League of Legends League of Legends Haberleri

Şampiyonların Aşil Tendonu: FunPlus Phoenix

FunPlus Phoenix ve Invictus Gaming 2 senedir Dünya’da varolan “League of Legends, Korelilerin kazandığı bir oyundur” algısını yıkıyorlar. 2018’den sonra 2019 Dünya Şampiyonluğunun da Çin’e gelmesini sağlayan FunPlus Phoenix’in LPL’deki ilk iki mücadelesi akıllara bir soru getiriyor. Büyük başarılar ardından düşüşü getirir mi?

Ankanın Worlds Macerası

FunPlus Phoenix, özellikle Türkiye’deki sıradan espor takipçileri için bir şey ifade etmeyen bir takımdı. O sene LPL birincisi olarak bölgedaşları Invictus Gaming ve Royal Never Give Up ile birlikte 2019 Worlds elemelerine gitmeye hak kazanmıştı.

Takımları iki Koreli ve üç Çinli oyuncudan oluşuyordu. Koreli üst koridor oyuncusu Kim “GimGoon” Han-saen, Çinli ormancı Gao “Tian” Tian-liang, Koreli orta koridor Kim “Doinb” Tae-sang ve Çinli alt koridor, ikilisi nişancı Lin “Lwx” Wei-Ziang ve destek Liu “Crisp” Qing-Song.

Play-in Aşaması’na takılmadan Worlds Grup Aşaması’na geçen takım burada B Grubu’na düştü. B Grubu’nda Avrupa temsilcisi Splyce, Tayvan temsilcisi J Team ve Vietnam temsilcisi Gigabyte Marines 4-2’lik bir puan ile gruptan çıkmayı başardı.

Final yolunda önce Avrupa temsilcisi Fnatic’i 3-1 eledikten sonra yarı finalde geçtiğimiz senenin Dünya Şampiyonu Invictus Gaming’i de 3-1’lik bir skor ile saf dışı bırakan FunPlus Phoenix, Avrupa’nın son umudu ile karşı karşıya geldi.

Doğu ve Batı’nın Kozları

2019 Dünya Şampiyonası Finali’nde yarışacak iki isim belli olmuştu. Çin temsilcisi FunPlus Phoenix ve Avrupa Temsilcisi G2. Şampiyonluk iki takımın ülkeleri içinde sadece bir kupadan daha fazla anlam taşıyordu. Çin için üst üste iki kez gelen şampiyonluk, Kore ile olan ezeli rekabetlerinde üstünlüğü ele alabilmek için bir fırsat demekti. O zamana kadar 8 Dünya Şampiyonası yapılmıştı ve kazananların birisi Avrupa’dan, birisi Tayvan’dan, birisi Çin’den çıkarken tam 5 tanesi Kore’den çıkmıştı. Kapanması gereken fark oldukça büyüktü.

G2 içinse durum biraz farklıydı. Çin ve Kore’nin arasındaki rekabet sadece iki bölgeyi ilgilendiriyordu. Aynı rekabet bir de Asya ile Dünya’nın geri kalanı arasında vardı. League of Legends’ın ilk Dünya Şampiyonu Avrupa temsilcisi Fnatic olsa da bunun üzerinden 9 yıl geçmişti ve bu durum artık unutulmuştu.

Worlds elemelerinde takımların sadık hayranları dışında kimse Asya takımlarının dışındaki isimlere şans vermiyordu. League of Legends kocaman bir Asya hükümdarlığı altındaydı ve ilk kez bu hanedanlığı yıkmaya bu kadar yakınlardı.

G2’nun elindeki altın nesil çok umut vaadediyordu. 2 mevsimdir ligi domine etmişler ve sezon ortası turnuvasını kazanmayı başarmışlardı. Üst koridorda Martin “Wunder” Hansen, ormanda Marcin “Jankos” Jankowski, orta koridorda Rasmus “Caps” Winther ve alt koridor ikilisi olarak nişancı Luka ”Perkz” Perkovic, Mihael “Mikyx” Mehle ile Asya’nın hanedanlığına son verebileceklerini düşünüyordu herkes. Öyle olmadı.

1.Maç

5 maçlık serinin ilk maçında mavi tarafta başlayan Çin takımının şampiyon tercihleri Gangplank, Lee Sin, Nautilus, Sivir ve Thresh oldu. Avrupa temsilcisi ise Ryze, Elise, Pyke, Varus ve Tahm Kench isimlerine güvendi.

Serinin ilk ölen ismi G2’nun üst koridoru Wunder oldu. 3 kişilik bir kule altı baskını ile büyük hezimetin ilk kurşununu yedi. FunPlus Phoenix’in hem bireysel yeteneğine hem de takım oyununa sadece bireysel yetenekler ile cevap vermeye çalışan G2 başaramadı. 22-7’lik bir skor tablosu ile ilk maçı kaybetti. İlk kurşunu yiyen Wunder de 1/7/2’lik bir KDA ile suçlayıcı gözlerin hedefi olmaya başladı.

2.Maç

Serinin ikinci maçında mavi tarafta oynayan takım G2 oldu. Şampiyon seçimlerini Akali, Elise, Tristana, Yasuo ve Gragas şeklinde yapan Avrupa takımına, Çin temsilcisinin cevabı şöyle oldu. Kled, Lee Sin, Ryze, Kai’Sa ve Galio.

G2, oyunu kaybettirecek hatayı oldukça erken yaptı. Alev ejderini almak için şanslarını zorlayınca ejderi alsalar da üç skor verdiler. Bu skorların iki tanesi Kai’Sa’ya gitti. Oyun sonunu 8/0/6’lık bir KDA ile getiren Lwx bunu biraz da ejder pitindeki iki skora borçlu.

Bitmeyen savaşların olduğu maç yaklaşık 25 dakika sürdü ve 20-4’lük bir skor tabelası ile Çin temsilcisi durumu 2-0’a getiriyor.

3.Maç

Artık Avrupa temsilcisinin son şansı. Ya hep ya hiç. Atılacak tek kurşun kaldı ve karşıda beş rakip var. G2 kırmızı tarafta ve ellerinde Ryze, Jarvan IV, Veigar, Ezreal, Nautilus var. Karşıda ise Gangplank, Lee Sin, Galio, Xayah ve Thresh tercihleri yapılmış. Asya hanedanlığının yıkılmasını isteyen herkes tek yürek ama kalplerinden geçen ile mantıklarının söylediği başından beri çelişiyordu hayranların. 2019 Dünya Şampiyonu belliydi.

Final serisinde belki de ilk kez varlık göstermeyi başardı Avrupa temsilcisi. İlk kanı almayı başardı, belli harita görevlerinde önceliğe sahip oldu fakat tüm bunlar kaçınılmaz sonu geciktirmekten başka bir işe yaramadı. 30 dakika sonunda FunPlux Phoenix, 2019 Dünya Şampiyonu olarak ismini yazdırdı.

Yeni Bir Dev… Peki Sonra?

Büyük G2 galibiyetinden sonra artık altı değil yedi Dünya Şampiyonumuz olmuştu. Ayrıca birden fazla Worlds kazanan ülke sayısı birden ikiye çıkmıştı. Çin’de kutlamalar, Avrupa’da hüzün. Yeni kostümler ve yeni umutlar. Sonrasında da transfer sezonu. Son şampiyon takımı tamamen korurken üst koridora başka bir Koreli olan Kim” Khan” Dong-ha’yı ekledi. Artık eskisinden daha güçlü olmalılardı diye düşünülüyordu tabii ki. Peki ne oldu?

Çin ligi LPL başlangıç düdüğünü çaldı ve her zamanki gibi açılış maçını olabilecek en heyecanlı seri ile yapmak istediler. 2018 Dünya Şampiyonuna karşı 2019 Dünya Şampiyonu ile. Yani Invictus Gamings vs FunPlus Phoenix.

Art Arda Darbeler

Son şampiyon vadiye tamamen şampiyon kadroyla çıkmak yerine üst koridorda Khan’ı tercih etti. Çin’de karşılaşmalar üç maçlık seriler şeklinde oynanır. Bu karşılaşmada da seri üç maça uzadı ve üçünde de GimGoon forma şansı bulamadı.

TheShy, Ning, Rookie, Puff ve Southwind beşlisi ile vadiye inen Invictus Gaming sadece son maçta ormancıları Ning yerine Leyan’i alarak rotasyona gitti.

Phoenix özellikle ilk maça oldukça iyi başlamıştı. Ryze ve Miss Fortune gibi taşıyıcı isimlere önemli skorlar sağlamayı başarmış, bir kartopu şansı yakalamışlardı. Bu üstünlüğü de oldukça uzun süre devam ettirdiler. Rakibin boğazını sıkmaya başlamışlardı ve o son nefes bir türlü çıkmadı. IG, FPX’in başarısız ejder savaşları ve genç ormancı Tian’ın hataları sayesinde oyuna geri dönüp kazanmayı başardı.

Bu tek seferlik bir hata gibi gözüküyordu. Herkesin başına gelebilecek bir şey sonuçta. Ayrıca serinin sonraki maçını kazanmışlardı zaten. FPX hala Dünya’nın zirvesindeki muhteşem takımdı. Tek sorun serinin üçüncü maçında yeniden kaybetmeleriydi.

Eski ve yeni şampiyonun karşılaşmasından eski şampiyon galip çıkmıştı. Olabilirdi tabii ki. Sonuçta IG kötü bir takım değildi. FPX sonrakı maçları kolaylıkla alacaktı.

Sıradaki rakipleri Invictus Gaming’e göre çok daha tecrübesiz bir takımdı. eStar. Kurulalı daha birkaç ay bile olmamıştı. Oyuncuların bazıları büyük takımlarda oynamış olsa da FunPlus Phoenix’e göre çok daha alt klasmanda gözüküyorlardı. Yine de eski destek oynucusu Likkrit’in de dediği gibi; “Being an underdog does not mean being a loser” yani alt klasman olman kaybedeceğin anlamına gelmiyor. eStar da bunun bir örneği olarak FPX’i 2-1 yenmeyi başardı.

Dünya’nın Tepesinde Kaybetmek Var Mıdır?

Evet. Vardır. Çok değil bir yıl öncesine giderseniz FunPlus Phoenix’inkine benzer bir hikaye göreceksiniz. 2018 Worlds Şampiyonu IG ve Faker’dan daha iyi olduğu söylenilen Rookie öyle eleştiriler almıştı ki insanlar bu oyuncuların şişirilmiş balonlar olduğunu söylemeye başlamıştı. Lig henüz yeni başlamasına rağmen bunların aynısını FunPlus Phoenix için de duyuyoruz.

League of Legends ve espor içlerinde hikayeler barındıran şeylerdir. Biz izleyiciler ise hikayeleri masallardan ibaret sandığımız için hep bir “Ve sonsuza dek mutlu yaşadılar” bitişi bekliyoruz. Böyle bir şeyin olması imkansız. League of Legends’ın GOAT’u, Öldürülemeyen Şeytan Kral Faker bile zaman zaman düşüşler yaşayıp hatalar yapabiliyor. 2017 şampiyonluğunu kaybettiren hareketin Faker’dan geldiğini hatırlatmak isterim.

FunPlus Phoenix çok iyi bir takım. Çin liginin bizim için “Clown Fiesta” gibi gözüken savaş sistemlerini alıp Batı’nın destek orta koridor sistemi ile harmanlamış ve bununla beraber şampiyonluk elde etmiş bir takım. Şu anda eleştiri oklarının üzerindeler fakat bu da onlar için başka bir sınav. Bakalım taraftar baskısı ile baş edebilecek kadar dirayetliler mi?

Geçtiğimiz sene FunPlus Phoenix isimli bir Çin takımının tahtı ele geçirme hikayesini izledik. Bu sene de onu korumaya çalışmasının hikayesini izleyeceğiz. Kazananını umursamamakla beraber umarız güzel bir hikaye olur.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir