mix Oyun

MMORPG Nedir? MMORPG Oyunlar Nelerdir?

MMORPG, çok oyunculu bir rol yapma oyun tipidir. MMORPG tek isimden oluşmasına rağmen esasen MMO ve RPG olmak üzere iki farklı oyun tipi olarak bilinir.

MMO: İngilizce açılımı Massively Mutliplayer Online yani Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Oyunlar olarak adlandırılmaktadır. Tek başına oynamak yerine başka insanlarla birlikte oynamayı seven kişilerin favori oyun grubudur.

RPG: İngilizce açılımı Role Playing Game yani Rol Yapma Oyunu olarak adlandırılmaktadır. Genellikle MMORPG özelliklerinin büyük bir kısmını ve karakterini bu bölüm oluşturmaktadır. Oyunu kişiselleştirme özellikleriyle birlikte birçok özelliğini bu kısımdan oluşmaktadır. RPG oyunların büyük bir bölümü silah olmayan ortaçağ benzeri ve dünyayla bağlantısı olmayan hayali, fantastik vb. diyarlarda geçmektedir. Karakterine yeni özellikler, kıyafetler veya farklı silahlar giydirerek geliştirmeyi amaçlamaktadır.

MMORPG oyunlarının çıkış noktası neresi?

Günümüzün devasa çok oyunculu rol yapma oyunları o zamanlar adları bile resmi olarak konulmamış iki tanımlanabilir alan olan multi-user dungeons (MUD) ve computer role-playging games’dan (CRPGs) çıktı. Elbette en ufak bir bilginin bile dijitale aktarılmadığı o günlerde, 1974 yılında J.R.R. Tolkien’in romanları The Hobbit ve The Lord of the Rings’den esinlenen yeni bir masaüstü oyun piyasayı salladı: Dungeons & Dragons

dungeonsdragons

1978 yılında MUD ve CRPGs, Richard Bartle ve Roy Trubshaw’un geliştirdiği ilk metin tabanlı oyunla birlikte konuşulmaya başlandı. D&D’in hayal gücünü genişleten kısmına odaklanan bu oyunlarda oyuncuların birbirini öldürmesi ise oldukça popülerdi. D&D ve kuralları, gittikçe artan oyuncu kitlesiyle birlikte popülerleşti ve dijital ortamda MUD’lere aktarılmaya başlandı. MUD’ler yerini yavaş yavaş sırasıyla tek oyunculu ve çok oyunculu CRPG’lere bıraktı.

İlk Nesil MMORPG oyunları

Neverwinter Nights, BioWare tarafından geliştirilen üçüncü şahıs rol yapma oyunudur. Oyunun konusuna gelecek olursak: Son zamanlarda Neverwinter şehrinde çok tehlikeli bir hastalık salgını vardır. Şehirde yaşayanların neredeyse hepsi hastadır ve çoğu da ölmüştür. Hastalığa hiç bir Priest ya da Cleric bir çare bulamamıştır. Bu durum karşısında şehri karantinaya almaktan başka çare kalmamıştır. Halk bu durum karşısında panik olur ve kimliği bilinmeyen düşmanlarda bu durumdan faydalanmak için şehre saldırılar düzenler. Ne yapacağını bilemeyen şehir en sonunda bir kahraman arayışına girer ve sizi yani karakterinizi akademiye çağırır. Akademide gösterdiğiniz üstün başarıyı gören akademisyen size şehri kurtarma görevini verir.

Ultima Online

Ultima Online oyunundaki genel amaç shard adı verilen çok sayıdaki sunucudan birbirine bağlanmak ve burada bir karakter oluşturmanızı daha sonra olabildiğince geliştirmenizi beklemektedir. Oyuncu karakterini yaratırken onun ismini, fiziksel özelliklerini, yeteneklerini ve doğduğu şehri belirleyebilir. MMORPG oyunlarının çıkış noktası için güzel bir örnek olduğunu söyleyebiliriz.

Oyuncuların birbirini öldürmekte serbest olduğu bir modeli, Player versus Player (PvP) benimseyen Ultima Online, bu noktada yeni oyuncuların alışmakta sancılı olduğu bir yapıma dönüştü. Eski oyuncuların yenileri tartaklaması ve bu yüzden ölenlerin dezavantajlı konuma düşmesi oyuncuların morallerini biraz da olsa bozdu. Elbette buna rağmen ticari anlamda başarılı ilk oyun oldu ve ilerleyen zamanlarda market liderleriyle olan yarışında geri kalmaması için grafiksel iyileştirmelere gitti. UO’nun yaratıcısı Richard Garriott, ilk “Massively Multiplayer” terimini de burada kullanmıştır.

EverQuest

1999 senesinde Sony’nin arkasında olduğu Verant Interactive tarafından geliştirilen bir oyun bu sefer sahne aldı ve EverQuest, Meridian’ın yaptıklarının üstüne daha çok koymak için keşfedilecek devasa bir dünya ve 3D grafiklerle birlikte çıkış yaptı. Oyunun o zamanki sunucularında 10.000 ile 15.000 arası bir kullanıcıya ulaşan EQ, MMORPG türünü artık oyunların merkez odağı haline getirmeyi başardı. En popüler olduğu zamanlarda yarım milyon insanı kendisine çekti ve ömrü boyunca 11 genişleme paketiyle keşfedilecek ve fethedilecek yeni yerler getirdi.

Asheron’s Call

İlk nesil MMORPG’lere son sıradan giren ama kısa zamanda UO ve EQ ile “orijinal üçlüyü” oluşturan bir başka oyun ise Microsoft’un geç çıkardığı fantazi evreninde geçen yapım Asheron’s Call idi. Canavarların özgünlüğü yanında ve oyun içi arayüz geliştirmelerine izin veren üçüncü taraf yazılımlara dostane bir tavır sergileyen yapım, böylelikle özelleştirmelerle birlikte oyuncuya da özgürlük sağladı.

ashersonscall

Öte yandan süper üçlü ve Batı pazarı dışında ne olup bittiğini görmeden bu bölümü kapatamayız. MMORPG, öyle bir türdür ki Batıda ve genellikle Asya pazarında farklı perspektiflerden çizilir. UO, EQ ve Asheron’s Call marketleri sallarken aynı esnada Güney Kore’de Jake Song tarafından tasarlanan Nexus: The Kingdom of the Winds inanılmaz bir biçimde popülerlik kazanıyordu. Bir milyonun üstünde kullanıcıdan sonra 1998’de birçoğumuzun adını duyduğu Lineage ile Kore ve Tayvan’dan abone üstüne abone alan Song, NCsoft ile markete adeta domine etmeye başladı.

Bugün günümüze daha yenilikçi ve görsel açıdan ulaşan MMORPG oyunlarının temeli aslında tozlu tarih sayfalarından oluştuğunu söyleyebiliriz. 2023 yılında yayınlanacak olan MMORPG oyunlarını merak ediyorsanız buradan diğer haberimizi inceleyebilirsiniz.

administrator
Damla Tural, "Gökyüzü Savaşçıları Beyaz'ın Yükselişi" adlı eserin yazarıdır ve espor, anime ve oyun dünyasına olan ilgisiyle bilinir. Yazar, sıkça bu alanlardaki gelişmeleri takip eder ve bu konularda haber yazmaktan büyük keyif alır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir