League of Legends League of Legends Haberleri

Nasıl oynadılar: SuperMassive

Geçtiğimiz yılı oldukça etkileyici bir şekilde tamamlamasına rağmen TBF 2016’da Dark Passage’a mağlup olan SuperMassive, bu yıl çok daha istikrarlı ve üstün bir performans grafiği sergiliyor. Şu ana kadar topladığı 32 puan ile ligin puan rekorunu elinde bulunduran ekip, 2017 Kış Mevsimi’ni oldukça rahat bir şekilde geçirdi. Lig aşamasındaki iki mağlubiyetinden birini ikinci hafta Galakticos’a karşı alan SUP, 7. hafta ise sıralamayı etkilemeyeceğinden ötürü troll tercihlerin yapıldığı GS serisini kaybetti. Bakınca takımın rakiplerine karşı belirgin bir üstünlüğü olduğunu, genel olarak hafta hafta performansını mükemmelleştirmeye çalıştığını görüyoruz.

Rüya takım olarak kurulan SuperMassive’in bu statüye 2017 Kış Mevsimi’nde ulaştığını söylersek yanılmış olmayız. 2016 yılı kadrosunu büyük oranda koruyan ve nişancı rolüne Zeitnot’u transfer ederek beş Türk’ten kurulu tek takım olan SUP, bu istikrarının meyvelerini Vadi’de alıyor. İletişimin çok önemli olduğu esporda tüm oyuncuların Türk olması takıma harika bir uyum olarak yansıyor. Öte yandan oyuncuların birbirini tanıması ve uzun bir süredir birlikte oynaması da ekibin şu anki başarısının sebeplerinden. Elbette Vadi’ye çıkanlar oyuncular, fakat işin perde arkasındaki koç Exorant’tan da bahsetmek gerekiyor. Başarılı seçim yasaklama ekranı performansları ve takımın makro oyuna daha hassas bir şekilde odaklanabilmesi de Exorant’ın bir başarısı.

Makro oyun ve SuperMassive

SuperMassive hakkında söylenebilecek ilk şey sanırım takımın makro oyuna olan hakimiyeti. Elbette takım, oyunun erken dakikalarındaki koridor baskınları ve ilerleyen dakikalarda takım savaşlarında da iyi işler çıkarıyor. Fakat daha da öne çıkan özellik bu noktada takımın makro kontrolü. SuperMassive kar topu olmayı çok seviyor, hatta olabilmek için elinden geleni yapıyor. Takım öne geçtiği takdirde çok zor kaybediyor. Peki nasıl öne geçiyor? Bu sorunun en önemli cevabı koridorlara yapılan baskınlar ve ardından elde edilen harita görevleri. Stomaged’e öne geçme konusunda büyük bir iş düşüyor. Genellikle alt koridoru kazanan ve ilk kule kanını buradan döken takım, ardından oyuncuları rotasyona sokuyor ve diğer koridorlar için aynı strateji uygulanıyor.

İstatistiklere baktığımızda ise SuperMassive’in makro oyunu ile ligi nasıl domine ettiğini görebiliyoruz. 15. dakikada ortalama altın farkı 1773 olan SUP’un bu konudaki en yakın rakibi Oyunfor.Crew ekibi 623 altın ile ikinci sırada bulunuyor. Bu rakamlar bize takımın fazlasıyla agresif olduğunu ve koridorlarını kazanarak erken oyunda çok iyi bir avantaj yakaladığını anlatıyor.

Dikkati çeken bir diğer istatistik ise ekibin ilk kule alma oranı. SuperMassive, 2017 Kış Mevsimi boyunca oynadığı maçların %82’sinde ilk kule kanını döken taraf oldu. Yine bu noktada ekibin en yakın rakibi Team AURORA’nın oranı ise %61.

Elbette kuleler oyunu kazanmak için büyük bir önem taşıyor. Fakat takımların tek sahip olduğu araç bu değil. Bildiğiniz üzere ejderler de oyunların kazanılmasında kritik bir rol oynuyor. SuperMassive’in ilk ejderi alma oranı %89. Bunda SUP’un alt koridorunu kazanması ve üsse dönmeden önce ejderi de aradan çıkarmasının etkisi oldukça fazla. Yine aynı şekilde SUP, ilk baronu alma konusunda da %81 ile ligde birinci sırada.

Oyuncular

Fabfabulous [star rating=”5″]

SuperMassive’in üst koridor oyuncusu Fabfabulous’un kariyerinin en iyi mevsimini geçirdiğini söylersek yanılmış olmayız. Şu anda ligin en iyi üst koridoru görünümündeki Fab, istikrarlı bir şekilde iyi oynayan ve koridorunu kazanan yegane oyuncu. Tank şampiyonların yanı sıra Camille ve Rumble gibi taşıyıcı şampiyonlarda da üstün performans gösteren oyuncu, bu mevsim en çok Maokai, Camille ve Shen oynadı. 4.2 KDA ortalamasına sahip olan Fab, bu alanda ligimizin üst koridor oyuncuları arasında birinci konumunda.

10. dakikada ortalama altın farkında 269 ile yine ilk sırada yer alan oyuncu, deneyim miktarı bakımından da 322 ile ligin zirvesinde. Altın farkı elbette SUP’un genel olarak harita görevlerine odaklanmasından da etkileniyor, fakat deneyim miktarındaki başarısı, Fabfabulous’un koridorunu ne kadar efektif oynadığının bir göstergesi.

Ligdeki üst koridorlara baktığımızda oyuncunun minyon konusunda takımından fazladan bir kaynak talep etmediğini, hatta ortalamanın da altında bir miktarda minyon kestiğini görüyoruz. Buna rağmen üst koridor oyuncuları arasında dakikada en çok hasar çıkaran oyuncunun Fab olduğunu belirtelim.

Stomaged [star rating=”4″]

Takımın ormancısı Stomaged ise bu mevsim 2016 yılındaki performansını sürdürmeye devam ediyor. Hiçbir zaman yıldız olarak öne çıkmasa da Stomaged’in fazlasıyla görev adamı olduğunu eklemek gerekiyor. 201 asist ile ormancılar arasında ligin zirvesinde bulunan oyuncu, takımının aldığı skorların %63.9’una katkıda bulundu.

Stomaged’in en iyi yaptığı işlerden birisi rakip ormancıyı iyi bir şekilde takip etmek ve karşı baskına doğru zamanda cevap verebilmek. Genellikle üst ve orta koridora eşit bir şekilde ilgisini ayıran Stomaged’in bu yılki en büyük görevi alt koridora erken dakikalarda yardım ederek takımın rotasyon yapmasına yardımcı olmaktı.

Çok “işlevsel” bir rolde performans gösteren SUP’un başarılı ormancısının takım için çok önemli olduğunu not düşelim. Takımın makro oyununa yön veren ve harita görevlerini kontrol etme görevini üstlenen oyuncu, %54 ile ligin ilk kan alma konusunda lideri. 10. dakikada rakiplerinden ortalama 194 deneyim puanı fazlası olan Stomaged, bu istatistikte Taikki’nin ardından ikinci sırada bulunuyor.

Stomaged, oyuna etki bakımından rakipleri tarafından egale edilmediği sürece haritayı kontrol etmekte çok başarılı. Onu durdurabilmenin tek yolu ise SUP’un ormanına konulması gereken totemler. Ormandaki kamp temizleme düzeni takip edilmediği sürece Stomaged performansını Vadi’ye etkili bir şekilde yansıtmaya devam edecektir.

Naru [star rating=”4.5″]

2016 yılının Naru için harika geçmediğini belirtmek gerekiyor. Takım oyununda çok fazla sırıtmamasına rağmen bireysel olarak performans düşüklüğü yaşayan oyuncu, bu yıl kendisini çok iyi bir şekilde toparlamış durumda. Uzun bir süre ligin en iyi orta koridoru olarak gösterilen Naru, 2017 Kış Mevsimi’nde bu unvan için savaşan orta koridorlardan birisi oldu. Özellikle değişen meta ve koridor aşamasının daha kısa sürmesi, Naru’nun takım savaşlarındaki yeteneklerini göstermesine olanak sağladı.

“Taşıyıcı” kimliğini göz önünde bulundurduğumuzda Naru’nun ligin en çok skor alan oyuncusu olduğunu söylersek şaşırtıcı olmayacaktır. 5.4 KDA ortalaması bulunan isim, orta koridor oyuncuları arasında birinci, tüm ligde ise üçüncü konumda.

Burada dikkat çeken iki istatistik bulunuyor. Bunlardan ilki oyuncunun şampiyonlara dakika başı çıkardığı ortalama hasarın 522 olması ve orta koridor oyuncuları arasında 6. olması. Bir diğeri ise takımının hasarının %23.3’ünü üretmesi ve bu istatistik ile orta koridorda son sırada bulunması. Aynı zamanda 10. dakikada minyonda rakipleri ile kafa kafaya gitmesi ise Naru’nun karakteristiğine aykırı.

Bu istatistikler bize Naru’nun mevsim performansı hakkında çok önemli bir bilgi veriyor, koridor aşaması eskiden olduğu kadar kuvvetli değil. Fakat hem KDA’sı, hem de ligin skor kralı olması bize Naru’nun takım arkadaşlarının yardımıyla ya da takım savaşlarında aldığı skorlarla avantajını çok daha optimal bir şekilde kullanıp SUP’u taşıdığını gösteriyor.

Zeitnot [star rating=”4.5″]

2016 yılında Dark Passage ile TBF şampiyonluğu yaşayan Zeitnot, bu yıl çok daha istikrarlı bir oyun sergiliyor. Tıpkı Stomaged gibi sahne ışıklarını üzerinde çok fazla taşımayan fakat hasar konusunda muazzam bir iş çıkaran oyuncu, SUP’un bu mevsimki başarısında sağlam oyunu ile büyük bir rol oynadı.

5.7 KDA ile tüm ligde ikinci sırada bulunan, nişancılar arasında ise zirvede olan Zeitnot, bu mevsim takıma fazlaca faydalı olan Ashe ve Ezreal gibi şampiyonları oynadı. Metada olduğu süre içerisinde birçok kez Varus ile de performans sergileyen oyuncunun 193 altın ile rakiplerine karşı 10. dakikada fark yakaladığını ve bu istatistikle ligde Ruvelius’un arkasından ikinci olduğunu belirtelim.

Zeitnot’un koridorda ise tam bir minyon canavarı olduğunu not etmek gerekiyor. 10. dakikada rakiplerine 9.7 minyon ile fark atan oyuncu, bu istatistikte tüm ligde birinci sırada. Zeitnot ayrıca dakikada 597 ile takımının ana hasar kaynağı durumunda.

Tabii Zeitnot’un burada Dumbledoge ile sinerjisinden de bahsetmek gerekiyor. Oyuncunun koridoru tek başına domine etmediğini, alt koridor ikilisinin adeta kusursuz bir şekilde çalışan dişliler gibi işlediğini ekleyelim.

Dumbledoge [star rating=”5″]

Gelelim ligin KDA liderine. Takımın istikrarlı bir diğer ismi, Dumbledoge. Düzenli olarak harika oyunlar sergileyen ve destek metasının sıkıcı ve kısıtlı olmasına rağmen oyuna tüm alt koridorlardan çok daha fazla etki edebilen oyuncu, SUP’un arka planındaki kahramanlarından birisi.

Öne çıkan isimler takımının taşıyıcıları olsa da Dumbledoge’un şu anda Şampiyonluk Ligi’nin en iyi destek oyuncusu olduğu tartışılmaz. Yanındaki nişancı değiştikten sonra çok daha rahat oynuyormuş hissiyatı yaratan oyuncu, mevsim boyunca takımının aldığı skorların %63.5’ine katkıda bulundu.

Oyuncunun ligin en iyi desteği olduğunu gösteren istatistik ise 10. dakikada rakiplerine attığı deneyim farkı. Bildiğiniz üzere destek oyuncularının en büyük problemi altın ve deneyim puanı. Deneyimde +144 ile en yakın rakibini üçe katlayan Dumble, dakika başında 1.15 totem kullanma istatistiği ile ligin alt sıralarında. Fakat bu, takımın genel olarak fazla totem kullanmasına bağlı olduğu için performans incelemesinde doğrudan ele almamız mantıklı değil.

Fazlasıyla Zyra, Nami ve Karma oynayan Dumbledoge, takımının en az ölen oyuncusu. Bir destek olarak bu oldukça etkileyici. Dumble’ın harita baskınları ile tanındığını söylememiz mümkün. Değişen meta ile çok fazla bu imkanı bulamayan oyuncu, takım savaşlarında özellikle Zyra ile kullandığı ultilerle oyunun kaderini birçok kez belirledi.

Zayıf yönleri ve KMF beklentileri

Baktığımız zaman SuperMassive’de zayıf yönlerin pek göze çarpmadığını fark ediyoruz. Ligi fazlasıyla domine eden takımın mevsim finallerini süpüreceği tahmin edilse de, yarı final eşleşmesine bağlı olarak işler nispeten zora düşebilir.

Makro anlamda yukarıda da belirttiğimiz üzere oldukça iyi bir iş çıkaran SuperMassive’in belki de en zayıf yönü, zaman zaman harita görevlerindeki görüşü kaybettiklerinden dolayı verdikleri Baron’lar. Ligin ikinci haftasında Galakticos’a yenilmelerinin en büyük nedeni takımın harita görüşündeki eksiklikleriydi.

Ne olursa olsun SuperMassive’in KMF şampiyonluğu için en büyük aday olduğunu söyleyelim. Zira takımın şampiyon olmak için ekstra bir efor sarf etmesi gerekmiyor gibi. Rakiplerin ise SUP seviyesine gelmesi için özellikle makro oyun konusunda belirli bir yol katetmeleri gerekiyor. Ayrıca takım koçunun yaptığı açıklamalar, Naru’nun “Şu an birinciyiz fakat daha iyi bir birinci olmak istiyoruz,” şeklindeki ifadeleri, SuperMassive’in hatalarına odaklanacağının ve daha da güçlü bir şekilde mevsim finallerinde performans göstereceğinin işareti.


League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir