Bu haber, içerik ve bilgiler açısından TheGuardian‘ın kapsamlı araştırması ve raporlaması temel alınarak hazırlanmıştır. Okurlarımız, konu hakkında daha derinlemesine bilgi ve analizler için ilgili habere buradan ulaşabilirler.
ABD ordusu, gençleri hedef almak için video oyun endüstrisine yönelik yenilikçi bir asker alma stratejisi benimsemiştir. E-spor ve çevrimiçi oyun platformlarının yükselişiyle birlikte, donanma ve ordu gibi askeri kollar, genç oyuncuları vakitlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri sanal dünyada etkileşime geçmeyi amaçlamaktadır. Bu hamle, iletişim ve asker alma yöntemlerindeki değişikliklere geniş bir bakış açısı sunmakta ve geleneksel yöntemlerin yerini daha etkileşimli ve teknoloji odaklı yaklaşımların almasını yansıtmaktadır. Bu girişim, ordunun modern teknolojiye adaptasyonunu vurgularken, eğlence ortamları aracılığıyla daha genç kitlelere yönelik etik soruları da gündeme getirmektedir. Bu stratejinin asker alma rakamları ve dijital pazarlama teknikleri üzerindeki etkilerinin gözlemlenmesi ilgi çekici olacaktır.
ABD Ordusu Gençlere Çeşitli Platformlardan Ulaşmaya Çalışıyor
1990’ların sonlarına doğru, asker alma hedeflerine ulaşmada zorlanan ordu, gençleri çekmek için kendi video oyununu geliştirdi. Bu hamle, gençlerin kariyer seçimlerini daha erken yaşlarda yaptığı fikrine dayanıyordu. Geliştirilen oyun, America’s Army, büyük bir başarı elde etti ve oyun endüstrisi ile ordu arasında karşılıklı fayda sağlayan bir ilişki kuruldu. 2018’de, ordu ilk e-spor takımını kurdu fakat Twitch üzerinden yapılan yayınlarda etik olmayan işe alım uygulamaları nedeniyle eleştirildi. Yine de, askeri temalı oyunlar ve e-spor üzerinden gençlere ulaşma çabaları devam ediyor.
ABD ordusu, gençlere ulaşmak için Twitch, YouTube, Instagram ve Discord gibi platformlarda oyun içeriği sunuyor.E-spor takımları, popüler oyunlar Fortnite ve Valorant dahil olmak üzere turnuvalar düzenliyor. Aynı zamanda, hava kuvvetleri ve sahil güvenlik kendi e-spor ekiplerini kurarken, Deniz Piyadeleri ise tanınmış oyun kişilikleriyle işbirliği yapıyor. Genç oyuncular, oyun temalı işe alım reklamlarının kendilerine yönelik olduğunu belirtiyor. Donanma e-spor ekibinden Joshua Silva, Twitch’te büyük izlenme sayılarına ulaştıklarını ifade ediyor.
Sosyal medya platformlarında, Twitch ve YouTube gibi, kullanıcıların en az 13 yaşında olmaları ve 18 yaşın altındakilerin ebeveyn izni gerektiği belirtiliyor. Yine de, yaş sınırını aşmak kolay olabiliyor. İnternet üzerindeki oyun topluluklarında, 13 yaşındaki birçok çocuk zaten ABD ordusu hakkında bilgi edinmeye başlıyor. Kaitlynn Considine, eski bir deniz dilbilimci, bu duruma kardeşinin örneğini vererek, çocukların henüz tam olarak olgunlaşmadığını ve ordunun sunduğu imajlardan etkilenebileceğini vurguluyor.
Resmi olarak, ordu 17 yaşın altındakileri askere almasa da, “askere alma” süreci yasal bir anlaşma imzalanmasını içerir. Buna rağmen, ordu reşit olmayan gençlere yönelik reklamlar yaparak ve onlarla etkileşime girerek dolaylı bir askere alma stratejisi uyguluyor.
Savaş Oyunlarının Etkileri ve ABD Ordusuna Potansiyel Katkısı
Amber Cronin, bir Twitch yayıncısı olan TheWarOwl’un oyunlarını izleyerek büyümüş, 21 yaşında bir bilgisayar bilimi öğrencisidir ve Counter-Strike oyununda 800 saatten fazla zaman geçirmiştir. 18 yaşına geldiğinde, TheWarOwl’un denizcilerle eğitim aldığı ve gerçek dünya savaşlarını oyun becerileriyle ilişkilendirdiği videoları fark etti. YouTube Shorts’ta gezinirken, ordu ile ilgili işe alım videolarıyla karşılaştı. Cronin, bu videoların, orduya katılmaya yönlendirmediği halde, orduya ait havalı yönleri vurguladığını ifade ediyor.
Pittsburgh Üniversitesi’nde öğrenim gören 21 yaşındaki Moses Lemann, sıkça Battlefield oyun serisine benzeyen işe alım reklamlarıyla karşılaştığını söylüyor. Bu reklamlar, oyuncuları askeri sınıflar arasından seçim yapmaya teşvik eden, Battlefield oyununun yükleme ekranını andıran bir tasarım kullanıyor. Lemann’a göre, ordu bu yaklaşımla, video oyunlarının estetiğinden ve askeri uzmanlık alanlarını seçme kavramından yararlanmayı amaçlıyor.
Soğuk Savaş bitiminden sonra, ABD gibi askeri güçler, konvansiyonel savaş yöntemlerinden uzaklaşarak, teknolojik üstünlüğe dayalı “asimetrik savaş” stratejisine yönelmiştir. Bu yeni savaş biçimi, daha az donanımlı rakipleri yenmek için ileri teknoloji kullanımını gerektirir. ABD ordusu, bu teknolojik avantajı korumak amacıyla, ayrıntılara dikkat eden, baskı altında problem çözebilen ve zorluklar karşısında direnç gösterebilen genç yetenekleri askere almayı hedeflemektedir.
Askeri oyunlar, yalnızca askere alma amaçlarının ötesinde önemli faydalar sunar. Video oyunlarının zihinsel sağlığı iyileştirme ve topluluk hissi oluşturma potansiyeli, özellikle zihinsel olarak sağlıklı askerlerin daha etkili ahlaki kararlar alabilmesi açısından, ordunun dikkatle değerlendirmesi gereken konulardır. Ayrıca, ordunun kaynaklarını oyun tabanlı uygulamalara aktarması, travma tedavisi için sanal gerçeklik (VR) terapisi gibi, iyilik için kullanılabilecek önemli bir potansiyel taşır.
Parsons, Air Force Gaming’i, havacılık sektöründeki arkadaşları ile birlikte bir taban inisiyatifi olarak kurdu ve e-sporun, şubede psikolojik dayanıklılığı artırmada önemli bir rol oynadığını belirtiyor. Bir drone pilotu, Overwatch takımı ve dünya genelinde tanıştığı havacılar olmasaydı, hayatta olmayacağını Parsons’a aktarmış. Considine ve Knowles gibi deneyimli askerler, çocukların ve gençlerin askere alınmanın ağırlığını veya aktif görevin gerektirdiği fedakarlıkları tam olarak kavrayamayacağını vurguluyor.
Sylvester Stallone, Rambo Bayrağını Ryan Gosling’e Devretmeye Hazır