Yaz Mevsimi’nin belki de en şaşırtıcı görüntüsünü veren, en büyük hayal kırıklıklarını yaşayan takımı P3P eSports oldu. Sezona fena başlayamayan ekip Rift Rivals’ın ardından vitesi iyice arttırdı ve herkesin beklentilerini yükseltti. Ancak mevsim finallerindeki etkisiz oyunu sonrası Dark Passage’a yenilerek altıncı sıraya düştü ve ligde kalma mücadelesi vermek durumunda kaldı.
Oyunhizmetleri’yle karşılaşan P3P, bu seride oldukça kötü oynadı ve normal sezonu beşinci sırada bitirmesine rağmen lige veda eden ikinci takım oldu.
Saman Alevi
Sezona Hioss, Rawbin, Shoshin, Amades ve Cognac beşlisiyle başlayan P3P eSports, ilk haftalarını çok sayıda beraberlik alarak orta sıralarda geçirdi. Makro oyun anlamında parlak görünmese de girdiği serilerde en az bir maç kazanmayı başaran ekip, ortalama performansını stabil bir şekilde sürdürdü. Haziran ayında Shoshin yerine Crossman’i ve Amades yerine reje’yi transfer eden P3p’in hem oyun tarzında hem de başarı grafiğinde değişiklikler olmaya başladı. Takım, reje’nin gelişiyle nişancıyı korumaya yönelik kompozisyonlara döndü. Bu oyun tarzının meyvelerini de yavaş yavaş aldı.
Crossman’in rahat olduğu Orianna’nın reje’nin hiper taşıyıcılarına olan uyumu ve Cognac’ın defansif destek tercihleri sayesinde bu tarzı giderek ileri götüren ekip, herkesin beklentilerini yükseltti. Rift Rivals’ın ardından Crystal’ın takıma dâhil olmasıyla Galakticos ve Dark Passage karşısında ilk galibiyetlerini alan P3p, ligin üst sıralarını zorlayabileceğinin sinyallerini verdi.
Ancak bir anda yangına dönüşen bu kıvılcımın ömrü sadece iki hafta oldu. Crysal’ın P3P Academy ve başka organizasyonel işlerle uğraşmak için takımdan ayrılmasının ardından sezon ortasındaki ortalama oyununun da altına düşen ekip, nişancıyı koru kompozisyonunu eskisi kadar iyi kullanamamaya başladı. Finallerde de Dark Passage’a yenilip altıncı sıraya inerek düşme potasına girdi.
Hayallerin kabusa dönüştüğü yer de tam olarak burası oldu. Oyunhizmetleri karşısında neredeyse hiç varlık gösteremeyen ekipte hem dikkat dağınıklığı hem de uyumsuzluk belirtileri vardı. Takıma geldiğinden beri güzel oyunlar çıkaran reje’nin performans düşüşü de buna tuz biber oldu. Bu seriden 3-1 mağlup ayrılan P3P, üst sıralarda bitirmeyi planladığı sezonu Şampiyonluk Ligi’nden düşerek tamamladı ve büyük hayal kırıklığı yarattı.
Oyuncular
Hioss [star rating=”2.5″]
Hioss, zaman zaman güzel oyunlar oynasa da sezonun geneline bakıldığında ortalama bir performans sergiledi diyebiliriz. Takımın değişmeyen iki isminden biri olan oyuncu, takımıyla beraber yükselip yine takımıyla beraber düştü. Normal sezonu 2.9’luk bir KDA ile tamamlayan Hioss, bu alanda üst koridorlar arasında altıncı sırada yer aldı. Playofflar ve finaller süresince yine aynı KDA’ya erişen Hioss, buradaki üst koridor oyuncuları arasında ise dördüncü oldu. Hioss’u bu sezon boyunca tanımlayan kelimenin stabil olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca Cho’gath’le çıktığı 9 maçın 7’sini kaybeden Hioss, son haftalarda metaya alışmakta sorun yaşadığının belirtilerini gösterdi.
Rawbin [star rating=”1.5″] – Crystal [star rating=”3″] – k0u [star rating=”1″]
Rawbin, takımda kaldığı süre boyunca kötü bir performans gösterdi diyebiliriz. Oldukça fazla Gragas tercihinde bulunan Rawbin, belki de imza şampiyonu Jarvan’ı daha fazla oynama şansı bulsa sezonu daha farklı geçirebilirdi. Oynadığı maçlarda etkisiz kalan ve takımının zayıf halkası görünümde olan oyuncu, geçen sezon aldığı cezanın ardından odağını ve güdüsünü kaybetmiş bir görüntü verdi.
P3P eSports, Crystal’ın ilk maçına çıktığı andan itibaren yükselen bir grafik çizdi ve sürpriz yapabilecek bir takım görüntüsünde mevsim finallerine girdi. Crystal da takımı için bu sezon neredeyse her şeyin ters gitmesine sebep olan beşincilik maçına kadar güzel bir performans sergiledi. Oynadığı kısa süreyi 3.1’lik KDA oranıyla tamamlayan Crystal, ligin geneline bakıldığında ormancılar arasında dördüncü oldu. Ancak kabus gibi geçen Dark Passage maçında o da bekleneni veremedi ve takımının ligden düşme tehlikesiyle karşılaşmasına engel olamadı. Sonrasında ise kadrodan ayrılan Crystal, takımının Yükselme Ligi’ne düşüşünü sadece izleyebildi.
k0u için bu sezon işler hiç iyi gitmedi. Geçtiğimiz sezon Galakticos’ta harikalar yaratan oyuncu, belki biraz da geçmiş başarılarının kurbanı oldu ve kendisini izleyen herkesi hayal kırıklığına uğrattı. Sezon ortasında Galakticos’tan P3p’e transfer olan k0u, aşağı ivme gösteren grafiğini burada da devam ettirdi. Ligi 2.4’lük bir KDA oranıyla kapatan ve tüm ormancılar arasında bu istatistikle sondan birinci olan oyuncu, gerçekten başarısız bir görüntü çizdi. Gragas oynadığı altı maçın tamamını kaybeden, geçen sezon harikalar yarattığı Elise’le de altı maçtan sadece birini kazanabilen k0u, bu sezonun en büyük düşüşünü gösteren oyuncusu görünümündeydi.
Shoshin [star rating=”1.5″] – Crossman [star rating=”2.5″]
Shoshin belki de ligimizin en çok gelecek vaat eden orta koridor oyuncularından biri. Türk oyuncuların çok az varlık gösterdiği bu pozisyonda değerli bir oyuncu olarak görünen Shoshin, kimileri tarafından Naru’nun veliahtı olarak bile anıldı. P3P eSports’a sezon başında katılan eski Team Turquality orta koridoru, kendisinden beklenenleri vadiye yansıtamadı. Sezonu 1.7’lik bir KDA’yla tamamlayan Shoshin, sezon ortasında takımdan gönderildi. Ancak Shoshin’in kaderi biraz umuut’unkine benzemiş olabilir. Takımının vasat bir görüntü çizdiği dönemlerde vadiye çıkan Shoshin, bunu değiştirmek için gereken tecrübeye sahip değildi. Özellikle Orianna’yla iyi bir görüntü çizen ve bu şampiyonla çıktığı üç maçın ikisini kazanan Shoshin, diğer şampiyonlarda aynı başarıyı gösteremedi.
Shoshin’in yerine takıma dahil olan Crossman ise nişancıyı koru akımının önemli bir parçası oldu. 5.6’lık KDA oranıyla normal sezonun bu alandaki en başarılı oyuncusu olan Crossman, bu istatistiğini finallere taşıyamadı. Çoğunlukla Orianna tercihinde bulunan oyuncu, bu şampiyonla hem reje’yi koruyup hem de güzel ultiler atarak takımına katkı sağladı. %72’lik skor katkısıyla da orta koridorlar arasında birinci olarak aslında etkileyici bir görünüm verdi. Crossman’ı bitiren şey, şampiyon havuzunun darlığı oldu. Orianna dışındaki şampiyonları yeterince etkili oynayamayan Crossman, bu şampiyon yasaklandığında zor anlar yaşadı.
Amades [star rating=”1″] – reje [star rating=”3.5″]
Amades, P3P’te bulunduğu süre boyunca takımını geriye çeken oyuncu görüntüsünü verdi. Takım savaşlarında pozisyon alırken yaptığı hatalar, koridor aşamasında yeterince baskın olamaması gibi pek çok sebeple takımın zayıf halkası olarak öne çıktı. Bulunduğu süreyi 2.0’lık kötü bir KDA oranıyla, tüm nişancılar arasında sonuncu olarak tamamlayan Amades’in takımdan gönderilmesi şaşırtıcı olmadı.
Sırada Amades yerine transfer edilen normal sezonun en iyi nişancısı seçtiğimiz reje var. Takımını hem taktiksel hem de başarı anlamında değiştiren reje, 4.4’lük KDA oranıyla nişancılar arasında lig üçüncüsü oldu. Hiper taşıyıcıları tercih eden oyuncu, takımının da onu koruyacak kompozisyonlara yönelmesine neden oldu. Bu kompozisyonlarla 3 haftalık bir süre zarfından güzel galibiyetler elde eden P3P, reje transferinin çok yararını gördü. Reje, Tristana, Caitlyn, Kog’maw gibi şampiyonların her biriyle %50’nin üstünde bir galibiyet ortalaması yakaladı. Normal sezonda da %71’lik skor katkısı yapan oyuncu, bu alanda ligi lider bitirdi. Finallere gelindiğinde ise P3P oyuncularının geri kalanı gibi o da galibiyet için gerekli olan çabayı ortaya koyamadı. Her şey sona erdiğindeyse, tüm kompozisyonunu onun etrafında hazırlayan takımının ligden düşmesine engel olamadı.
Cognac [star rating=”2″]
Cognac da takımıyla yükselip takımıyla düşenlerdendi. Oyuna müdahele edebilecek, kaderini değiştirebilecek kritik hamleleri nadiren yapabildi ve sezon boyunca kendisini pek gösteremedi. Genellikle tank özellikli destek şampiyonlarını seçen oyuncu, Braum’la yedi maçta iki zafer, Taric’le beş maçta iki zafer ve Tahm Kench’le beş maçta iki zafer elde etti. İstatistiklerine baktığımızda 2.9’luk KDA’sıyla destek oyuncuları arasında yedinci olurken %70’lik skor katkısıyla ise üçüncü oldu. Tüm yumurtalarını tek sepete koyan takımı, bu oyun planı nedeniyle geriye düştüğünde Cognac oyun yapacak şampiyonlarla oynamadığı için etkisiz kaldı.
P3P eSports ve Gelecek
P3P, Şampiyonluk Ligi’ne başarılı bir şekilde dönmek istiyorsa hem kadrosunda hem de oyun planlarında bazı değişiklikler yapmalı. Tek yönlü ve alternatifi olmayan taktiklerin dışında çok yönlü oyunlar konusunda da gelişmeli. Ayrıca sezon boyunca B planı yokmuş görüntüsü veren takımın, işler ters gittiğinde ne yapacağına dair bir fikir edinmesi de gerekiyor. P3P’in Şampiyonluk Ligi’ne dönmesi son derece muhtemel, bunu şu anki kadrosuyla bile yapması mümkün. Ancak burada kalmak istiyorsa daha fazlasını yapması şart.