star rating=”2″] – Decagon Moon [star rating=”1″] – Adaniel [star rating=”1″]
Takımın orman oyuncuları için ise söylenecek çok fazla şey yok. Kanani ile mevsime başlayan GS, arından Nerroh’u transfer etmiş, yabancı sınırından ötürü ise uzun bir süredir profesyonel sahneden uzak kalan Adaniel’i getirmişti. Oyuncu sadece bir hafta performans sergilerken takım 6. haftada Decagon Moon ile maçlara çıktı. Son hafta mücadelelerinde ise Broken Blade’i bu rolde izledik.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere bu oyuncular arasında en istikrarlı ve iyi performansı Kanani gösterdi. Fakat Kanani’nin sergilediği oyun bile “kötünün iyisi”ydi. 2.7 KDA’ya sahip olan oyuncu, %67.6’lık bir skor katkısı gösterdi. 10. dakikada ortalama altın konusunda rakiplerinden 355 fark yediği görülen Kanani, hasar konusunda da oldukça kötü bir iş çıkardı.
Performans olarak ise geride kalan ormancılar arasında Nerroh’un öne çıktığını söyleyebiliriz. Decagon Moon ve Adaniel’in oyunun bir noktadan sonra ne yapmaları gerektiğine dair hiçbir fikri olmadığı izlenimi vermesi takım adına oldukça talihsizdi.
Abbedage [star rating=”1.5″]
Yükselme Ligi’ndeki performanslarına baktığımızda Abbedage’nin de oldukça yetenekli ve iyi bir orta koridor oyuncusu olduğunu görmüştük. Fakat tıpkı Broken Blade’de olduğu gibi Abbedage de performansını Şampiyonluk Ligi’ne yansıtmakta güçlük çekti. 2.1 KDA ortalaması ile ligin orta koridorları arasında son sırada bulunan oyuncu, mevsim boyunca koridor aşamasında fazlasıyla gereksiz hata yaptı. En çok Syndra, Ryze ve Katarina tercihlerinde bulunan Abbedage, Katarina ile hiç maç kazanamadı.
Xico’dan sonra ligin en çok ölen orta koridoru olan Abbedage’ın %66.3 skor katkısı ile ligin bu sıralamada ikinci orta koridoru olduğunu görüyoruz. Takımın üst koridor-orta koridor odaklı bir ekip olduğunu bu istatistik bir kez daha kanıtlıyor. Oyuncu, 10. dakikada altın ve deneyim puanı konusunda da ligin en alt sırasında yer alıyor. Erken oyunda hiçbir varlık gösteremeyen Abbedage’nin hasar konusunda da çok kötü çıkardığını söyleyelim. Dakika başına ortalama sadece 481 hasara çıkarabilen Abbedage, bu istatistikte ligin yedinci sırasında.
KillerS [star rating=”1″]
Galatasaray Esports’un en pasif oyuncusu ise şüphesiz KillerS’ti. Geçtiğimiz yıl Team Turquality’de aynı tarzda takımın galibiyetlerinde önemli bir rol oynayan oyuncu, GS’deyken de oyun tarzını hiç değiştirmedi. Fakat burada KillerS’ten azami faydayı çıkarabilecek bir sistem eksikliği vardı. Dolayısıyla bu eksiklik de KillerS’in fazlasıyla etkisiz kalmasına neden oldu. Oyuncu, mevsim boyunca en çok Ashe, Jhin ve Ezreal ile oynarken, favori şampiyonu Jhin ile dahi 8 maçın sadece 3’ünü kazanabildi.
KillerS’in baktığımızda ligin en az skor alan oyuncusu olduğunu, aynı zamanda en az ölen ikinci oyuncusu olduğunu görüyoruz. Bu da KDA’ya 3.9 olarak yansıdı. Aslında sadece skor ve ölüm sayıları bile oyuncunun ne kadar pasif kaldığının birer göstergesi. %61.3 skor katkısı ile nişancılar arasında ligin son sıralarında yer alan KillerS, 10. dakikada altın ve deneyim puanı farkında da mevsim boyunca hep eksilerde kaldı.
GS’nin üst ve orta koridor odaklı bir takım olduğundan yukarıda bahsettik. Fakat bu, KillerS’in dakikada ortalama sadece 398 hasar çıkarmasını kabul edilebilir kılan bir detay değil. Bu istatistikte ligin son sırasında yer alan KillerS, tecrübesini de Vadi’ye yansıtma fırsatı bulamadı ve GS’nin hayal kırıklığının bir parçası oldu.
Noxiak [star rating=”2.5″]
Takımın özellikle ilk dört haftadaki en çok göze çarpan problemlerinden birisi de destek rolüydü. Madagger’ın tecrübesizliği ve yapılan kötü destek tercihleri takımı fazlasıyla olumsuz etkilerken, Noxiak’ın gelmesi bu noktadaki problemleri ciddi anlamda azalttı. Çıktığı 12 karşılaşmada en çok Tahm Kench, Nami ve Lulu ile performans gösteren oyuncu, takımla sadece üç maç kazanabildi.
3.0 KDA’ya sahip oyuncunun %67 skor katkısı ile ligde dördüncü sırada olduğunu görüyoruz. Özellikle Lulu ile koridor aşamasında iyi işler çıkardığını söylemek mümkün. Oyuncu aynı zamanda totem kullanma konusunda da ligin orta sıralarında yer alıyor.
KillerS’in yanına 5. hafta katılan Noxiak ne yazık ki takımın problemlerine çözüm getiremedi. Geç katılmış olmasından dolayı uyum konusunda da problem yaşayan oyuncu, 10. dakikada rakiplerinden altın ve deneyim miktarı konusunda sürekli olarak geri kaldı.
Yükselme Ligi ve Galatasaray
Peki Galatasaray Esports bundan sonra ne yapacak? Açıkçası takımın izleyeceği harita şu an için tamamıyla belirsiz. Ekibin Yükselme Ligi’nde mücadele etme ihtimali oldukça fazla. Fakat nasıl bir kadro kuracağı takımın buradaki başarısını doğrudan etkileyecek. Ayrıca Galatasaray’ın da kulüp olarak League of Legends’ta ne kadar kararlı olduğu da bu noktadan sonra belli olacak.
Kadronun aynı kalma ihtimali ise çok düşük. Hali hazırda ormancısı bulunmayan takımda üst koridor oyuncusu Broken Blade’in ayrılmayacağını düşünmek güç. Ligimizin zayıf yanlarından olan üst koridor yetenek havuzu Broken Blade ile rahatlıkla geliştirilebilir. Noxiak’ın da takımdan ayrılacağını göz önünde bulundurduğumuzda geriye sadece Abbedage ve KillerS kalıyor.
2017 Kış Mevsimi’ndeki problemlerin çoğu teknik detaylardı. Takım bu kadro ile elbette başarılı olabilirdi. Fakat doğru koç, doğru teknik ve yeterli mental destek sağlanamasından ötürü GS böyle bir sonuç ile karşılaştı. 2017 Yaz Mevsimi’nin Galatasaray Esports için neler göstereceğini hep birlikte göreceğiz.