2016 Kış Mevsimi’nde bir yıldızlar karması olarak kurulan ve o günden beri ligimizde büyük başarılara imza atan BAUSupermassive, bu sezon da güzel bir performans ortaya koydu ve ligi ikinci bitirdi. Finallerde ise bir kez daha mutlak galibiyete çok yaklaştı ancak Ülker Sports Arena’da 2017 TBF kupasını 1907 Fenerbahçe Espor’a kaybetti. Bu seriye kadar iyi bir görünüm çizen takım, sezon boyunca çıktığı en önemli seride en kötü performansını ortaya koydu.
Çok yakın ama bir o kadar da uzak
Son haftalara kadar liderliği elinde tutan ve sonrasında pozisyonunu 1907 Fenerbahçe’ye kaptıran BAUSupermassive’in belki de en büyük silahı makro oyunlarıydı. Harita hareketlerini, minyon dalgası kontrolünü ve kule baskılarını çok iyi planlayan BAUSupermassive, diğer takımlar için hep dişli bir rakip oldu. Bu oyun tarzının en önemli etkilerinden biri de takımda hiç kimsenin göze batmamasıydı. Bir yolcu uçağının motorları gibi çalışan takımda, motorlardan biri bozulsa bile yolcular bunu fark etmedi ve uçak yoluna devam etti. Takımda herkesin görevi belliydi ve fazlasını yapmalarına pek de gerek yok gibiydi. Ancak BAUSupermassive belki de burada yanıldı. Taktiksel anlamda çok başarılı bir takım olsa da yapılan bireysel hatalar ve diğer oyuncuların bu hataları kapatmak için ekstra efor sarf edememesi gibi nedenler BAUSupermassive’in TBF hasretinin bir sene daha uzamasına sebep oldu.
Pek çokları tarafından TBF tarihinin en çekişmeli serisi olacak denilen 2017 TBF, tam da yukarıda anlattığımız nedenlerle BAUSupermassive için kâbus gibi geçti. Yapılan bireysel hatalar, kimsenin insiyatif almaması ve hatta takımın kendi makro oyununda yenilmesi Supermassive’in sonunu getirdi. Dört motoru bozulan uçak düştü ve rüya sona erdi. Günün sonunda Supermassive kupaya gerçekten çok yaklaştı ama aslında bir o kadar da uzak kalmıştı.
Oyuncular
fabFabulous [star rating=”2″]
Tamı tamına beş senedir ligimizde oynayan ve bugüne dek pek çok başarının altına imza atan fabFabulous, bu mevsim en kötü sezonlarından birini geçirdi. Supermassive’in şu ana kadar elde ettiği tüm başarılara katkı sağlayan ve bazen bu başarıları kendi bireysel çabalarıyla getiren oyuncu, bu sezon ne yazık ki bu başarıların önüne geçen isimlerden oldu. Fabfabulous aslında genel olarak bakıldığından çok kötü de oynamadı. Ancak eski performansları ve Supermassive’in ihtiyacı olan performansla karşılaştırıldığında sınıfta kaldı. Rumble’la 9 maçtan 6’sını, Jarvan’la 6 maçtan 5’ini ve Shen’le oynadığı 5 maçın tamamını kazanan oyuncu, bu açıdan başarılı görünse de 2.3’lük KDA oranıyla tüm üst koridorlar arasında sondan birinci oldu. Böyle başarısız bir KDA oranını ligin en iyi ikinci takımında oynayarak elde etmesi durumu daha da kötüleştirdi.
Stomaged [star rating=”2.5″]
Stomaged’in bu sezon yaşadığı sıkıntı başarıyı elde etmek değil, başarıyı sürdürebilmekti. Yer yer güzel baskınlarla takımına önemli avantajlar getiren oyuncu, sonrasında yaptığı bazı bireysel hatalarla bu avantajların kaybedilmesine yol açtı. Sejuani ve Jarvan’la çıktığı dörder maçın tamamını, Gragas’la çıktığı dört maçın üçünü kazanan isim, 3.6’lık KDA oranıyla normal sezonda Ormancılar arasında ikinci oldu. %74’lük skor katkısıyla da istatistiksel anlamda başarılı bir oyun sergileyen Stomaged, vadide göze batmayan isimlerdendi. Onun bir diğer sıkıntısı da geriye düşen takımını tekrar öne geçirebilecek ekstra çabayı göstermekte genellikle yetersiz kalmasıydı.
Naru [star rating=”3″]
Naru, göze batmayan bir başka isim olarak karşımıza çıktı. Üstüne düşen görevleri genelde yaptı ancak bizim alıştığımız Naru bu değildi. Geçmişte sergilediği, maçı değiştiren, bir anda her şeyi alt üst eden oyunları yapan Naru, bu sezon vadide yoktu. Naru’yu çoğuna göre ülkemizin yetiştirdiği en iyi orta koridor oyuncusu yapan şey ekstra çabasıydı ve bu sezon o çabadan eser yoktu. O da kendi standartlarına göre sınıfta kaldı ve geçmiş başarılarının kurbanı oldu. 5.3’lük bir KDA oranıyla oynayan oyuncu, bu alanda normal sezonun en iyi ikinci orta koridor oyuncusu görünümündeydi. Finallere gelindiğinde ise 2.9’luk KDA oranıyla orta koridor oyuncuları arasında sonuncu oldu ve hayranlarına finallerde devleşen Naru’yu özletti.
Zeitnot [star rating=”3.5″]
İnsiyatif almadılar desek de bu ifadenin üzerinde fazla durmak Zeitnot’a haksızlık olur. Sezon başından beri en çok efor harcayan, takımı geri düştüğünde onu ipten alan isim genellikle Zeitnot oldu. Sezona Tolerant’la başlayan ve bazı uyum sorunları yaşan oyuncu, Tolerant’a bildiklerini öğretmeye çalışırken biraz kendi oyunundan oldu. Rogu’nun gelişiyle üstündeki baskıdan biraz kurtulan Zeitnot, tekrardan ipleri eline aldı. Büyük finalde ise Fenerbahçe karşısında yapmaya çalıştıkları galibiyete ulaşmaya yetmedi. Normal sezonu 4.2’lik KDA oranıyla dördüncü sırada kapatan Zeitnot, finalleri ise 2.7’lik kötü bir oranla kapadı. Xayah ve Kog’Maw’la çıktığı beşer maçın tamamını kazanan oyuncu takımda gerçek anlamda öne çıkan tek isimdi.
Tolerant [star rating=”2″] – Rogu [star rating=”3″]
Tolerant’ın zayıf görünmesinin en büyük sebebi tecrübesizliği ve Zeitnot’la yaşadığı uyumsuzluk. Tecrübesizliğinden doğan bireysel hataları ve oyunu okumadaki sıkıntıları onun göze batmasına sebep oldu. Tolerant’ın aslında yetenekli bir oyuncu olduğunu ve biraz daha çalışarak daha iyi yerlere gelebileceğini söylemek kesinlikle yanlış olmaz. Ancak sezon içinde gösterdiği performans ne yazık ki potansiyelini tam olarak yansıtmadı. Elde ettiği 3.4’lük KDA oranıyla ligin orta sıralarında kalan Tolerant, Thresh’le çıktığı sekiz maçın beşini kazanırken, Rakan ve Braumla çıktığı üçer maçın ikisini kazandı.
Tolerant’la Zeitnot’un yaşadığı uyumsuzluğun ardından takıma dahil olan Rogu, takıma geldiği andan itibaren Supermassive’i olumlu yönde değiştirmeyi başardı. Zeitnot’la daha önce Dark Passage’da da oynamış olmalarının da etkisiyle hemen uyum sağlayan ikili, alt koridoru tekrardan Supermassive’in en iyi bölgesi hâline getirdi. Ancak Rogu özellikle finallerde yaptığı bazı bireysel hatalar nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu. Normal sezonda Supermassive’de elde ettiği 6.4’lük iyi KDA oranına rağmen finallerde 2.9 gibi kötü bir orana düştü ve bekleneni veremedi. Supermassive’deyken özellikle Rakan’la yaptığı güzel oyunlarla öne çıkan Rogu, bu şampiyonla çıktığı beş maçın dördünü kazanmayı bildi.
BAUSupermassive’in Geleceği
BAUSupermassive aslında hangi açıdan bakılırsa bakılsın kötü bir takım değil. Taktiksel anlamda çok başarılı oyunlar sergileyen ekipte bu taktikleri uygulayanlar da aslında oyuncular ve bunu belirli bir bilgi birikimi ve yetenek sayesinde başarıyorlar. Supermassive’in yapması gereken şey bireysel hataları en aza indirmek ve oyuncuların daha fazla insiyatif almasını sağlamak. Bu takımın ihtiyacı olan şey oyuncu değişikliği bile olmayabilir. Mevcut oyuncuları eski performanslarına dönmeyi başarabilirse BAUSupermassive 2018’de TBF şansını tekrar zorlayıp belki bu sefer galip gelebilir. Oyuncular bu sezonki performanslarıyla devam etse bile Supermassive ligi üst sıralarda bitirebilir. Ancak bütün takımların giderek daha fazla gelişme gösterdiği Şampiyonluk Ligi’nde şampiyon olmak istiyorlarsa ekstra çaba sarf etmeleri şart. Diğer takımlarla arasındaki fark giderek kapanırken Supermassive’in yerinde sayması ona en çok zarar veren şey.