Oyun 101: Hack 'n' Slash Nedir? Araştırma

Oyun 101: Hack ‘n’ Slash Nedir?

Oyun dünyasında kullanılan bazı terimleri açıklayıp oyunların mekaniklerine, hikaye anlatımlarına ve iç dünyalarına değindiğimiz serimizin beşinci konuğu Hack ’n’ Slash olacak.

Her zaman yaptığımız gibi, konunun derinliklerine girmeden önce şöyle kısaca bir açıklama yapalım. Hack ’n’ Slash, Aksiyon türünün bir alt türü olan Beat’em Up türünün bir alt türüdür. Zaman ilerledikçe janranın özellikleri konusunda birçok fikir ayrılığı yaşansa da ana olayı bolca düşman ile aynı anda savaşmaktır. Hikayeye çok kafa yormak zorunda kalmadan etrafı kan gölüne çevirebilmek bu türdeki oyunların, oyuncuyu yapmaya teşvik ettiği şeydir genellikle.

Hazırsanız kendi çapımda didiklemeye başlıyorum.

Hack ’n’ Slash Nedir?

  Aslında bu isim, daha video oyunları var olmadan önce oyuncular tarafından kullanılıyordu. Bahsettiğim oyuncular tabii ki de bilgisayar oyuncuları değil. Masaüstü oyunu oyuncuları.

Halen daha popülerliğini yitirmemiş, genellikle zarlar ile oynanan ve rol yapmaya dayanan FRP oyunlarında bu ismin günümüzdekine yakın bir anlamı vardı. Rol yapma kısmını arka plana atarak daha kanlı ve neredeyse sadece savaş sekanslarından oluşan FRP oyunlarına Hack ’n’ Slash deniyordu.

Bu tanım, bilgisayar oyunlarının hayatımıza girmesi ile birlikte oyuncular tarafından kullanılmaya başladı. İlk zamanlarda bu türe “Dungeon Crawl”da deniyordu çünkü tür ile özdeşleşen oyunlar genellikle bu janraya aitti. Dungeon Crawl oyunlar çoğunlukla bir zindanın içerisinde gezdiğiniz ve bir sonraki bölüme geçene kadar zindandaki yaratıkları kestiğiniz yapımlardı. Bu türün en büyük örneği kuşkusuz Diablo serisi olmuştur. Zaten bu yüzden Dungeon Crawl türündeki oyunlara aynı zamanda Diablovari oyunlar da denir.

Bu türdeki oyunlar genellikle izometrik bakış açısını kullanır ve önünüze tonla yaratık koyar. Böylece oyuncu, tüm o yaratıkları katlederek zevkin doruğuna ulaşır.

İşte böyle. Bir süre boyunca Hack ’n’ Slash demek, Dungeon Crawl demek ile aynı şeydi. Aynı şeyi anlatıyorlar ve aynı özellikleri barındırıyorlardı fakat bu durum sonsuza kadar sürmedi. Devil May Cry gibi, karşınıza çıkan yaratıkları kese biçe ilerlemeye dayalı olan fakat zindan teması barındırmayan veya izometrik kamera kullanmayan oyunlar iki türün birbirinden ayrışmasına neden oldu.

Böylece, bugünkü konu olan tür, özelliklerini barındırdığı oyun sayısını arttırarak yelpazesini genişlettti ve daha genel bir tabir olmaya başladı.

Peki Özellikleri?

Hack ’n’ Slash belki de açıklaması en zor janralardan birisi çünkü sahip olduğu temel özellik çok basit. Önüne geleni öldür ve yoluna devam et. Peki bu, bir tür olarak sayılmak için yeterli mi? Bunun cevabı bende yok ama yinede üzerine konuşmak istiyorum.

Bu türdeki oyunların temel özelliği sadece iyi savaş mekanikleri ve bolca düşman barındırması değil, oyuncuyu katliam yapmaya teşvik etmesi. Her bölümün sonunda etrafı bir kan gölü çevrelemiştir ve bunun sorumlusu sizsinizdir. Tabii ki burada oyunların, içinizdeki şeytanı ortaya çıkarıp sonra bunu yüzünüze vurduğunu söylemiyor. O kadar felsefik yapımlara rastlamayız genellikle bu janrada.

Demek istediğim şey bu oyunların size bir çeşit güç fantezisi uygulattığı. Ya fazlasıyla güçlü bir silahınız ya da fazlasıyla güçlü bir karakteriniz vardır ve bu karakter sizsinizdir. Yani bu oyunların özelliği, sizi güçlü hissettirmesidir. Diğer özellikleri oyundan oyuna o kadar fazla değişiklik gösterir ki günümüzde bunları sıralamak pek mümkün değildir.

Gerçekten Bir Tür Mü?

Bu soru bir süredir kafamın içerisinde dönüp dolaşıyor. Hack ’n’ Slash, günümüz koşullarında halen daha bir tür müdür? Özellikle bağımsız yapımların, oyun içinde sıkça kendisine yer vermesi beni düşündürüp duruyor. Bu kategoriye giren oyunlar artık birbiri ile ortak özellikler taşımak zorunda değil gibi gözüküyor.

Eskiden, henüz Dungeon Crawl terimi ile aynı anlamda kullanılırken, bu türe giren oyunlar birbirine benziyordu. Şu anda ise artık bu bir zorunluluk olmaktan kalktı gibi hissediyorum. Bastion ve Devil May Cry oyunları arasında ortak bir yöne bulmakta oldukça zorlanıyorum. Bu da beni şu düşünceye yönlendiriyor. Devil May Cry gibi yapımların çıkışı ve bağımsız oyunların yükselişi ile beraber Hack ’n’ Slash artık bir tür olmaktan çıkıp her oyunda görebileceğimiz bir özellik haline gelmiştir.

Bu bölümümüzün sonuna gelmiş bulunuyoruz. Umarım size Hack ’n’ Slash’in ne olduğunu yeterince anlatabilmişimdir. Eğer 6 adet Hack ’n’ Slash oyun önerisi almak isterseniz sizi şu yazıya doğru alalım.

Eğer bu yazıyı sevdiyseniz ve önceki bölümleri okumadıysanız şu bağlantıya tıklayarak serimizin üçüncü bölümü olan “Sandbox Nedir” yazımıza ulaşabilirsiniz.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir